RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 20

7 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Nažalost, tu se ne završava „pomoć“ bratske Crne Gore bratskom narodu Srbije. Kada su već doveli do toga do čega su doveli, vladajuća koalicija u Crnoj Gori je zapretila, da će – ukoliko Koštunica poveri mandat SNP-u za sastav Savezne vlade – i dalje bojkotovati Srbiju i Jugoslaviju, baš kako su bojkotovali i onu prethodnu vlast.

       Šta u toj situaciji da radi novoizabrani predsednik SRJ Vojislav Koštunica? Jedino što bi mogao je da prenebregne ono ustavno načelo da mandatar „po pravilu“ treba da bude iz Crne Gore, pošto je predsednik države iz Srbije, te da mandat poveri nekom trećem ili – što bi u ovim uslovima bilo i najsvrsishodnije, da formira ekspertsku Vladu, makar i na kraći ograničeni period vremena, kako bi oposlili ono najvažnije što nam je sada činiti – da dobijemo relevantnog partnera za razgovore sa stranim državama, međunarodnim finansijskim i drugim organizacijama.

       Kada bi postojao minimum političke tolerancije i razumevanja – a u interesu ove jadne zemlje koja nam je još uvek zajednička, to bi moglo pomoći. Stiče se utisak da bi čak i SNP, shvatajući, na jednoj strani, da oni realno i nisu suverena pobednička stranka u Crnoj Gori kako to formalno ispada, a na drugoj strani realan odnos političke volje u Srbijii, bio spreman na nekakve političke kompromise – bar tako je na početku ovih mučnih pregovora izgledalo, nudili  razgovore DPS-u i pokazivali znake spremnosti za prihvatanjem neke vrste ekspertske Vlade i sl. Međutim, aktuelna vlast u Crnoj Gori – DPS i njegovi koalicioni partneri, zauzeli su čvrst stav ne samo prema njima već i prema novoj demokratskoj vlasti u Srbiji. Ohrabren time, SNP traži mandat koji mu pripada i hoće da formira Saveznu vladu sa Miloševićevim SPS-om. Nažalost, takva Vlada bi imala podršku parlamentarne većine u Saveznom parlamentu koju bi činili udruženi SNP i SPS – oni isti koji su zemlju i do sada vodili, a u takvim okolnostima uloga predsednika SRJ bi predstavljala puku formalnost. Do svega toga nije moralo da dođe da je „demokratska“ vladajuća koalicija u Crnoj Gori pristala da izađe na izbore. Realna je pretpostavka da bi na tim izborima dobili bar isti broj poslaničkih mesta kao i SNP, a onda bi većinska koalicija u Saveznom parlamentu mogla biti sastavljena od njih i DOS-a a ne od SNP-a i SPS-a. U ovakvoj situaciji, ukoliko bi Koštunica pribegao bilo kojem drugom rešenju – sem da mandat ponudi SNP-u, takva vlada bi u Parlamentu bila totalno blokirana od strane većinske koalicije koju čine SNP i SPS.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.