RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 8

25 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

A što se tiče rada Savezne izborne komisije i izbornih krađa koje su pod okriljem te komisije izvršene, navodim još samo dva priloga koji dovoljno govore sami za sebe, a koji su objavljeni u „Blicu“ 30. septembra. Prvi, pod naslovom „Čudan izveštaj SIK“ objavljen je u „Službenom listu“:

       BEOGRAD (Beta) – Zvanični rezultati izbora SIK koje je objavio Službeni list SRJ“ sa jučerašnjim datumom, sadrže niz drastičnih nepodudarnosti.

       U odluci SIK o rezultatima predsedničkih izbora, na osnovu kojih je raspisan drugi izborni krug, navedeno je da je broj primljenih glasačkih listića veći od broja ukupno upisanih birača u birački spisak za 95.845. SIK je utvrdila da je primljeno 7,345.676 glasačkih listića, a da je u birački spisak ukupno upisan 7.249.831 birač.

       Istovremeno, za parlamentarne izbore, SIK je navela da je u biračke spiskove ukupno upisano 7,216.920 birača (32.911 manje nego na predsedničkom), a da je primljeno 7,304.370 glasačkih listića. To znači da je i za predsedničke izbore primljeno 87.450 listića više nego što je birača upisano u birački spisak.

       SIK je navela da je na predsedničkim izborima ukupno glasalo 2,053.428 birača (69,7 biračkog tela), ali je taj broj za 388 veći od zbira birača koji su glasali na biračkom mestu (4,956.729) i onih koji su glasali van biračkog mesta (96.361). Taj zbir iznosi 5,053.090 birača.

       Na osnovu podataka SIK, proizilazi i da je na predsedničkim izborima upotrebljeno 2.213 glasačkih listića manje nego što je ukupno glasalo birača. SIK je navela da je upotrebljeno 5,051.125 glasačkih listića, a da je ukupno glasalo 5,053.428 birača.

       Prema navodima SIK, nije upotrebljeno 2,175.004 glasačkih listića, što znači da je, uz upotrebljene, ukupno bilo 7,226.219 listića.

       SIK je navela i da je od ukupnog broja upotrebljenih listića, važećih bilo 4,915.860, a nevažećih 135.371. Zbir brojeva važećih i nevažećih listića (5,051.2310 veći je, međutim, za 16 od broja navedenog za ukupno upotrebljene listiće.

       Kada se saberu brojevi glasova koje su, prema navodima SIK, dobili svi predsednički kandidati (4,911.918), dobija se broj koji je za 3.942 manji od broja važećih listića na predsedničkim izborima, koji je navela SIK (4,915.860).

       SIK je navela i da je za predsedničke izbore bilo upisano u birački spisak 7,249.831, a za savezne parlamentarne 7,216.920, odnosno 12.911 manje.

       Na parlamentarnim izborima je, prema navodima SIK, na biračkom mestu glasalo 4,950.409, a van biračkog mesta 53.696. Kada se saberu ti brojevi dobija se 5,004.105, a SIK je navela da je ukupno glasalo na predsedničkim izborima  5,003.640, što je za 465 manje.

       Podaci SIK objavljeni su u „Službenom listu“, a postavljeni su i na zvanični državni sajt o izborima, na adresi: www.gov.yu/izbori.

       Neverovatno! Kreatori politike mediokriteta, koja je osnov kadrovske politike u ovoj zemlji, nisu bili u stanju čak ni pametne lopove da nađu za ovu krađu, koja je očito bila jedan od najvažnijih državnih poslova. Svašta sam sretao u praksi, ali ovo zaista predstavlja kuriozitet. Napraviti toliko računskih grešaka u jednom zvaničnom državnom dokumentu, koji treba javno da bude objavljen, nečuveno je. Pa, svaki knjigovođa bi mogao da im kaže koliko muka ima ako mu se knjigovodstvo ne slaže za jedan jedini dinar, jer ako se to desi, on ili neko drugi će to morati da analizira i nađe grešku. Izgleda da ovi mučenici čak ni toga nisu bili svesni. Zarad toga me nije mrzelo da prepisujem ove dosadne cifre. I vama se izvinjavam zbog toga.

       Drugi pomenuti članak: „KZK i Albanci masovno glasali za Miloševića“

       BEOGRAD – Predstavnici opozicije utvrdili su da je Savezna izborna komisija uračunala kandidatu SPS–JUL Slobodanu Miloševiću 142.000 glasova sa nepostojećih biračkih mesta na Kosovu, saopštio je Nebojša Bakarec, predsednik DSS u proširenom sastavu SIK i dodao da je prigovor na zapisnik Komisije već podnet.

        Ukoliko SIK prihvati naš prigovor i izbaci izmišljene glasačke listiće sa spiska birača koji su zaista glasali, moraće da se promeni i procenat koji su ostvarili predsednički kandidati. U najgorem slučaju SIK mora da prizna da je Vojislav Koštunica dobio 50,36 odsto glasova, rekao je Bakarec.

       Kako je on objasnio, utvrđeno je da su to glasovi „sa nepostojećih biračkih mesta na Kosovu i nepostojećih ljudi“, kao i to da je SIK „iznenada“ dobio zapisnike sa nekih biračkih mesta na Kosovu, iz sredina na kojima isključivo žive Albanci.

       Utvrđeno je, takođe, da su sa Kosova, na taj način, stigli zapisnici sa biračkih mesta na kojima je glasalo 146.000 birača, od kojih je 142.000 glasalo za Miloševića, dok je 4.000 glasova nevažećih ili su birači glasali za ostale predsedničke kandidate.

       Bakarec je izjavio da u nekim od tih zapisnika, navodno stiglih sa područja Prizrena ili Gore, piše da je Milošević dobio poverenje svih izašlih na izbore, a u nekim slučajevima “dobio je i više glasova nego što je birača izašlo na izbore”, dok ta “biračka mesta”, kako tvrde svedoci, nisu ni otvarana 24. septembra.

       Tako je, prema zapisniku SIK, u biračkom mestu 10, glasalo 4.700 građana za Miloševića. To biračko mesto se, inače, nalazi u bivšem domu VJ, u kome je sada smešten Kosovski zaštitni korpus – dodao je Bakarec.

       U mnogim kosovskim mestima Milošević je osvojio glasove svih upisanih birača, kazao je Bakarec, i kao primer naveo tri biračka mesta u Podujevu, gde je upisano 2.500 birača, svi su izašli na izbore i svi su glasali za kandidata SPS-a i JUL-a.

       Brojne zapisnike, kako je rekao Bakarec, popunio je i potpisao isti čovek, u ime svih članova biračkog odbora, što je predstavnik DOS-a zaključio na osnovu “identičnog rukopisa i iste hemijske olovke”.

        U prigovoru se traži poništavanje glasova za oko stotinu biračkih mesta u Gnjilanu, Uroševcu, Štimlju, Vitini, Glogovcu, Suvoj Reci, Orahovcu, Đakovici, Prizrenu, Gori, Peći, Srbici, Podujevu, Dečanima, Klini, Istoku i Vučitrnu.

       Bakarec je predložio da te tvrdnje Saveznoj izbornoj komisiji potvrde svedoci koji su na dan izbora bili na tim biračkim mestima. “Zahtevamo da ove svedoke saslušate u posebnom ispitnom postupku”, navedeno je u prijavi.

       Ukoliko SIK ne prihvati prigovor, ovlašćeni predstavnici Vojislava Koštunice će se žaliti Ustavnom sudu – ne možemo da prihvatimo drugi krug izbora jer bi tako izdali birače.

       Predsednik pravnog odbora SD, Rodoljub Šabić, izjavio je da je u izbornoj jedinici Prokuplje došlo “do izborne krađe neverovatnih razmera”.

       On je novinarima pokazao pismenu izjavu koju je potpisalo osam članova izborne komisije za izbornu jedinicu u Prokuplju prema kojoj članovi izborne komisije “uopšte nisu imali uvid u izborni materijal niti zapisnike sa biračkih mesta.”

       Prema Šabićevim rečima, na nekim biračkim mestima koja nisu bila otvorena na Kosovu “došlo je do obaranja svetskog rekorda u brzini glasanja”. „Na jednom biračkom mestu u Prizrenu, za Miloševića je do 14 sati glasalo 2.025 Albanaca, što znači da je svaki od njih prosečno glasao za 13,6 sekundi. U Peći, odnosno na biračkom mestu koje nije ni otvoreno, u Pećkoj patrijaršiji, glasalo se za šest sekundi po osobi. To je za Ginisa“, rekao je Šabić.

       Pojedinačnih izveštaja ove vrste je štampa puna, a ja sam smatrao da će ova dva priloga, rađena na osnovu izjava zvaničnih predstavnika u izbornim telima, dovoljno dočarati i obim i drskost sa kojom su te krađe vršene.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.