Skica za portret privrednika godine

18 novembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Vest – Beograd, 15.11.2014: “Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca“ i bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom, večeras je uhapšen, potvrđeno je “Tanjugu” u MUP-u.”

       Prema izjavi Ministra policije, Perčević je uhapšen zbog malverzacija u privredi tako što je zloupotrebom svog položaja, a prekoračenjem granica ovlašćanja dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke odobravanje kredita firmama koje uzete kredite nisu vraćale. U pitanju su 34 kredita. Prema pisanju štampe, Perčevićeva firma “Interkomerc” je i sama dužnik sa oko milijardu dinara, a tu su i “Beohemija” (jedan od akcionara “Interkomerca”) sa 1,56 milijardi, zatim “Farmakom” Miroslava Bogićevića sa oko milijardu dinara, koji uzgred duguje i državi za porez 14,7 miliona eura, tu je i Luka Beograd, pa firme u vlasništvu Dragana Đurića: Veterinarski zavod, Zemun, “Zekstra” i “Optika” … Sve firme naših poznatih “tajkuna” čija se imena mogu naći i u listi najvećih poreskih dužnika.

       Naravno da bi se moglo (i trebalo) pisati i o tome ko u ime banke odlučuje o dodeli kredita i kako se odlučuje i kome se – pod kojim uslovima i sa kojim garancijama vraćanja krediti odobravaju i koja je to kontrola Narodne banke Srbije “o radu i poslovanju banaka” ako se te stvari dešavaju u dužem vremenskom periodu, jer nije tih 34 kredita odobreno u jednom danu i o mnogo toga još. Na kraju, imali smo nedavno i pljačku Agrobanke koja je opljačkana po istom sacenariju ….

       Ovde je reč o Goranu Perčeviću, jednom od aktera navedenih pljački, respektovanom biznismenu, nosiocu brojnih nagrada i priznanja u oblasti privrednog poslovanja.

       Prema jednom napisu objavljenom u “Glasu javnosti” 30. Jula 2000. godine, Goran Perčević je bio “snalažljivo i pametno dete. Kad bi ga drugari pitali zašto je nešto baš takvo, a ne ovakvo ili onakvo, smirivao ih je komentarom: „Tako treba“. “Umiljato, poput mačeta preo je dok govori, milina jedna ga je bilo slušati”. Takav je Goran bio i kad je porastao, bilo da je reč o politici, bilo da je reč o biznisu  – kad ga vidite na slici, odmah vam zapadne za oko njegova prijatna “bebi faca”.

       Počeo je od politike, kao napredni omladinac, koji je brzo zapao za oko šefici “JUL”-a Mirjani Marković – „Zaprepašćen sam da postoje stranke koje su opozicija supruzi predsednika Republike“, govorio je tada, prema gore navedenom napisu.

       Takvi kvaliteti i odanost vođi oduvek su se cenili na ovim prostorima pa je dečko brzo napredovao. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije. Iz tog perioda ostale su zabeležene ove njegove reči: „Ostavka Slobodana Miloševića bila bi nacionalna katastrofa“. Potom je bio i potpredsednik SPS-a, predsednik Zakonodavno-pravne komisije u Skupštini SRJ, potpredsednik Interparlamentarne unije. Bio je i član IO GO SPS-a, predsednik Teorijskog saveta i koordinator za pravni sistem i međunarodnu saradnju i odnose sa stranim partijama… (sve prema gore pomenutom napisu).

       A onda, kao da je nešto ptredosećao, odlučio je 2000. godine da se mane politike i posveti biznisu. I naravno da bi odmah trebalo postaviti pitanje – otkud jednom, i to relativno mladom političaru, pare da odmah uleti u velike poslove – “Interkomerc” i brojne druge povezane firme, Univerzal banka … I time bi trebali da se pozabave oni kojima je to u opisu radnog mesta.

       Mene koji sam se bavio ozbiljnim spoljnotrgovinskim poslovima u neko drugo vreme – vreme Inexa, Genexa, Jugometala … fascinira jedan drugi podatak na koji sam naišao – već 2007. godine, godišnja nagrada Privredne komora Beograda uručuje se  Generalnom direktoru „Interkomerc-a“, gospodinu Goranu Perčeviću …

       Potom Goranu Perćeviću slede i druge nagrade: “Uz prisustvo brojnih predstavnika privrede, visokih zvanica iz Vlade Republike Srbije, Skupštine grada, diplomatskog kora, naučnih, stručnih i obrazovnih institucija, predstavnika komorskog sistema Srbije, kao i predstavnika medija i javnog života, Privredna komora Beograda dodelila je, u svečanoj sali Sava Centra „Beogradskog pobednika“, nagradu koju po tradiciji dugoj 25 godina, zaslužuju i dobijaju najbolje kompanije i pojedinci koji su svojim radom i zalaganjem ostvarili natprosečne rezultate u privređivanju i doprineli unapređenju privrednog ambijenta beogradske i srpske privrede u 2009. godini”.

       Pa potom: “Na svečanosti, održanoj 23. maja 2012. godine, u Sava centru, po 28. put, dodeljena je tradicionalna godišnja nagrada Privredne komore Beograda „Beogradski pobednik“, u prisustvu brojnih gostiju, privrednika, predstavnika Vlade Republike Srbije, Skupštine grada, medija i ličnosti iz javnog života ….. Prema odluci Žirija Privredne komore Beograda priznanje „Poslovni čovek godine“ za rezultate ostvarene u 2011. godini pripalo je Goranu Perčeviću, generalnom direktoru kompanije „Interkomerc“

       A za sve to vreme Goran Perčević, podiže bankarske kredite – koje ne vraća, duguje državi porez – koji ne plaća. O čemu se tu radi – Da li treba hapsiti samo Gorana Perčevića?

       Prema pisanju štampe, Gorana Perčevića je policija pronašla kod prijatelja na Banjici – skrivenog u plakaru, među odelima.

       Da, zaboravio sam da kažem – Prema sajtu Agencije za privredne registre, Goran Perčević nije više akcionar “Interkomerca”. Izgleda da je i ovog puta imao neki predosećaj, pa je svoje akcije na vreme prodao!

D.C. 17.11.2014.