Sa balkona na kaldrmu – ili slučaj opančara Vuka Draškovića

7 maja, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ne, nije Vuk Drašković promenio zanimanje. On je to oduvek bio – po gradaciji koja je moto ovoga o čemu već poodavno pišem  – U mom selu ima jedan opančar. Što on pravi dobre opanke! Obuješ ih, popenješ se na soliter i skočiš sa desetog sprata – ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!. Bio sam ovde u prvoj verziji umesto tačkica stavio ono što Vuk Drašković i jeste, ali su me recenzenti odvratili od toga sa obrazloženjem koje sam prihvatio – Svi znaju da je Drašković to pa ne moraš i ti to posebno da naglašavaš.

       Elem, Vuk Drašković, nekadašnji kralj balkona, kako ga je prozvao narod koga je ovaj par ekselans folirant svojim vatrenim govorima bio zaludeo, čovek koji je 9. Marta 1991. godine predvodio krvave demonstracije u Beogradu, je konačno pao i razbio se ko …..

       Zajedno sa njim pao je i razbio se i njegov i Danin SPO, partija koja već duže vremena egzistira na nivou statističke greške i po principu “Daj šta daš” učestvuje na izborima u raznoraznim koalicijama sa onim ko da više. Ovog puta to je bila velika koalicija “Zajedno možemo sve – Aleksandar Vučić”, što za Vuka nikada nije bila dilemma, jer on zaista može sve. Tu je, pored Vučića, i sa Vulinom koji je. 9 marta 1991. godine bio sa one strane vodenih topova, sa Bogoljubom Karićem koji je u ovoj zemlji pravosnažno osuđen za malverzacije sa mobilnom telefonijom i za kojim je raspisana međunarodna poternica, sa traktoristom Marijanom Rističevićem protiv koga je još 2013. godine podneta krivična prijava za zloupotrebe sa skladištenjem kukuruza iz državnih robnih rezervi, ali policija i tužilaštvo ne stigoše da ga ubace ni u jednu od velikih akcija hapšenja pod spektakularnim nazivima “Rezač”, “Skener” i sl. iako je ova vlast i došla tu gde je zahvaljujući obećanjima u borbi protiv korupcije.

       Nekada moćni SPO i njegov lider Vuk Drašković su sada sitni igrači pa Vođa neće imati problema da ga namiri za izborne zasluge – dovoljno će biti neko ambasadorsko mesto za nekog od njihovih ginekologa ili frizera, članstvo u upravnom odboru nekog od javnih preduzeća i to je to. Mada što bi rekao pokojni Ajnštajn, sve je u životu relativno. Šuškalo se da Dana Drašković, poznati naftaški stručnjak u pokušaju, kao član Upravnog odbora NIS-a prima mesečnu naknadu od oko 5.000 eura. Malo li je za ovo partijsko šibicarenje.

 Dragiša Čolić, 07.05.2016.