RTS – javni servis građana Srbije

1 septembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Neću ovog puta o oduševljenju građana Srbije kad im RTS u dane vikenda priušti gledanje celodnevnih prenosa skupštinskih zasedanja. Spadam u one građane koji smatraju da su dani vikenda dani odmora, sporta i razonode. Reč je o uređivačkoj politici u toj grani TV programa.

       Juče je bila subota, dan prepun sportskih događaja – početak svetskog prvenstva u košarci i odbojci, fudbal, tenis – US open, poslednji grand slem u ovogodišnjoj sezoni …

       Nešto od toga sam uspeo da ispratim, nešto ne, ali sam čuo za najveću senzaciju u ovogodišnjoj svetskoj teniskoj sezoni čiji je akter naša Aleksandra Krunić koja i dalje zadivljuje teniski svet, jer je juče iz daljeg takmičenja na US openu uspela da eliminiše Čehinju Petru Kvitovu, do juče jednu od glavnih favorita za osvajanje poslednjeg ovogodišnjeg grand slema, dvostruku pobednicu Vimbldona, uključujući i ovaj poslednji, pobednicu turnira u Nju Hevenu koji je prethodio ovom turniru, pa jutros, sabajle, uključim televizor da u vestima bliže čujem šta se to desilo. Ništa – ni u vestima, ni na telopu, ni u sportskom programu koji potom sledi. O svemu javljaju – i da smo pobedili Egipat u košarci, i da smo u odbojci izgubili od Poljske, i da je Novak Đoković na istom turniru pobedio Kverija … o maloj Aleksandri Krunić, ništa!

       Počnem da preturam po sportskim kanalima – Eurosport, sajt US Opena. Prepuni su vesti o tom, kako su ga nazvali teniskom šoku. I da je Aleksandra Krunić, 143. rangirana teniserka na svetskoj trang listi, eliminisala 4. igračicu sveta, da je pre toga morala da igra i tri kruga kvalifikacija da bi se plasirala u 128 igračica koje su zaigrale na ovom turniru, da je potom u nizu, postigavši tri iznenađujuće pobede nad igračicama daleko bolje rangiranim na svetskoj rang listi, ušla u osminu finala – preostalih 16 teniserki koje pretenduju na pobedu na ovom turniru, da je mala,  21-godišnja Aleksandra, jedno dvadesetak santimetra niža i bar dvadesetak kilograma lakša od Kvitove, tako da je to ličilo na borbu Davida i Golijata …

       Da se razumemo, žestok sam navijač Novaka Đokovića, o njemu je sve poznato pa i to da je juče bio izraziti favorit u susretu sa Kverijem, tako da bi vest bila da je nekim čudom izgubio od njega a ne to što ga je pobedio. Sećam se da je svojevremeno Janko Tipsarević, u to vreme plasiran u prvih deset na svetskoj rang listi – a ni Troicki nije bio loše plasiran, rekao da svi oni imaju tu nesreću da igraju tenis u vreme Novaka Đokovića, jer se o njihovim rezultatima skoro i ne govori. A sećam se koliko je svojevremeno nacija bila oduševljena uspesima Bobe Živojinovića i njegovih legendarnih mečeva sa Mekinroom, na primer, koji je od njih bio slabije rangiran. Takva izveštavanja ne koriste ni Novaku Đokoviću. Znam mnoge koji su iz protesta prestali i njega da gledaju.

       I kad već pišem o sportu da pomenem još jedan manir, koji se naročito ispoljava na RTS-u. Ako ste gledali jučerašnji prenos utakmice sa Egiptom na svetskom prvenstvu u košarci, svakako ste primetili da je sama utakmica tu bila u drugom planu, a da je u prvom planu bilo nadmetanje u znanju o teoriji košarkaške igre između glavnog košarkaškog RTS-ovog reportera Slobodana Šarenca i njegovog gosta u studiju Marina Sedlačeka. Stiče se utisak da povremeno ni oni, a ni iznervirani gledaoci nisu imali pojma koji je rezultat utakmice. Taj manir dovođenja gosta u studio koji se za vreme same utakmnice raspričaju o svemu, a najmanje o onome zbog čega bi tu trebalo da budu, odvlači pažnju gledalaca od samog sportskog događaja koji se prenosi i može da osatavi utisak samo kod onih koji nemaju pojma o tome šta sportsko nadmetanje uopšte i znači. Nije to slučaj samo sa košarkom, isto je i sa odbojkom, fudbalom i prenosima ostalih sportova pa se stiče utisak da je to manir koji sportska redakcija RTS-a posebno neguje, tako da mi sve to liči na onaj vic – Sredovečni bračni par gleda film za odrasle i usred akcije žena vikne mužu. – Zaustavi film, vrati malo nazad, e tu! Muž posluša i vrati film na traženo mesto – E, takvu zavesu da mi kupiš, reče žena.

DC, 31,08.2014.