Tako to drugi rade

13 maja, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Znate onu anegdotu – Oče, pita čovek popa koji je održao opelo na groblju, koliko sam dužan. – A ne znam, koiko možeš, svi daju po 100 evra a ti kako hoćeš, kaže pop. Da li je u pitanju anegdota, vic ili zbilja, svi znamo odgovor. Ništa fiskalni račun, evidencija o ostvarenim prihodima, PDV … A popovi voze džipove i nikome ništa ne plaćaju. Njima se prvima vraća imovina, drugima – kad bude, ako bude. Da ne otvaram priču o vladiki Pahomiju, zlatnim dvorima vladike Kačavende … Sećam se, pitali su me pre par godina iz lizing firme kojoj sam pružao advokatske usluge za savet, šta da rade – došao pop da zaključi ugovor o lizingu za vozilo koje je odabrao, naravno ništa manje nego džip u vrednosti od 50.000 evra i na pitanje koje je ime i prezime primaoca lizinga (njega kao budućeg vlasnika džipa), odgovorio – otac Jerolim. Odgovorio sam im kratko – Nije greh tražiti od popa ličnu kartu.

       Niko njima te privilegije nije zvanično dao, ali oni se prave ludi, ovi koji bi trebali da im to ne dozvole se valjda plaše da ne budu grešni i tako to funkcioniše. Ovde, ali ne u Švajcarskoj, na primer.

       Srpska pravoslavna crkva u Švajcarskoj izgubila je posle 40 godina pravni status crkve i stavljena je u rang sa sektama, jer nije prijavila prihode od vernika, bogosluženja i prodaje sveća (Blic, 12. Maj 2014). I ne samo to – zbog gubitka pravnog statusa crkve, zbog čega je proglašena sektom, SPC u Cirihu je ostala i bez imovine vredne blizu deset miliona franaka. Reč je o nepokretnoj imovini koju je država Švajcarska pre 40 godina dala srpskoj crkvi na korišćenje uz  simboličnu naknadu. A sve to, kako dalje piše, zbog samovolje vladike Andreja, koji je crkvene finansije preuzeo od crkvenog odbora i upravljao njima lično po svom nahodjenju. A kako je upravljao vidi se iz opisanog.

       Dobro, lopova ima svuda, pa što ne bi bilo i među popovima, ali zapanjuje stav Patrijarha Irineja. Umesto da Vladiku Andreja hitno opozove, vrati u zemlju i preda nadležnim organima, on već dva dana – od kako se ta vest pojavila, mudruje preko medija – Nadam se da nije sve izgubljeno i da  ćemo naći neko rešenje kako imovinu crkve u Cirihu ne bismo izgubili. Sačuvaj me Bože i sakloni, što bi rekla moja pokojna majka.

Dragiša Čolić, 13.05.2016.