RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 2

18 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Potom, prestaju dalja izveštavanja o rezultatima glasanja. Umesto toga, RTS neumorno izveštava da je glasanje na svim biračkim mestima bilo fer i pošteno, a to se potkrepljuje brojnim intervjuima mnogih inostranih posmatrača koji su se lično uverili da je sve bilo i bolje nego u njihovim sopstvenim zemljama. Ne znam zašto toliko insistiraju na tome kad ozbiljnih primedbi na sam tok glasanja nije ni bilo. Ovog puta, pod pritiskom opozicionih partija, na svim biračkim mestima bili su i njihovi predstavnici, tako da se pretpostavlja da tamo nije ni moglo biti ozbiljnijih krađa, bar ne takvih koje bi mogle uticati na konačni ishod glasanja.

       Da dan uoči izbora Savezna izborna komisija nije prekinula „izbornu šutnju“ važnim saopštenjem, koje su verovatno dobili od sveznajućeg Gorana Matića, niko na to ne bi ni obraćao pažnju. Naime, saopšteno je da su strane obaveštajne sile ubacile veću količinu izbornih listića koje će, preko domaćih izdajnika, odnosno opozicionih glasača, pokušati da ubace u glasačke kutije. Stoga će čuvari biračkih kutija morati da obrate posebnu pažnju kako se u njih ne bi ubacivalo više listića, a poštovani glasači to treba da razumeju, da se na kontrolore ne ljute i da dozvole ovima da oni umesto njih ubacuju listiće.

       Saopštenje je bilo u najmanju ruku idiotsko, tako da na njega niko nije ni obraćao pažnju. Pretpostavimo da su se falsifikovani listići zaista i pojavili, nebitno od koga, naravno u količini koja može ozbiljno da utiče na rezultat izjašnjavanja. Pretpostavimo dalje da ja, kao opozicioni glasač, dakle samim tim i domaći izdajnik, dobijem zadatak da takve glasačke listiće prošvercujem u kutije i da takav zadatak, razume se, i prihvatim. Da izvinite, s obzirom na širinu rupe u biračkim kutijama, teško da bih ja, ma koliko da budem vešt, uspeo dva listića odjednom da proturim. Naravno, pre toga treba tako vešto da ih složim i spakujem i pojedinačno ubacujem u svaku kutiju, jer nemam pet ruku, a da niko od pet čuvara kutija koji me budno posmatraju ništa ne primeti. Pri tom, na njihovu eventualnu pomoć ne smem računati, jer niti oni znaju za koga sam glasao – da li sam režimlija ili opozicionar, niti ja znam ko bi od njih petoro trebalo da bude moj saučesnik. Da je meni, kao proverenom opozicionaru, neko sa takvim zahtevom i pristupio, ja bih ga pitao da li je on lud i hladno ga oterao u pizdu materinu. No, pretpostavimo dalje da nisu svi tako pametni kao ja, te da jedno par stotina hiljada njih i prihvati da se upusti u tako glupu i rizičnu operaciju, sa optimističkom pretpostavkom da svaki deseti i uspe u tome. Podrazumeva se, pri tom, da se onih devet desetina otkrivenih izlaže ozbiljnom krivičnom gonjenju, a ono što je najvažnije, njihovi glasovi – čak ni oni pravi, nisu u kutiji. Krajnji rezltat te komlikovane konspirativne operacije koju su organizovale strane obaveštajne službe uz pomoć domaćih izdajnika, u kojoj bi po logici stvari moralo da učestvuje na stotine hiljada nepravovernih građana, nasuprot svoj sili zvanične i tajne policije, kontraobaveštajnih i drugih službi – 9:1, za protivnika! Ovako idiotsku operaciju ne bi niko normalan mogao da smisli, a Savezna izborna komisija (SIK) je našla za shodno da sa tim ozbiljnim upozorenjem prekine izbornu ćutnju. Gorane, priznaj – jesi li to sam smislio ili ti je neko pomagao.

       Međutim, varaju se oni koji misle da je to produkt samo nečije gluposti. Prvo, ako se nekim čudom pojavi višak listića, pa to bude i otkriveno, a svako ko je iole pametan zna ko jedino može da ih ubaci u igru, ponovo će se oglasiti SIK i reći – upozorili smo da opozicija to priprema! To potom može biti i razlog da SIK ne prizna određeni broj – onoliko koliko bude potrebno, glasačkih listića. Konačno, unosi se potrebna doza nervoze među pravoverne članove biračkih odbora i glasače i šalje jasna poruka – drž’te lopova. Još kao mali gledao sam taj film. Mislim da ga je snimio pokojni Vitorio de Sika.

       Dakle, zvanični mediji ne obaveštavaju o rezultatima glasanja, a čine se ogromni napori da se svi uvere kako je glasanje bilo fer i pošteno. Očigledno je da je to za sada najvažnije, a kad svima stavimo do znanja da smo pošteni, videćemo i koji su rezultati.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.