Svi su u pravu

25 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

Nesrećnog Milana Ivanovića sam, ni krivog ni dužnog, čak stavio u naslov prethodne priče. Nije on toliko značajan za ovu najnoviju „kosovsku bitku“ ali je u pozorištu apsurda koji ta događanja prate on jedan od karakterističnih likova. I odmah da kažem – Milan Ivanović je u pravu. Ko je lud da se odrekne svih beneficija koje mu je dugogodišnje političarenje oko Kosova donelo. On je samo jedan od onih koji su se u takvoj kosovskoj politici snašli i u redu je da brani to što ima – kako u svoje ime i za svoj račun, tako i u ime i za račun onih koji su mu to vođenjem kosovske politike omogućili.

U pravu je i njegov kompanjon Marko Jakšić, poslanik do nedavno vladajuće Demokratske stranke Srbije, čiji rejting, zahvaljujući ksenofobičnoj politici njenog gurua Vojislava Koštunice klizi ka nivou statističke greške. Šta drugo da radi, do da „do poslednje kapi …..“ brani poziciju u kojoj mu očigledno nije loše. Doduše, on malo i preteruje. Kako javljaju neki mediji on u odbrani postojećeg ide toliko daleko da piše Putinu i moli ga da ovaj utiče na Predsednika države kako bi ovaj uticao na naše državne zvaničnike čija politika „sve više ide ka evroatlantskim integracijama“, a čemu je očiti dokaz nedavno potpisani Briselski sporazum kojim bi sve navedene privilegije bile dovedene u pitanje. Ugledao se na patrijarha Irineja koji se nedavno istim povodom žalio ruskom patrijarhu Kirilu.

Na žalost, u pravu su i građani Srbije koji ne mogu više niti da plaćaju sve ove zajebancije niti da dozvole da dalje vođenje takve politike ponovo dovede do mobilizacije za odbranu davno izgubljenog dok bi Ivanovići i Jakšići krenuli ka svojim beogradskim bazama da odatle koordiniraju takve ratove.

I zato su u pravu i državni zvaničnici kojima je konačno došlo iz pozadine u glavu kad najavljuju radikalne mere protiv ovakvih opstrukcija. Na koji će način to biti učinjeno ostaje na njima, a lokalnim predstavnicima sa severa Kosova, koji samovlasno istupaju u ime svih kosovskih Srba, treba otvoreno predočiti bar dve stvari. Prvo, da je u pitanju državna politika a da se državna politika ne vodi na nivou lokalnih opština i drugo, da bi sadašnje beneficije koje uživaju mogle biti drastično uskraćene i to od onih građana Srbije koji to plaćaju.

DC, 24.08.2013.