Gospođa Ministarka i opšte dobro

15 decembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Sa sajta www.protestadvokata.org (December 15, 2014)

Svakodnevno se pitam šta je to u stvari Opšte dobro i čemu služi. I moram priznati da i kad sam učio teoriju države i prava, kroz istoriju, nije mi bilo najjasnije. Nisam razumeo poentu pitanja, kako neko može da zna koje je to opšte dobro za sve nas, a nije bogočovek? Nekad zaista retko i zaista davno, verovali smo da neku stvar koje političari u Srbiji urade, imaj u sebi bar tračak nade za opštim dobrom, bar malo želje da to što rade u ime našeg suvereniteta, ima neke korisne posledice za ovo društvo . Danas smo slikom i prilikom daleko i od opšteg a tek o dobru nema potrebe trošiti reči.

Desi nam se prvo reforma pravosuđa! Što no kažu stari, pogodi ko grom iz vedra neba. Kafanski spiskovi ne podobnih sudija i tužilaca kružiše Srbijom par meseci. Da se dobro proveri šta svaka GOSPOĐA MINISTARKA misli i da se vidi dal bi ona dodala još nekog nepodobnog. Kao što se od Gospođe ministarke i kafanskog kariranog stoljnjaka moglo i očekivati, spisak ne dobi obrazloženje ali sudije i tužioci na osnovu njega dobiše rešenje. Nastavak priče znamo, i ne bi podsećao na milionsku štetu ovakvog OPŠTEG DOBRA.

Zasluženo sasvim, izgubi gospođa Ministarka vlast, i mi poverovasmo, doduše kratko, da nam period borbe za Opšte dobro tek pretstoji, kad ono MEĐUTIM! Po starom dobrom srpskom sistemu SJAŠI-DA UZJAŠE,( jer mi se tradicije lako ne odričemo), kelenri i abadžije postaše savetnici, vašar-menadžeri kulturni radnici, a GOSPOĐA MINISTARKA odbrani doktorsku disertaciju! Sve to u cilju našeg Opšteg dobra…

I da bar stadoše. Dr Gospođa Ministarka dano-noćno bdi nad svima nama. U cilju opšteg dobra snađe nas i zakon o Javnom beležništvu. Preko noći, brzu pravdu i pravnu sigurnost počeše da nam dele 93. Javna beležnika, umesto 8500 advokata. Kako nam objasniše, u cilju opšteg dobra i pravne sigurnosti, vlast napravi od devedeset troje ljudi milionere (u dinarskoj protiv vrednosti -da ne bude zabune). U cilju opšteg dobra i slobodnog tržišta ograničiše i broj milionera, jerbo opšte dobro nije samo pravna sigurnost nego i borba protiv korupcije. Doduše, advokate nije trebalo ograničiti jer će se oni sami poubijati kad opšte dobro da svoje efekte.

Epilog je jasan. Konsenzusa nema, i neće ga verovatno ni biti dok se i poslednjem Srbinu ne objasni da su advokati prevaranti, ne znalice i tajkunski derivati. Hvala bogu te nam je medijska sloboda na “zavidnom nivou” pa se dobre vesti i senzacije brzo i rado šire, te često slušamo od Ministarke da najveći broj advokata hoće da radi, i da se njoj obraćaju za pomoć. E kad je dotle došlo…

Samo se pitam, šta je sa onom intelektualnom Srbijom, koja nas svaki dan podseća da su advokatski zahtevi opravdani i da stvarno teže opštem dobru i prirodnoj pravdi ljudi. Svi oni profesori prava i ekonomije, analitičari, istoričari, pa i samih 8000 advokata (kad oduzmemo onu Ministarkinu većinu) predstavljaju li oni nekakvu elitu koja se bar nešto pita? Da li “Ocima” padne na pamet, ako je ovoliki broj inteligencije protiv, pa možda zaista naše Opšte dobro ne valja?

A da, svi oni štrajkom i protestom štite tajkune.

Mladi pravnik-volonter, Vukašin Vlajković