RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 7

24 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Kao ilustracija medijskog mraka koji nam servira RTS – samo jedna informacija. U isto vreme, za vreme održavanja tog veličanstvenog mitinga sa pola miliona građana u centru Beograda, počinje glavni Dnevnik RTS, po običaju, na svim kanalima. Ni jedne jedine reči o tome! Čak ni ono uobičajeno – okupila se šačica izdajnika! Ni jedna reč o rezultatima izbora i totalno oprečnim rezultatima! Kao da je to već gotova stvar – ide drugi krug glasanja i šta o tome ima više da se priča.

       Umesto toga, razgovor sa glavnim gostom dnevnika Živadinom Jovanovićem, saveznim ministrom inostranih poslova. On nadugačko i naširoko elaborira tezu o međunarodnoj zaveri širokih razmera kojom se pokušava, uz pomoć domaćih izdajnika, da se sruši narodni režim u Jugoslaviji. Glavni povod i krunski dokaz za to je saopštenje Američkog kongresa od prethodnog dana da su kao pomoć opoziciji u Srbiji upravo odobrili 500 miliona dolara – oni isti koji su nas prošle godine 78 dana besomučno bombardovali. To je intervju koji se celo veče vrti na svim programima RTS-a, a ni reči o onome što se upravo dešava na ulicama Beograda i svim gradovima Srbije. Naravno, potom smo uredno obavešteni o svim protestima koji su tog dana održani u svetu. Počev od štrajka kamiondžija koji protestuju protiv visokih cena benzina na Zapadu, do protesta protiv ekonomske i političke globalizacije u svetu.

       A što se tiče Amerike, nažalost i dobrog dela Evrope, gde i moja Britanija sigurno spada, ja i dalje mislim da oni žarko žele da Milošević pobedi i na ovim izborima i da i dalje ostane na vlasti, jer oni još nisu realizovali sve svoje planove sa ovom jadnom i napaćenom zemljom. Za ostvarenje tih preostalih planova Milošević je najbolji partner – ne govorimo sa njim i radimo šta hoćemo. Taman da je i tačna vest o pomenutih 500 miliona dolara pomoći, a ja u to i ne verujem jer, prema praksi koju Amerika primenjuje prema drugim zemljama kojima neštedimice obećava takve pomoći, mnogi neprihvatljivi uslovi treba prethodno da budu ispunjeni. Zar je bilo potrebno američkoj administraciji da baš sada donosi takvu odluku i javno je objavljuje. Takva odluka u sadašnjem momentu može samo da pomogne ovdašnjem režimu kao krunski dokaz teze da je opozicija Srbije sluga NATO pakta. Efekat takve odluke je isti kao i odluka – u vreme raspisivanja izbora – da je Amerika otvorila specijalnu kancelariju u Budimpešti za logističku pomoć srpskoj opoziciji u vreme predstojećih izbora, pa je režim tu odluku maksimalno eksploatisao tokom izborne kampanje. Takvu odluku Amerike predsednički kandidat opozicije Vojislav Koštunica nazvao je – poljubac smrti američke administracije, a glavni izborni slogan JUL-a za vreme ovih izbora bio je: „Narod bira, a ne NATO! „

       Šta će se dalje dešavati, ne znam, jer režim koji može tako drsko da ignoriše ono što se ovih dana dešava na ulicama očigledno je spreman na sve. Po cenu odbrane režima svim sredstvima, čak i eventualni rumunski scenario je za njih prihvatljiv rizik, jer Milošević navodno ne brani svoju vlast, već slobodu, čast i dostojanstvo zemlje, a to je parola koja ovde može da povuče svoje sledbenike, naročito ako Zapad nastavi da nam ovako pomaže.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.