Srđa Popović, pacifista

1 decembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       O ovome sam hteo da pišem još pre desetak dana, kada se ta vest pojavila, ali eto, ne stigoh. Na žalost, još je aktuelna, a nadležni se ne oglašavaju, pa moram da pišem – opet, iako sam o tome do sada već nekoliko puta pisao i to ranije, kada je tome možda i bilo vajde.

       Prema pisanju pariskog “Monda” Ujedinjeni Arapski Emirati su objavili spisak terorističkih organizacija u svetu, a na tom spisku se našao i CANVAS – Centar za primenjenu nenasilnu akciju, koji vodi Srđa Popović, naš čovek, bivši poslanik Skupštine Srbije sa liste Demokratske stranke, upamćen ovde po aferi “Bodrum” kada je glasanje Nede Arnerić organizovao direktnim uključenjem sa plaže u tom poznatom turističkom risortu, a u svetu po brojnim nenasilnim akcijama svrgavanja regularnih režima, poznatih pod zajedničkim imenom “Afričko proleće” – Libija, Egipat …. iza čega je u tim zemljama nastajao haos i krvoproliće. I ne samo u Africi. Ovakvih nenasilnih akcija je bilo i šire – Irak, Sirija, Ukrajina …

       I sad je Srđa Popović šokiran što se našao u društvu organizacija kao što su Muslimansko brastvo, Al Fatah, Al kaida i sl. Navodi da je za svoje nenasilne akcije dobijao silne nagrade i priznanja. Pretpostavljam da na tim priznanjima i piše da su u pitanju bile nenasilne akcije. Pa neka to sada prilaže i kao dokaze svoje odbrane – to whom it may concern.

       Ne brinem ja za njega. Oni koji su ga plaćali znaće i da ga zaštite. Ja, kao građanin ove zemlje brinem za nas, jer vidim da gospodin Popović svoje odbrambene akcije sprovodi sa naše teritorije, iz čega zaključujem i da je sedište te organizacije u našoj zemlji a iz toga bi se, pravno gledano, mogao izvesti i zaključak da su i te nenasilne akcije sprovođene sa naše teritorije. A ne vidim ni da se zbog tih njegovih demantija neko štrecnuo – ni oni koji su spisak sastavili, ni oni koji su ga objavili. Čak ni mi, iako bismo mi trebali da se štrecnemo. A spisak je još uvek na snazi. Javno objavljen!

DC, 28.11.2014.