Stanje stvari

avgust 31, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, je uspeo da u jednom danu postane mega „zvezda“ bahatosti, siledžijstva i iznad svega prostakluka. Opisivati ovde šta je taj čovek rekao i učinio – što bi njegovi zemljaci rekli, glibava je rabota jer to je nemoguće verno opisati, a snimaka učinjenog je toliko da je malo onih koji to još nisu čuli i videli.

Nažalost, to nije i ono najgore. Takvih svuda ima, dese se, ali se u civilizovanim zemljama ne dešava da takvi ostanu u vlasti i na položaju na kome su bili pre učinjenog, tako da po svemu sudeći mi u takve zemlje više ne spadamo. A dokaz tome je i saopštenje SNS-a, vladajuće stranke, kojoj ovaj neslavni junak pripada i to na mestu gradonačelnika jednog od većih gradova u ovoj zemlji i šefa te stranke u tom gradu – citat iz teksta koji prenosi „Blic“ od 30.avgusta 2017. godine: „Labanove reči predstavljaju njegov lični čin koji je, iako neopravdan, nastao nakon što su pokušavali da ga primoravaju da krade isti oni koje danas štiti zaštitnik kriminalaca Saša Janković i Demokratska stranka. Građani Srbije navikli su na njihove brutalne izmišljotine, a ovog puta ponovo lažu i obmanjuju javnost kako je neko prebijen, što nema nikakve veze sa istinom“.

I sad se ja, kao građanin ove zemlje, u poznim godinama svog života, pitam:

  • Kako to što je učinio taj čovek, na funkciji visokog državnog zvaničnika u ovoj zemlji, koji je dakle i javna ličnost, može da predstavlja njegov lični čin;
  • Ko je tog čoveka primoravao da krade – u objavljenom audio snimku nema nikakvog pomena o tome, a ako autori ovog sramnog saopštenja nešto o tome znaju trebali bi: (1) da objasne o kakvim se krađama tu radi, ko je koga nagovarao na krađu, te (2) ako je nešto od toga i bilo, kakve to veze ima sa ovim nečuvenim incidentom, jer se iz pomenutog snimka čuje samo da je se ovaj neslavni junak, imenom Bogdan, ražestio zbog plakata koji je u gradu objavljen – Bogdane, bog je ljut na tebe!
  • Kakve veze sa ovim incidentom ima Saša Janković – do nedavno, dugogodišnji zaštitnik građana u tri prethodne vlasti, u ulozi „zaštitnika kriminalaca“ te treba li ja sada kao građanin ove zemlje da se osećam kriminalcem, jer je eto po prirodi poverene mu funkcije, on i mene štitio;
  • Kakve veze sa tim ima Demokratska stranka i zašto se meni kao građaninu Srbije ne kaže koje su to „njihove brutalne izmišljotine“ na koje smo se eto mi građani navikli, šta to oni „ponovo lažu i obmanjuju javnost kako je neko prebijen, što nema nikakve veze sa istinom“, kad to niko i ne pominje – čuju se samo zvuci koji podsećaju na šamare;
  • I konačno, kako se moglo desiti da maltretiranom građaninu, kada je otišao u policiju da prijavi šta mu se desilo, bude određen pritvor! Zar policija, kao nestranačka institucija – bar tako bi u civilizovanoj zemlji trebalo da bude, ne postupa nakon ispitivanja prijave, već na osnovu telefonskog poziva gradonačelnika i šefa vladajuće političke stranke?

Ne jednom sam se u ovim svojim tekstovima zapitao ko piše ova idiotska saopštenja i da li je moguće da predsednik/premijer, kao njihov šef, čovek koji je sveprisutan svuda i na svakom mestu to ne primećuje i izrazio verovanje da njega neće srušiti ova nemoćna opozicija, već ovi njegovi koje i on sam naziva „kompletnim idiotima“.

Dragiša Čolić, 31.08.2017.