MindUP ili Perice izađi na tablu – Ne mogu, ja sad meditiram ili Zašto ću sutra da navijam za Nišikorija u meču sa Đokovićem

11 maja, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Moj fejsbuk prijatelj Vuk Rosandić je danas na fejsu postavio sledeću objavu: Kad sam pisao hvalospeve o Novaku i afirmativno naglašavao njegov stil života, prštali su lajkovi i komenti. Pre neki dan dadoh malo kritičke opservacije na njegov račun i odmah su usledili komentari tipa – a šta se tebe tiče Novakov privatni zivot. Danas me se to ponovo tiče, jer kako stvari stoje, Fondacija Djoković upravo kreće u promovisanje – Up Mind – programa za osnovce uz podršku Ministarstva prosvete. Inače Up Mind program je opskurni new age budisticki pokret koji u najmanju ruku svakako podseca na sektu. Kako stvari stoje, Pepe Imaz ima dugačke ruke i ažurne asistente i ne bi bilo loše da neko u dogledno vreme, ode do Pepeove lože i da mu jebe mater.

Sve se slažem sa Vukom Rosandićem, osim onog na kraju. Ako nekom treba jebati mater onda je to Ministarstvo prosvete koje tek tako daje podršku sumnjivim programima, bez konsultovanja stručne i šire javnosti  samo zato što je u pitanju humanitarni fond Jelene Đoković, koji je samim tim što je humanitarni i što je Jelenin podoban i za primenu na deci kao zamorčićima. A da se radi o osetljivim stvarima vidi se iz naslova glavnih poglavlja tog programa na zvaničnom sajtu HAWN FOUNDATION, koji fond Jelene Đoković prezentira ovde uz podršku Ministarstva prosvete:

  • MindUP™ teaches children about their brains – MindUP uči decu o njihovom mozgu.
  • MindUP™ teaches children to take Brain Breaks – MindUP uči decu da mozgu daju odmor (što bi bila osnova za meditacije)
  • MindUP™ encourages mindful action in the world – MindUP ohrabruje preduzimanje smišljenih akcija u svetu (što bi moglo biti jako opasno kad neko umisli da je on taj koji treba da preduzima posebne akcije svetskih razmera).

Osnivač ove fondacije organizovane na principima funkcionisanja sekti je glumica Goldi Houn, što ne iznenađuje ako se setimo da su, na primer, i Tom Kruz i Ričard Gir u jednom periodu svog života, a to je period kad zarade puno para, ne znaju šta će sa sobom i uobraze da su baš oni pozvani da promene svet osnivanjem ili pristupanjem raznoraznim sektama, s tim što moram da priznam da do sada nisam čuo da tako nešto preduzima supruga neke od takvih ličnosti koja očigledno i sama ne zna šta će sa sobom.

Mi smo ovih dana imali peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije  o nastanku čoveka sa zahtevom da se izučava i tzv kreacionistička teorija o postanku sveta, pre toga smo uveli veronauku u nastavni program kao izborni predmet u odnosu na građansko vaspitanje – izbor vrše roditelji, koji će i sada, ako se i ta inicijativa prihvati,  u ime dece odlučivati o čemu će njihova deca da uče – da li je čovek postao od majmuna ili od Boga.

Nije li krajnje neodgovorno, u zemlji u kojoj postoji toliki  broj nepismenih i nedopismenjenih,  prepustiti da sami roditelji, bez obzira koliko su u uverenju da u interesu svoje dece rade najbolje što mogu, donose odluku o tome. Pa koja je onda svrha postojanja Ministarstva prosvete. Kud bi nas to odvelo kad bismo kod svakog diskutabilnog pitanja prepustili da roditelji odlučuju o tome većinom glasova.

Da se vratim na humanitarni program Jelene Đoković pod nazivom MindUP. U bukvalnom značenju mind up bi se mogao prevesti kao unapređeno mišljenje,  memorije, sećanja, a to se po ovoj teoriji postiže meditiranjem. Pogledajte naslove koji se mogu naći na internetu: LJUBAV I MEDITACIJA Novak sa Jelenom pronašao mir u duhovnom ritualu; ZABRINJAVAJUĆE: Đoković sa ženom uživa u meditaciji, ima svog reiki mastera; ŠTA SANJAJU NOVAK I JELENA ĐOKOVIĆ: Slika njihove meditacije užarila Fejsbuk (FOTO); Novak o meditaciji: Um čisto nebo, misli su oblaci; ĐOKOVIĆ MEDITIRA U BUDISTIČKOM HRAMU: Novak tokom Vimbldona ima neobičan ritual.

Da se razumemo – svako ima pravo da upravlja svojim životom. Naš narod zna da kaže – Zaludan pop i jariće krsti, pa zašto i Jelena nije imala pravo da prekrsti svog jarca, pogotovu ako joj je on to dozvolio, a očigledno je da jeste. Ali samo dotle dok to ostaje njihova privatna stvar. A ovo sa uvođenjem budističkih programa u nastavu sa decom nije njihova privatna stvar. Ni njihova, ni Ministarstva prosvete.

Dok se Novak Đoković bavio sportom ja sam žestoko navijao za njega, ponosio se njime i branio ga kad je trebalo – pogledajte tekstove:

–          Boris Dežulović i Novak Đoković, jul 23, 2013.

–          Prolupala, oktobar 19, 2015.

–          O Novaku Đokoviću, novembar 6, 2016.

–          Gledao sam meč Federera i Nadala, januar 29, 2017.

Sada to više nema veze sa sportom. Pogotovu, ne sa sportom koji je odabrao. Da je odabrao šah mogao je u njemu povremeno i da meditira. U tenisu ne.

U međuvremenu, Novak koji je već poprilično zaostao za Marejem na svetskoj rang listi iako se ni ovaj u poslednje vreme nešto ne ističe, se priseća da bi trebao da se pojavi na nekom od svetskih turnira i baš u tom momentu vuče neočekivan potez – raspušta ceo svoj stručni štab, sa obrazloženjem da je on dugo u tenisu, da zna kako se lupa loptica i da od njih više i nema šta da nauči, te da će ubuduće na turnire putovati u pratnji svoje porodice. I dok teniski stručnjaci – Armenulić, Pilić, Obradović, svetske da ne pominjem, u uverenju da je to samo privremeno rešenje, nagaađaju o  tome da li će novi Novakov trener biti Agasi, Sampras ili možda ponovo Beker, Novak se na masters turniru u Madridu pojavljuje u pratnji svog brata Marka i guru trenera Pepe Imaza zbog koga je Beker i napustio trenersku funkciju u Novakovom timu, jer nije hteo sa njim da sedi  u istoj loži. Oni koji prate tenis verovatno će se setiti da su Jelena Đoković i Pepe Imaz sedeli u drugoj loži. Pepea sa svojim blaziranim smeškom u stilu – svet je lep! i Jelene sa osmehom u stilu – koji Novak, ja sam veći Novak od Novaka.  I zato ću sutra u meču sa Nišikorijem da navijam za Nišikorija.

Dragiša Čolić, 11.05.2017.