Skica za portret narodnog poslanika

3 septembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Ko kaže da vladajuća Srpska napredna stranka – SNS, oskudeva u kadrovima. Dejan Andrejević, republički narodni poslanik, to na najbolji način demantuje. Taj čovek je toliko multidisciplinarno obdaren da se svaka zamerka te vrste čini deplasiranom.

       Dejan Andrejević je relativno mlad čovek – tek je zašao u četrdesete, ali je privatnim preduzetništvom počeo da se bavi još krajem devedsetih godina tako što je osnovao svoju firmu – društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i posredovanje. Firmi nisu cvetale ruže pa je zapala u finansijske probleme. Od 25. januara 2012. godine je neprekidno u blokadi – duguje 672.315,45 dinara. Po važećim propisima trebala je da bude u stečaju, ali nije.

       Da li to ima veze sa članstvom Dejana Andrejevića, vlasnika te firme, u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci – SNS, nije poznato, ali sudeći po starosti pomenute firme i starosti pomenute partije, proizilazi da je aktiviranje u okviru te partije usledilo kasnije – kad je firma već bila u blokadi.

       No, ako Dejanu Andrejeviću nije išao biznis, na političkom planu je to sasvim drugačije izgledalo. Tu brzo napreduje i postaje šef kabineta gradonačelnika Niša, a kasnije i sekretar gradskog odbora SNS u tom gradu.

       Smatrajući da je poslovno dovoljno odrastao, Dejan Andrejević odlučuje da se ponovo okuša kao direktor firme, ali ovog puta ne sopstvene, već kao direktor Javnog komunalnog preduzeća „Naisus“ u Nišu. Jedan od prioriteta svih direktora komunalnih preduzeća, pa i ovog u Nišu, je unapređenje sistema naplate komunalnih usluga, jer kao što je poznato tim preduzećima se za usluge koje pružaju duguju velike pare, kako od privrede tako i od građana. Šta je Dejana Andrejevića preporučilo za to radno mesto nije poznato, ali je poznato da ni on ni njegovi najbliži nemaju običaj da plaćaju komunalne usluge. Ako se ima u vidu da se cifra njihovih  dugovanja uporno kreće tu negde oko pola miliona dinara, može se pretpostaviti u kom periodu je ona nastala, odnosno koliko ta dugovanja nisu plaćana. Kako piše štampa, Andrejević je prvi ugovor o reprogramu dugova za komunalije potpisao krajem januara prošle godine, ali, ugovor nije poštovao i kasnije je potpisao novi.Tim drugim ugovorom koji je potpisao sa “Objedinjenom naplatom” priznao je ukupna dugovanja od 452.584 dinara i obavezao se da će to izmiriti u 48 mesečnih rata. Međutim, on ne postupa ni po tom ugovoru pa tako i po njemu duguje 414.866 dinara, uz istovremeno dugovanje za tekuću potrošnju od 33.636 dinara. Odgovarajući na pitanja novinara povodom ovih dugovanja, Andrejević navodi da to i nisu njegova dugovanja, već dugovanja njegove majke, a da li će on plaćati tuđe dugove, to je njegova stvar. Da li je u tom slučaju njegova stvar, kao direktora komunalnog preduzeća, da preduzme i odgovarajuće mere prema neplatišama – sebi ili svojoj majci sve jedno, Andrejević ne odgovara.

       No bez obzira na sve navedene probleme, politička karijera Dejana Andrejevića i dalje uspešno teče. U medjuvremenu je postao republički narodni poslanik, a kao čovek sa odeređenim iskustvima u svetu finansija i privrede, izabran je i za člana Odbora za budžet i finansije, kao i za zamenika člana Odbora za privredu i Odbora za prostorno planiranje.

       Za sve to vreme Andrejević se ne odriče ni svog preduzeća pomenutog na početku ove priče. A kad je to pitanje postavljeno sa aspekta sukoba interesa, on u izjavi za „Blic“ navodi – „Uveravam vas da sam preneo sva prava i obaveze u vezi sa pomenutim preduzećem na drugo lice, pre stupanja na dužnost direktora i kasnije narodnog poslanika“. Ispostavilo se međutim da ni to nije tačno. Na sajtu Agencije za privredne registre i dalje stoji da je Dejan Andrejević stopostotni vlasnik tog preduzeća.

       Da se vratim na početak – Ko kaže da vladajuća Srpska napredna stranka – SNS, oskudeva u kadrovima. Ovakvih je „ko kusih pasa“.

DC, 01.09.2014.