RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 27

15 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Mnogo je ovih dana, a povodom  opisanih događaja ispred Savezne skupštine i RTS-a, bilo reči oko ponašanja policije. Za vreme tih celodnevnih događanja evidentno je da je ispaljen i po koji revolverski metak, jer su kod jednog broja povređenih ustanovljene prostrelne rane. Međutim, svi ti događaji i povodi koji su ih izazvali, kao i broj učesnika sa jedne i sa druge strane, ne mogu se uporediti sa naoružanjem koje su članovi obezbeđenja radikalskih čelnika bili spremni da upotrebe protiv učesnika ovog manjeg studentskog protesta ispred Republičke skupštine.

       Pitanje koje se, posle ovoga što smo videli, može postaviti je veoma jednostavno – ako se zna da je nošenje oružja zabranjeno, kako se može desiti da brojni, teško naoružani, neidentifikovani građani, nose takvo naoružanje i prete da ga upotrebe. I gospodin Šešelj i gospodin Nikolić, u čijoj su službi ova lica, najviši su predstavnici vlasti – potpredsednici Vlade! U svakoj civilizovanoj zemlji, makar samo iz tog razloga, takva Vlada bi morala da padne.

* * *

       Navedeni incident ispred Republičke skupštine radikali su potom pokušali da iskoriste kako bi, kao pojedinačno najbrojnija parlamentarna grupacija u Skupštini, izborili za sebe kakvu-takvu značajniju ulogu u formiranju prelazne Vlade. Kako im to nije uspelo, odlučili su da bojkotuju i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora i razgovore o prelaznoj Vladi, pa su tako ostavili DOS-u da se sam nosi s udruženom  grupacijom  SPS–JUL i SPO-om.

       Prema intervjuu koji je Šešelj dao „Blicu“ tri dana posle prekinutog zasedanja Republičke skupštine, on je izjavio:  Nema nastavka razgovora o prelaznoj Vladi i izborima dok traje ulično nasilje i revolucija. Prevremeni izbori su potrebni, ali tek kad sistem profunkcioniše normalno. Nek dovedu i bagere i buldožere, nećemo da pristanemo na ucene. Možda SPS i SPO na to pristanu, ali mi nećemo. Sve dok nas ne streljaju, pružaćemo otpor kroz institucije sistema. Mi prihvatamo samo ustavni i zakonski put izlaska iz krize.

       Dalje, u istom intervjuu, a na pitanje da li je tačno da je posle ostavke Vlajka Stoiljkovića, predsednik Vlade Mirko Marjanović preuzeo kontrolu nad policijom, Šešelj je odgovorio: To pitanje je šaljivo. Marjanović jeste zadužen za to, ali policiju ne kontroliše Vlada nego CIA, odnosno Jovica Stanišić koji je direktno povezan sa CIA.

       Lider radikala je na kraju izjavio da poslanici te stranke više neće dolaziti u Skupštinu jer  postoji plan da se izazove incident u kom će ljudi iz DOS-a pucati u masu, a to će se pripisati radikalima.

* * *

       15. oktobar – Kako je ranije bilo najavljeno, danas bi trebalo da se održi finale tradicionalnog konkursa za izbor „žene 2000“, a u organizaciji SPS žena Braničevskog okruga.  Obećao sam čitaocima da ću ih obavestiti o tom značajnom događaju.

       Vrtim televizor – možda će da bude prenos, listam štampu – ništa! Izgleda da je posle nestanka dosadašnjih pobednica – Mire Marković, Leposave Milićević, Bube Morine, Gorice Gajević i ostalih ponestalo žena u Braničevskom okrugu. Šteta!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.