Slučaj Bogeski

7 juna, 2013 u rubrici Kolumne

Hteo sam da pišem o slučaju građanina Saška Bogeskog, koji je braneći sebe i svoju porodicu – suprugu i dete, pre neki dan oko ponoći u svom stanu kuhinjskim nožem ranio provalnika, koji je potom pobegao iz Saškovog stana, ali je nedaleko odatle umro. Hteo sam, a s tim u vezi, da pišem i o stravičnim sudbinama uglavnom starijih ljudi, naročito u ruralnim sredinama – kojih je često u štampi, o surovim mučenjima i torturi koju ti ljudi trpe od provalnika koji noću upadaju u njihove kuće, tražeći da im kažu „gde su pare“. Hteo sam, ali sam odustao, jer je kolega Toma Filota rekao sve što ima da se kaže o tome:

„Ako neko uđe, pucaj! Lakše ću te izvaditi iz zatvora nego sa groblja. Mi imamo problem iz vremena komunizma da razjasnimo šta je to nužna odbrana. Tada je vladala doktrina da ne može privatna imovina da bude važnija od bilo čijeg života. Postoji stalni strah da se neko oslobodi zbog nužne odbrane. Ja sam često na putu, pa mi žena ostaje sama kod kuće. Držim pištolj pored vrata i rekao sam joj: ‘Ako neko uđe, pucaj i ne pitaj zašto je ušao. Lakše ću da te izvadim iz zatvora nego sa groblja’. 

Ako neko upadne u vaš stan, da li treba da ga pitate: ‘Jesi li došao da me ubiješ?’, ili, ako je žena, da pita: ‘Da li si došao da me siluješ?Pa, onda, ako kaže: ‘Došao sam da te silujem’, onda je dozvoljeno da se lupi šamar, a ako provalnik kaže da je došao da vas ubije, onda je u redu da se puca.“

Iz intervjua koji je Toma Fila dao za Nedeljnik.

(Izvor: Nedeljnik/trojka.rs)  

U potpunosti se slažem sa mišljenjem kolege File kad kaže da je potpuno besmisleno da pravo nekog ko napada u očima tužilaštva bude ispred prava onog ko je napadnut i da tema samoodbrane mora da se pokrene u javnosti, jer nikome nije jasno kako rade tužilaštva, i kako procenjuju ugroženost.

A još važnije od toga je i to što ovih dana hiljade građana pišu peticije za puštanje Saška Bogeskog iz pritvora i pravo da se brani sa slobode. Koji su razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru?  Da ne utiče na svedoke – koje? Da ne pobegne? Saško bogeski nije kriminalac i nema od čega da beži. Svi smo mi Bogeski. Pustite čoveka iz pritvora!

 DC, 06.06.2013.