RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 11

28 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Juče je pred Saveznim ustavnim sudom održana i javna rasprava povodom  podnete žalbe DOS-a na odluku Savezne izborne komisije o utvrđivanju rezultata izbora i održavanju drugog kruga predsedničkih izbora. Odluka Ustavnog suda objavljena je kasno sinoć, a sročena je u stilu – dete ujelo prase:

       Poništava se deo izbornog postupka za izbor predsednika SRJ koji se odnosi na glasanje, utvrđivanje i objavljivanje rezultata glasanja od 24. septembra ove godine.

       Obrazloženje odluke nije objavljeno, pa se ne zna ko je koga tu zapravo ujeo. U ovakvu odluku staje sve, pa bi se njenim logičkim tumačenjem moglo zaključiti da se poništava sve, jer je od propisanog izbornog postupka preostao još samo prethodni postupak kandidovanja. Međutim, koliko ja znam, bilo je objavljeno da je žalbu uložio samo DOS i to na deo izbora koji se odnosi na utvrđivanje i objavljivanje rezultata glasanja – onaj deo koji je obavljen od strane SIK-a. Na sam postupak glasanja niko se nije žalio, pa bi taj deo izborne procedure morao da bude pravosnažan. Proizilazi, da je Savezni ustavni sud – po žalbi DOS-a, našao da su postojale neke nepravilnosti, a zbog tih nepravilnosti ništi ne samo ono na šta su se oni žalilii, već i samo glasanje na koje se niko nije žalio, pa time praktično kažnjava podnosioca žalbe, a nagrađuje onog ko je nepravilnosti činio.

       Ostaje još samo nada da se glasanje, utvrđivanje i objavljivanje rezultatra glasanja, koji su poništeni odlukom Saveznog ustavnog suda, odnosi samo na pojedine izborne jedinice, na primer na glasanje na Kosovu gde je evidentno bilo mnogo nepravilnosti, a ne na sve izborne jedinice. Takva odluka mogla bi još uvek biti u korist DOS-a, kao podnosioca žalbe.

       Prema saopštenju, odluka je doneta rezultatom glasanja članova sudećeg veća od 5:0 – znači jednoglasno, a obrazloženje – koje je obavezni sastojak svake sudske odluke, nije objavljeno. Kako je saopšteno, „detalji odluke“ biće saopšteni sutra.

       Doneti i javno objaviti takvu odluku bez obrazloženja iz koga bi se verovatno dalo zaključiti šta ona zapravo znači i kakav je njen stvarni domašaj u vremenu ovako uzavrelih tenzija, u najmanju ruku je neozbiljno i neodgovorno, a nije u praksi Ustavnog suda ni uobičajeno, pa ostaje sumnja da je takva odluka diktirana, namerno tako sročena i objavljena. Nas koji se bavimo pravom ovakva odluka i ne iznenađuje, a za one neupućene i za one koji se zaklanjaju autoritetom Ustavnog suda kao najviše pravne instance, treba reći da se, nažalost, u ovoj zemlji u pravosudnoj hijerarhiji ne napreduje na bazi stručnosti i rada u skladu sa položenom zakletvom, već na bazi odanosti režimu. Treba biti dokazani podanik, da bi danas bio sudija Ustavnog suda.

       Tokom dana stiglo je i dodatno objašnjenje da se odluka Saveznog ustavnog suda odnosi na sve izborne jedinice, tako da je otklonjena i poslednja dilema – izbori su poništeni, a datum novih izbora biće određen naknadno. Osnovano se pretpostavlja da bi to moglo biti tek negde sredinom iduće godine, do kada aktuelnom predsedniku Slobodanu Miloševiću traje tekući mandat. Dakle, ovih izbora nije ni bilo!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.