Skica za portret narodnog poslanika

20 novembra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Marijan Rističević, o njemu je ovde reč, je predsednik Seljačke narodne stranke i kao član vladajuće koalicije, narodni poslanik u skupštini Republike Srbije – Respekt! Tako bi trebalo da bude, a nije. Mediji u Srbiji – sem onih provladinih, su ovih dana preplavljeni komentarima povodom njegove tviter objave u kojoj jednu javnu humanu akciju – sakupljanje para za neodložnu operaciju jednoipogodišnje devojčice koja treba da joj spasi život, proglasio političkom zloupotrebom, tekstom sledeće sadržine: „DS su čudo. Ćerki jednog od njih 2015. RFZO platio 460000 evra operacije u inostranstvu. Ove godine su sami odbili RFZO kako bi pravili kampanju.“

       Proizilazi, neupućeni čitalac to ne može drugačije da shvati, da su roditelji deteta koje je već imalo sedam operacija, kome je srce već dva puta prestajalo da radi, odbili da njihovo dete ode na neodložnu operaciju u inostranstvo o državnom trošku, pa su umesto toga odlučili da se upuste u neizvesnu akciju prikupljanja para putem javne pomoći, a sve to iz političkih razloga. Ta objava je i sama po sebi idiotska, a prema današnjem pisanju Blica i netačna – roditelji su se obratili Fondu, odobrena je operacija u Italiji u ustanovi koja nije specializovana za tu vrstu operacije, roditelji su se žalili, do dana zakazane operacije odgovor po žalbi nije stigao. Narodni poslanik Marijan Ristićević je član RFZO – republičkog fonda koji odlučuje o lečenjima u inostranstvu, pa je i po tom osnovu znao ili morao i to da zna. No, čini se da je u ovoj zemlji želja za političkim poenima jača i od života.  

       Tim povodom je Aleksandar Bečić, kolumnista, u tekstu pod naslovom „Džilber“ napisao: „Hajde da nazovemo neke stvari pravim imenom. Osoba koja se odaziva na ime Marijan a prezime Rističević je džiber. Ne, on nije seljak, bez obzira što predvodi fantomsku, satelitsku političku organizaciju koja u sebi ima reč „seljačka“.”

       A Ratko Božović, naš eminentni sociolog je istim povodom u izjavi za Blic rekao: Ako me Rističević tuži, neka tuži, ali moram da kažem sledeće: Neprimetiti čudovište je biti čudovište. Isto se postaje kad se čudivište podrži. Rističević je sprdnja za skupštinu, celu našu naciju. On je paradigma dominantnog stanja u našoj skupštini, nažalost. Izgubljena mera u svemu. Jedna mrzačka agresivnost jedne iskompleksirane osobe. Samo iz kompleksa dolazi takva agresivnost. … On je čovek greška.”

       Potpisujem i pridružujem se svakoj od izrečenih kvalifikacija, a ključno pitanje koje ovde želim javno da postavim – na primeru narodnog poslanika Marijana Rističevića, je koji su to kriterijumi koji su ovog “čoveka grešku”, preporučili za narodnog poslnika, jer on na ovoj političkoj sceni apsurda nije nova pojava.

       Marijan Rističević, demagog – Prvi put ozbiljnije skrenuo pažnju na sebe, kada je svojevremeno došao traktorom u Skupštinu i parkirao traktor na parkingu rezervisanom za narodne poslanike. Kako je traktorom prešao preko Terazija, nije poznato. Verovatno uz pomoć legitimacije narodnog poslanika.

       Nešto kasnije, 2011. godine, ponovo se bavi traktorima. Iz tog vremena ostala je u sećanju njegova izjava: „Traktor može da zaradi Mercedes, a još nisam čuo da Mercedes putnički zaradi traktor – teško“.

       Marijan Rističević, rijaliti zvezda – Učestvovao u rijaliti programu “Farma” u ulozi farmera.

       Marijan Rističević, čuvar državnih robnih rezervi – Prema pisanju Blica od 15.12.2013 godine, “Narodni poslanik Marjan Rističević i njegova supruga Javorka falsifikovali su dokumenta na osnovu kojih su dobili pravo da uskladište kukuruz iz robnih rezervi, za šta su plaćani oko 3.000 evra mesečno”. Kada je kasnije “kontrolom utvrđeno da kukuruz nije pravilno uskladišten, Rističevići odbijaju da ga vrate državi. Protiv „Rističević Company“ podneta je krivična prijava, a policija je počela istragu”.

       Dalje vesti o sudbini kukuruza, krivične prijave i istrage nisu poznati, jer se za ove vlasti – koja je na vlast i  došla zahvaljujući najavljenoj oštroj borbi protiv korupcije, ne gone oni koji su na vlasti.

       Marijan Rističević, klovn – U skupštini, ovaj narodni poslanik ima veoma značajnu ulogu – zadužen je obesmišljava akcije opozicije. Društvene mreže, a posebno yutube preplavljeni su klipovima te vrste sa Rističevićem u glavnoj ulozi, jer on taj posao radi na veoma ”smešan” način. Meni lično je “najsmešnije” bilo isto ono što je bilo veoma smešno i prisutnom Premijeru i Predsedavajućem Skupštine u akciji  “Dosta vas je bilo” gde narodni poslanik Marijan Rističević, neometan ni od koga, na “smešan način”, blati opozicionu stranku “Dosta je bilo”, što dovodi do toga da ta stranka tokom ovog performansa napušta sednicu.

       Isto je narodni poslanik Marijan Rističević uspeo pre neki dan da postigne i sa opozicionom Demokratskom strankom, prilikom skupštinske rasprave o nasilju u porodici. Mahao je nekim slikama sa golim ženama – kojim povodom i zašto, to skupštinski izveštači nisu uspeli da razluče, ali to nije ni važno. Važan je rezultat – i članovi te opozicione stranke su napustili skupštinsko zasedanje uz obećanje da će to činiti i ubuduće, kad god se narodni poslanik Marijan Rističević javi za reč. A njemu – Marijanu Rističeviću, tokom tog performansa ni malo nije smetalo što je tih dana žestoko kritikovan u medijima zbog politizovanja javne akcije za prikupljanje pomoći za operaciju jednoipogodišnje devojčice koja treba da joj spasi život, o čemu je bilo reči na početku ovog teksta. Show must go! Za to je narodni poslanik Marijan Rističević angažovan i za to je plaćen.

Dragiša Čolić, 20.11.2016.