Slučaj Sretena Brankovića – državni projekat za odbranu tvrdnje o regularnosti izbora

2 maja, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Na proteklim izborima je otkriveno mnogo raznoraznih nertegularnosti. O nekima od njih smo imali prilike da se uverimo čak i u direktnom tv prenosu rada Republičke izborne komisije (RIK) tokom utvrđivanja rezultata izbora, odnosno verifikacije izbornih dokumenata. Uostalom, o tome svedoči i veliki broj biračkih mesta na kojima izbori treba da budu ponovljeni, dok na jednom mestu – opština Medijana u Nišu, po odluci Upravnog suda moraju biti ponovljeni izbori u celini. Ako se pritom zna da je opština Medijana druga po veličini opština u zemlji – odmah posle Novog Beograda, jasno je da se radi o krupnim neregularnostima.

       Logično pitanje koje se s tim u vezi postavlja je ko je za to odgovoran, a odgovor je krajnje jednostavan – oni koji su organizovali izbore, pravili biračke spiskove, uređivali rad biračkih tela … a to je aktuelna vlast. Ima li onda ičeg logičnijeg do da opozicija to ističe i kritikuje? U jednom od takvih obraćanja javnosti lider DS je pomenuo, kao primer, da je na jednom biračkom mestu glasao i čovek od 144 godine! Podatak jeste za Riplija, ali čelnik DS to nije izmislio, jer tako proizilazi iz matičnog broja rođenih, a taj čovek je glasao.

       E, na tom slučaju se pokreće državni projekat za odbranu tvrdnje o regularnosti izbora. Aktuelna vlast više ne pominje ni jedan od stotine drtugih uočenih neregularnosti, izdvaja slučaj Sretena Brankovića i na njemu gradi projekat po kome se opozicija, „žestoko potučena“, eto služi i takvim slučajevima, a Sreten Branković je živ čovek u punoj snazi sa 44 a ne 144 godine, koji je eto izrazio svoju građansku volju i glasao za SNS.

       Slede vesti – kako javlja Tanjug (onaj isti Tanjug koji je po važećem zakonu trebao već da bude ugašen), Sreten Branković je doputovao u Beograd da lično objasni svoj slučaj. Medijima koji su blagovremeno bili obavešteni o njegovom dolasku on otkriva da je u Beograd doputovao u pratnji direktora državne kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i izjavljuje – Ja sam Sreten Branković, nemam 144 već 44 godine i kao što vidite zdrav sam i u punoj  snazi i glasao sam za SNS. I ne samo ja, već i svi članovi moje porodice. Bilo bi nas i mnogo više koji bismo glasali za SNS, ali stotine mojih poznanika su vraćene jer nisu bili uvedeni u biračke spiskove.

       Potom je za Sretena Brankovića organizovan i ekskluzivni razgovor – pogađate na televiziji Pink. On ne zna ko je pogrešio u njegovom slučaju, ali kaže da je u opštini Vitina, gde je glasao, bilo još problema sa biračkim spiskovima. Tu se potom našao i Premijer, koji je prekinuo rad na izradi programa daljeg ekonomskog oporavka zemlje da izjavi –  Mrtav glasač od 144 godine je Sretan iz Vitine. Nažalost, stvar je mnogo ozbiljnija, jer je na grbači nedužnog Sretana opozicija želela da napravi haos i dokaže da su postojale nepravilnosti na izbornim mestima. I tako je Premijer lično zatvorio priču o neregularnostima na protreklim izborima u Srbiji.

       A stvar je do zla boga jasna. Ako Sreten Branković nije bio uveden u birački spisak usled neispravne lične karte ili bilo kog drugog razloga – bez obzira čijom greškom je do toga došlo, on nije mogao ni da glasa – “Birački odbor neće dozvoliti da glasa lice koje nije upisano u izvod iz biračkog spiska” (stav 2, člana 20, Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, raspisanih za 24. April 2016. godine).

       I čemu onda sav taj circus oko Sretena Brankovića. Čija je ideja bila da se od tog jednog, pored stotine drugih neregularnosti, stvar predstavi kao da je to jedan jedini sporni slučaj, a eto vidite čime se sve opozicija služi da dokaže kako su izbori bili neregularni.

       Zar Premijer mora lično da učestvuje u svim tim cirkusima. Premijer mora da bude Gospodin. Gde mu je dostojanstvo Premijera. Još se nisu stišali komentari ni oko njegove nedavne izjave – “Nikada u životu ne bih ukrao ni jedan glas”, a u sećanju je slikanje njega i Tomislava Nikolića ispred Skupštine sa džakovima navodno pokradenih listića što je itekako uticalo na ishod prethodnih izbora, a on daje takve izjave. To su “ciketanske fore” kojima ni jedan premijer ne bi smeo da se služi. To vređa inteligenciju i odbija onaj misleći deo građanstva, do koga našem premijeru očito nije stalo, jer je onih drugih – koji su njegova ciljna grupa, nažalost mnogo više. 

Dragiša Čolić, 2.5.2016.