RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo)

16 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Jugoslavija, septembar 2000.

       Nedelja, 24. septembar. Ništa nije nagoveštavalo da će ovaj dan po svemu biti poseban. Danas su izbori i pre bih rekao da ljudi žele da se i to već jednom završi, jer niko ne veruje da ovaj režim može da bude pobeđen izborima. Naravno, niko razuman i ne sumnja da bi se to zaista i desilo kada bi izbori bili regularni i fer. Međutim, ovoj lopovskoj vlasti niko ne veruje. Smisliće oni već nešto. I do sada su uvek tako radili. Uostalom, tako se i ponašaju – kao da su već pobedili. U tome prednjače profesorkini puleni, visoki funkcioneri JUL-a, mnogo puta do sada pominjani Ivan Marković i Goran Matić, a za njima ne zaostaju ni Nikola Šainović, Miloševićeva siva eminencija, sadašnji portparol SPS-a, zatim mlađani Ivica Dačić, bivši portparol te partije, koji je posle Kongresa SPS prekomandovan na novu dužnost – da radi sa socijalistima Beograda, kako bi povratili vlast i na lokalnom nivou i, naravno, uvek prisutna Gorica Gajević, generalni sekretar SPS-a, koju popularno zovu partizanka Mara.

       Ivan Marković, savezni ministar za telekomunikacije, kao portparol JUL-a, na konferenciji za štampu, veoma ozbiljno daje krajnje neozbiljnu izjavu da će Milošević pobediti sa 100:0, a Goran Matić, savezni ministar za informisanje, predsednik Upravnog odbora Tanjuga i, iznad svega, čovek koji, s lakoćom dostojnom divljenja, sve unapred zna, ne želi da odgovori na pitanje šta će se desiti ako ipak izgube – to su, po njemu, neozbiljna pitanja, jer to se, jednostavno, ne može desiti. Počinjemo da brinemo, jer ako je Go(v)an (sebe tako naziva kad se zanese jer očigledno ima problema sa slovom „r“), to rekao, onda će i ovi izbori biti puka formalnost.

       Analitičari nezavisnih medija upozoravaju da je najvažnije da što više naroda izađe na glasanje, jer režim je do sada upravo koristio glasove onih koji nisu glasali i veštim manipulacijama pripisivao njihove glasove sebi.  Ovog puta je narod to poslušao i masovno pohrlio na izbore. Odziv nikada nije bio veći. Oni koji nisu iskoristili šansu da glasaju u prvim jutarnjim časovima, čekali su u redu i po nekoliko sati. Svuda ista slika, duge kolone građana strpljivo čekaju da glasaju. Nada počinje da se budi. Posebno raduje činjenica da u redovima ima najviše mladih, onih koji su do sada najčešće izostajali sa glasanja, a oni su, prema svim anketama, najžešći protivnici ovog režima.

       Optimizam raste, ali zbunjuju vesti da se u svim većim gradovima podižu bine i priprema  „opštenarodno veselje“. Nešto mi je tu sumnjivo. Otkud znaju da će i ovog puta da pobede, a ne verujem da to slavlje pripremaju da bi proglasili pobedu opozicije.

* * *

       U 20 sati biračka mesta su zatvorena. Stižu i prvi rezultati. Najpre o tome da je odziv birača bio iznad svih očekivanja – prema izveštajima opozicionih partija, oko 75 odsto, a čak i prema RTS-u oko 70 odsto. Prispele rezultate prvi saopštavaju portparoli SPS-a i JUL-a na državnoj televiziji. Nikola Šainović, samouvereno i zadovoljno, obaveštava o rezultatima glasanja na Kosovu, jer tamo su biračka mesta iz bezbednosnih razloga zatvorena već u 16h – Milošević je do nogu potukao Koštunicu. Nedoumica raste, otkud se odjednom toliki Srbi pojaviše na Kosovu, a i oni što su ostali ni na njivu ne smeju da izađu, pa još i svi listom glasali za Miloševića! Da nisu i Albanci prešli na njegovu stranu!

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.