Evropo dokle!

septembar 2, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Dokle ide tvoje udvaranje Vučiću – dokle ćeš da podržavaš čoveka za koga dobro znaš i ko je bio i ko je danas i kako je i šta nekada radio i kako i šta danas radi, samo zato što znate da je on takav kakav je spreman da vam preda Kosovo. Neću da banalizujem ovaj tekst konkretnim primerima a i čemu, kad vi sa svojim službama imate o tome bolju evidenciju nego mi, jer mi smo već oguglali na to. Pa jebalo vas Kosovo, uzmite ga već jednom, bolje vi nego da ga date Šiptarima i tako pored onoga što ste instalirali u Bosni – sada više i ne krijete da terorističke akcije po Evropi kreću odatle, hoćete da instalirate i jednu mafijašku narko državu na Balkanu. Uzmite ga, uspostavite svoj protektorat tamo – ali pravi, ne ovaj prividni i navijački, pa ako vas kroz jedan pristijan period vremena uvere da su oni zaista ono što vi i oni sami pričaju o sebi, dajte im ga zauvek. Jebo vas i Bondstil i Mediteran i Rusi, kako vas nije sramota da nam radite ovo što nam radite. Kakve veze to ima sa demokratskim vrednostima za koje se naavodno zalažete a do kojih vam je u vašim sopstvenim zemljama i te kako stalo i ničim ne nalikuju ovome što ste ovde posadili. Znam, dugo sam živeo tamo, niko mi to nije pričao.

U prošlom tekstu, pisao sam o čoveku, gradonačelniku jednog većeg grada u Srbiji, šefu vladajuće stranke u tom gradu koji nečuveno maltretira i mentalno i fizički drugog čoveka, da bi danas, to moram da dodam – doživeli da je policija u  tom gradu pokrenula postupak povodom tog ružnog i sadističkog događaja, ali protiv žrtve a ne počinitelja, odredivši mu čak i meru kućnog pritvora, a sve na osnovu prijave glavnog počinitelja i onih koji su žrtvu šamarali, kao svedoka.

A kako i ne bi kad je počinitelja šef njegove stranke, taj  koga vi tako zdušno podržavate, odmah zaštitio i presudio odredivši kvalfikaciju učinjenog dela, tako da sada, a na bazi prethodnih iskustava, već znamo i kako će u ovom slučaju postupati i policija i tužilaštvo i sud, a što je posebno važno i njihovi partijski organi  – tom čoveku neće faliti ni dlaka s glave, ostaće i na dosadašnjoj partijskoj i na državnoj funkciji. Za onog drugog – ne zna se kako će tu torturu i taj blam preživeti, a i koga to interesuje.

A neposredni povod što opet o ovome pišem je ono što čuh danas iz usta novo postavljene premijerke koja je na to mesto došla nakon odlaska vašeg pulena na dužnost Predsednika Republike, nakon najnovije bruke – po hitnom, dakle neredovnom postupku, je naša skupština usvojila dopune zakona o BIA (Bezbednosno informativna agencija) po kojoj novopostavljeni šef BIA (keramčar po struci) ma pravo da određuje sstematizaciju radnih mesta, da otpušta i zapošljava ljude te službe, da im određuje platu, nagrađuje i kažnjava – a sve to sa obrazloženjem datim za hitno donošenje tih izmena i dopuna, da će u protivnom ako se to tako ne usvoji, bezbednost građana biti ugrožena – kako li smo do danas bez toga preživeli, i poslanici, šta će drugo kod takvog stanja stvari, do to i prihvate i tako nas u zadnjem momentu spasu od ko zna kave pošasti koja nam je pretila. Uzgred, u praksi ove naše napredne skupštine u kojoj vladajuća stranka ima većinu, još nije zabeležen slučaj da se odbije ono što Vlada predlaže.

No, da se vratim na ono što povodom toga danas reče naša nova premijerka, zvana fikus – kaže da vi u Evropi budno pratite propise koje ovde donosimo, te da je opisani slučaj sasvim sigurno duboko u skladu sa vašim poimanjem demokratije koju sprovodite i u svojim sopstvenim zemljama. Aferim, nisam znao da ste se toliko promenili.

Dragiiša Čolić, 2.9.2017.