RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 34

23 decembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       DOS-u, koji se ni kriv ni dužan u ovom galimatijasu našao u ulozi pobednika, nije lako. Mnogo posla tu ima da se uradi, a za sada je najvažnije da nešto ne utupe i da ostanu zajedno do vanrednih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 23. decembar. U interesu toga trebalo bi da se manu priča, u stilu – čiji je bager obavio više radova 5. oktobra. Po cenu da im se neka nespretnost i oprosti ne bi bilo dobro da na tim izborima prođu lošije nego na ovim prethodnim, jer tu se faktički verifikuje njihova pobeda. A posle, treba da vide kako će.

       Neke stvari im se, čini se opravdano, već zameraju. Stiče se utisak da su se zatvorili u „beogradski klub“, pa se iz unutrašnjosti Srbije već pominju novi bageri. Na to ih podsećaju i pristalice Otpora čiju ulogu u prevratu koji se desio niko ne može da ospori. Moraju biti veoma oprezni, jer nespretnosti bi se još i dale oprostiti, ali greške, pogotovu u ovom momentu – nikako. One bi mogle imati katastrofalne posledice, situacija bi se iskomplikovala, što bi u sadašnjem momentu moglo da odgovara samo poraženoj strani. Morali bi biti svesni da je u nedavnim događanjima pobedio narod, a ne oni. Na tu pobedu je više uticala glupost i osionost protivnika nego njihovo organizovano opoziciono delovanje, bar ne kroz duži prethodni vremenski period.

* * *

      Nedavno sam  čuo sledeću tvrdnju. Za pobedu opozicije najviše zasluga imaju Mirjana Marković, njen muž Slobodan i Vuk Drašković. Mirjana Marković zato što se isuviše preigrala, Slobodan zato što nije mogao da ukroti svoju razigranu ženu – to mu Srbi nikad neće oprostiti, a Vuk Drašković zato što je uoči izbora odlučio da konačno prestane da pomaže opoziciji. Ko zna, možda u tome ima i istine.

(Napomena: Ovaj deo rukopisa završen je 23. oktobra 2000. – sledi šesti deo Rasplet II)

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do kraja godine. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.