RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 23

11 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Bilo bi uputno, ovo samo kao sugestija, da blagovremeno razmislite i o sledećem. Na junskim izborima u Crnoj Gori vaša vladajuća koalicija „da živimo bolje“, sa sve Šiptarima, Muslimanima i ostalima, čiji broj tamo nije zanemarljiv, sakupila je otprilike jedno pedesetak procenata glasova. Već sada, daj bože da je i toliko, jer za vas su glasali i oni građani koji su u dilemi Đukanović ili Milošević, pa odabrali Đukanovića kao manje zlo. Sada, kad nema Miloševića, moguće je i da dobar broj njih pređe na drugu stranu. Vama, sasvim sigurno, ostaju oni prvi i, razume se, novokomponovani turbo biznismeni koji makroekonomski ambijent, koji ste u Crnoj Gori stvorili, smatraju pravim eldoradom. Dok je Albanije i ovakvog Kosova, za njih je takav ambijent raj na zemlji.

       Te okolnosti bi mogle da budu od značaja za uređenje naših budućih ugovornih odnosa i sa vaše, a i sa naše strane. Sa vaše – pitanje je da li ćete vi i dalje da budete reprezent crnogorske volje, a sa naše – da li ćemo mi, sa vama kakvi ste, hteti da ulazimo i u kakve ugovorne odnose. Sećate se onoga sa početka priče – za brak je potrebno dvoje.

       No, šala na stranu, u pitanju su, nažalost, mnogo ozbiljnije stvari. U pitanju je američki ili evropski koncept, a u toj priči vas nekoliko stotina hiljada i niste neki značajan faktor. Po američkom konceptu njima se vaš geografski položaj veoma dopada – Sredozemno more – Otrantska vrata sa albanskim i crnogorskim lukama na ulazu u Jadran! Albanija je već njihova, Kosovo takođe, pa i vi po tom konceptu niste daleko od albanizacije.

       Ja neću kao Milošević da kažem da ste vi američki i NATO plaćenici, otrcane su to fraze. Vi ste to svesno odabrali, mislite da će vam tako biti bolje, a ako ste tako odabrali, onda kao suverena država na to imate i pravo – ako to bude crnogorska opcija.

       Evropski koncept se donekle razlikuje od američkog. Oni baš i ne bi bili tako srećni da se u srcu Evrope rodi nova Kolumbija, pa makar to bila i samo posledica američkih viših strateških interesa. Lako je Amerikancima, ta nova Kolumbija bi bila poprilično daleko od njih. Ne kažem da se evropski koncept mnogo razlikuje od američkog, ni da ćemo mi Srbi u tom konceptu imati neku ključnu ulogu, ali je realno očekivati da ona ipak bude nešto značajnija, nego vaša u američkom konceptu. Ako ništa drugo, a ono bar zbog toga što nas ima desetak miliona, a vas stotinak hiljada.

 Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.