RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 6

23 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

U utorak, 26. septembra, dva dana po održanim izborima, u večernjem Dnevniku RTS-a saopštavaju se privremeni rezultati Savezne izborne komisije: Koštunica 48,22 odsto, Milošević 40,23 odsto. Ta dva kandidata idu u drugi krug glasanja, a glasanje će se obaviti u nedelju, 8. oktobra. Povodom ovog saopštenja, iste večeri se oglasio i Vojislav Koštunica, predsednički kandidat DOS-a, koji je odbacio mogućnost drugog kruga glasanja. Prema agenciji Beta, saopštenje Savezne izborne komisije (SIK) o drugom predsedničkom krugu Koštunica je u pisanoj izjavi ocenio kao „političku prevaru“ i „očiglednu krađu glasova“ i istakao da je to ponuda koja se ne sme prihvatiti.

Socijalisti pokušavaju da iscenjkaju drugi izborni krug za Slobodana Miloševića. To je, naravno, ponuda koja se može i mora odbiti, tim pre što je uvredljiva za sve građane ove zemlje koji su izašli na izbore, posebno za više od 2,5 miliona birača koji su meni i političkom konceptu koji zastupamo DOS i ja ukazali poverenje. Milošević nastoji da dobije u vremenu, ne bi li za to vreme izazvao pometnju među građanima i razmirice u redovima demokratske opozicije. Istina je očigledna i branićemo je svim nenasilnim sredstvima. Narod je izrekao političku presudu Miloševićevoj politici. Naša je dužnost da tu presudu sprovedemo.

       Istovremeno, DOS obaveštava da raspolaže kopijama svih originalnih zapisnika o rezultatima glasanja za svaku izbornu jedinicu – istim onim podacima kojima bi jedino mogla da raspolaže i Savezna izborna komisija, da je prema tim podacima Koštunica osvojio apsolutnu većinu glasova već u prvom krugu, te da drugog kruga glasanja nema. Za sredu, 27. septembra, zakazuju miting građana i pozivaju ih da izađu i pozdrave pobedu.

       Sutradan je Savezna izborna komisuja ponovo korigovala rezultate objavljene prethodnog dana. Kao zvanični rezultat, saopšteno je da je Koštunica dobio 48,96, a Milošević 38,62 odsto glasova. I ovaj rezultat zahteva održavanje drugog kruga predsedničkih izbora.

* * *

       Niko, naravno, ne može tačno da utvrdi koliko se građana tog dana odazvalo pozivu DOS-a i izašlo na ulice. U Beogradu, ni reporter Radio Indeksa se nije usudio da to procenjuje, ali je uzbuđeno saopštavao – ne samo Trg Republike, već i sve ulice u širem području su prepune građana. Do Trga Republike se ne može proći! Procene koje su se kasnije pojavile o pola miliona prisutnih građana niko nije ni pokušavao da ospori. Inače, miting je trebalo da bude održan ispred Savezne skupštine, čak je i bina bila podignuta, ali je razmontirana „jer tu na miru treba da radi Savezna izborna komisija koja još uvek nije završila svoj posao.“

       Sam miting je bio veličanstven. Nije bilo nikakvih incidenata, a okupljenom narodu su se obratile i mnoge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života. Legendarni Miodrag Petrović Čkalja je svoje kratko obraćanje završio rečima: „Pukō je ko zvečka!“ Ako su prilikom prethodne izborne krađe, 1996. godine, udaraljke svih vrsta bile simbol narodnog protesta, ovog puta je to odjednom postala zvečka i taj dečji instrument će u potonjim događanjima odigrati značajnu ulogu u odbrani istorijske pobede demokratije u ovoj zemlji.

       A popularni glumac Bata Stojković obratio se narodu sledećim rečima: „Igrao sam balkanskog špijuna u istoimenoj komediji. Ali vi ste svi špijuni! Mora da je ovo neka velika komedija!“

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.