RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 9

26 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

U subotu, 30. septembra, DOS je pozvao građane Srbije na generalni štrajk i opštu građansku neposlušnost. Štrajk treba da otpočne u ponedeljak u pet časova ujutru. Tog dana mnoga preduzeća i prodavnice osvanule su s natpisima – zatvoreno zbog krađe. Već prvog dana preko 100 većih preduzeća širom Srbije stupilo je u štrajk.

       Radnici površinskog kopa rudnika uglja „Kolubara“ u Lazarevcu, najvećeg površinskog kopa uglja u Evropi, stupili su u štrajk još prošle nedelje.  Kao odgovor na to, a s obrazloženjem da ne postoje dovoljne rezerve uglja, Elektroprivreda Srbije (EPS) smanjuje proizvodnju električne energije u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu i uvodi restrikcije u isporuci struje za domaćinstva. Beograd je podeljen u dve grupe kojima se naizmenično isključuje struja u trajanju od po četiri sata! Očigledno je da Vlada time želi da okrivi organizatore štrajkova za nastali haos, jer štrajkački odbor rudnika „Kolubara“ objavljuje da postoje dovoljne zalihe uglja za narednih deset dana, što je sasvim dovoljno za normalnu proizvodnju u periodu u kome bi se moglo izvršiti ponovno prebrojavanje glasova, a što je osnovni zahtev DOS-a.

       Štrajk u „Kolubari“ se širi. U nedelju, 1. oktobra, kompletan površinski kop „Tamnava Istok“, uključujući i rukovodstvo,  stupio je u štrajk. Stižu i vesti da će Vlada za nastavak proizvodnje angažovati rudare sa Kosova, a uveče je u taj kop upućeno i 500 pripadnika specijalnih policijskih jedinica, koji su se rasporedili na ulazima u rudnik. Na tu vest, više hiljada građana Lazarevca krenulo je ka rudniku, a kako njihovim vozilima nije dozvoljen prolaz, krenuli su pešice.

* * *

       Gradonačelnik Čačka Velimir Ilić, na konferenciji za štampu, saopštio je da je među otpadnim papirom koji je prethodne večeri stigao iz Beograda na preradu u Fabriku papira „Diva“ u Preljini bila i veća količina koverata sa izbornim listićima na kojima je zaokruženo ime Vojislava Koštunice, a Miloš Radulović, funkcioner DOS-a iz Kruševca, izjavio je da su u kontejneru u centru Kruševca pronađeni listići sa glasovima za Vojislava Koštunicu.

* * *

       Štrajk rudara u „Kolubari“ se proširuje. Više od 7.500 radnika je obustavilo proizvodnju. Prethodne noći štrajkače je posetio i načelnik Generalštaba general Pavković, navodno, nezvanično. Prolazio tuda, pa navratio – sa jedno 16 vojnih vozila. Usput, kad je već tu, podsetio je štrajkače da svojim ponašanjem narušavaju borbenu gotovost zemlje, te da će – ukoliko to bude bilo potrebno, morati da budu mobilisani pa će ugalj kopati po vojnim pravilima.

       Počela su i masovna hapšenja po Srbiji, a među uhapšenima je i osam organizatora štrajka u „Kolubari“. Javni tužilac zahteva da se za uhapšene odredi pritvor, međutim, Nebojša Simeunović, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, nalazi da za to nema pravnog osnova i odbija predlog. Predmet mu se oduzima i dodeljuje drugom sudiji. Potonji događaji su valjda omeli da se ovaj predmet završi na uobičajeni način, pa su uhapšeni oslobođeni.

* * *

       Sreda, 4. oktobar – Rudari i građani su probili policijsku blokadu površinskog kopa „Tamnava“. Nepregledna kolona vozila iz svih krajeva Srbije kretala se ka rudniku. Beogradski taksisti su besplatno prevozili građane. Očevici pričaju da je bilo i onih koji su preko okolnih njiva i livada, naoružani vilama i sličnim oružjem hrlili ka rudniku, tako da se u tom malom mestu okupilo preko 50.000 građana.

       Policijska blokada je probijena brzo – rudari su bagerom odgurali policijski autobus koji je bio postavljen na mostu, a za njim se narod probio do rudnika. Policija se nije ni usudila da ozbiljnije interveniše.

* * *

       Konačno se o rezultatima izbora oglašava i čuveni Goran Matić, savezni ministar informisanja. Već smo se bili zabrinuli što ga nema, jer on, po pravilu, svojim nalazima, razrešava sve nerešive dileme. Tanjug, državna informativna agencija, gde je on i predsednik Upravnog odbora, objavljuje sledeću vest:

       Opozicija pokrala izbore – izjavio Goran Matić, gostujući u programu JU-info. Prema izveštaju ove agencije, Matić se javno zapitao – u čemu je tajna Koštuničinog straha da izađe na drugi krug izbora, a odmah zatim, da građanstvo ne bi bilo u dilemi, i odgovorio – u tome da je DOS počinio izbornu krađu i izveo manipulacije zamenom biračkih kutija sa listićima za predsedničke kandidate!

       Kasnije se ispostavilo da je to bila poslednja glupost koju je javno izgovorio Goran Matić. Šteta – taj nas je čovek uveseljavao, kad god se pojavi.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.