Pusi rajot i Arapsko proleće ili “pravljenje sranja u vidu zanimanja”

13 januara, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljpohina članice ruske pank grupe Pusi rajot puštene su ovih dana iz zatvora u kome su provele skoro dve godine zato što su u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu „Bogorodice, Putina progoni.” Odmah po izlasku iz zatvora izjavile su da će se i dalje baviti Putinom i da se nadaju da će ga otertati sa vlasti.

One se inače, u okviru svog umetničkog opusa, bave Putinom već duže vremena. Tako su, na primer, svojevremeno, na pokretnom mostu u Sankt Peterburgu napravile crtež penisa dugog 65 metara, a prilikom prethodnog izbora Medvedeva za predsednika Rusije, u jednom muzeju u Moskvi izvele su performans pod nazivom “orgije”. Tolokonjikova je u okviru tog performansa  imala glavnu ulogu. Kako je tim povodom sama izjavila njoj je tih dana bio prošao termin za porođaj pa je želela seksom da ga ubrza, a svetski kritičari nisu želeli da se bave detaljima – koja je uloga Putina i Medvedeva u njenoj trudnoći, okasnelom porođaju, penisom dugim 65 metara, a nisu se bavili ni Frojdom koji bi, da je živ, taj slučaj verovatno najbolje objasnio. Za njih je jedino bilo važno da su povod svemu tome bili Putin i Medvedev, a kad je takav slučaj u pitanju, onda sve opisano potpada pod pojam umetničkih sloboda.

Pomenute umetnice su bile male kad je srušen Berlinski zid i kad je jedan isti takav idealistički zaluđenik, Mihail Gorbačov, predao veliku Rusiju Zapadu bez ikakvih uslova – sve u ime nekakvog novog svetskog poretka, u kome više neće biti hladnog rata, trke u naoružanju i svega onoga što je objektivno ekonomski iscrpljivalo Rusiju, tadašnji Sovjetski savez. I desilo se nešto slično što i sa Jugoslavijom, bolje rečeno sa Srbijom, početkom devedesetih. Nastupila je opšta demokratija, popularno nazvana “perestrojka” – što je bilo katastrofalno za zemlju koja je do samo koju godinu pre toga funkcionisala na bazi najčvršćeg centralizma. U tom periodu nastali su i ruski tajkuni – teški milijarde dolara, Berezovski, Abramović, Hodorovski … Da, isti taj Hodorovski, koji je tako sposoban imao i političke ambicije – da i dalje u Rusiji razvija takvu demokratiju, pa su ga Putin i Medvedev skrajnuli u zatvor iz koga je ovih dana takođe izašao kao i gore pomenute umetnice koje smatraju da bi on trebao dalje da vodi Rusiju. Mašta je tokom dugih noći u Sibiru učinila svoje – misle da bi ovaj mogao imati performans duži od 65 metara.

A u međuvremenu, dok su se opisani performansi dešavali po Rusiji, Zapad je delovao. Posle “dugih i teških pregovora” Rumunija i Bugarska su postale članice Evropske Unije i članice NATO-a, u Poljskoj je instaliran raketni štit usmeren ka Rusiji ….!

Da dalje ne izigravam istoričara, oni će to bolje objasniti od mene a mogu i da se ne slože. Ja to pričam kao očevidac – čovek koji je u pomenutim periodima posećivao Rusiju i bio svedok tih promena.

U Rusiji se danas bolje živi – to je ono što je najvažnije, a za to su zaslužni Putin i Medvedev koji su imali muda da zaustave sunovrat i da toj velikoj zemlji, ogromnih umetničkih tradicija – različitih od gore pomenutih, povrate dostojanstvo.

Toliko o Rusiji, a sad, pitaćete se, kakve veze ima “Arapsko proleće” sa pomenutim događajima. Ima – u delu koji se odnosi na izvođače radova navedene u naslovu, a tu je, na našu i bruku i nesreću, uključen i jedan akter sa ovih naših prostora – neki ga čak nazivaju i “Betmen”. Pogađate reč je o Srđi Popoviću, u vreme Miloševića članu pokreta “Otpor”, potom propalom političaru, bivšem članu DS-a, akteru afere “Bodrum” u Skupštini Srbije, koji sada deluje širom sveta sprovodeći performance pod zajedničkim nazivom – Nenasilno obaranje nedemokratskih režima. Kruna tih akcija, poznata je pod nazivom “Arapsko proleće”, koja je kako je poznato dovela do mirnih i nenasilnih promena u Libiji, Egiptu, Siriji …, čije posledice i dalje traju – i ko zna dokle će. A prema nedavnom prilogu RTS, od svakih sto ljudi koji se ubiju na svetu zbog toga što pripadaju nekoj religiji, 75 su hrišćani. Pa se tako, kako se u ovom prilogu navodi, i ovog Božića neki hrišćani zavlače u skloništa, silaze u podzemne hramove, zamračuju stanove, navlače zavese i žaluzine, šapuću molitve i odustaju od pevanja božićnih pesama, bojeći se da ne uznemire fanatike ili privuku patrole religiozne policije.

D.C. 03.01.2014.