The best of European

9 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Ovog oblačnog majskog jutra glavna vest u Srbiji je da je Nebojša Stefanović, donedavni Predsednik Skupštine, a od nedavna Ministar policije dobio nagradu “Najbolji Evropljanin” za 2013. godinu. Mašala! Čestitam! Svet je postao globalno selo, ovi u Evropi znaju i za Nebojšu Stefanovića!

       U uverenju da je to nagrada koju dodeljuje Savet Evropske unije ili bar neki od njegovih komiteta, zamerih sebi što do sada nisam ništa znao o toj nagradi. Koji sam ja britanski državljanin i Evroppljanin kad ništa o tome ne znam, pa prionuh da na internetu nađem nešto  o tome. Bi mi za moment i krivo, pa htedoh da im pišem – zar Ivica Dačić nije više zaslužio ovu nagradu. Toliko se puta izljubio sa Ketrin Ešton, da je, kako neko reče, ni njeni najbliži nisu toliko izljubili. Ako mu je izmakla Nobelova nagrada, mogli su bar ovo da mu daju.

       Zahvaljujući sajtu Evropski pokret u Srbiji saznadoh medjutim da je ovo “prestižno i nepristrasno priznanje pojedincima za naporan i uspešan rad usmeren ka bržoj i svestranijoj integraciji naše zemlje u Evropu, koju su zajednički ustanovili Evropska kuća Čukarica i Evropski pokret u Srbiji” i da se ta nagrada, počev od 2000. godine tradicionalno dodeljuje na manifestaciji „Evropsko veče u Beogradu“ koja se organizuje u čast godišnjice osnivanja ove dve nevladine organizacije. Opet zamerih sebi – eto rođen si na Čukarici, a ništa ne znaš o toj manifestaciji. “Evropski pokret u Srbiji” je doduše kasnije istupio iz ove manifestacije, jer nije bio saglasan sa kriterijumima nagrađivanja, pa su tako tu ostali samo moji Čukaričani, ali to ništa ne umanjuje značaj ovih nagrada.

       Već poprilično frustriran zbog svega toga potražih i ko su dosadašnji dobitnici ove prestižne nagrade. Najviše ih je sa Čukarice, a među njima pronađoh i Miću Jovanovića, zvanog “Megatrend” – za oblast kulture i obrazovanja, mada ne verujem da to ima neke veze sa ovogodišnjim laureatom Nebojšom Stefanovićem, koji je, kako je poznato, na tom univerzitetu, u rekordnom roku, stekao svoje akademsko obrazovanje. Tu je i Dušan Antonić, ovaj što mu se sada sudi za propast Agrobanke, kao svojevremeni dobitnik nagrade za privredu.

       Ova vest je na adekvatan način propraćena i na društvenim mrežama. Moram da primetim da ima svakojakih komentara, a najviše me je iznervirala jedna Nada koja kaže – Vidi se da je i Bog od nas digao ruke.

       Da, umalo zaboravih da kažem. Nagradu “Najevropljanin godine” dobila je i narodna poslanica Milanka Karić, za “najevropskiji program u oblasti širenja i promocije nacionalne kulturno-istorijske baštine”. Njen suprug Bogoljub Karić nije mogao da prisustviuje svečanosti jer je opravdano odsutan – još uvek ga Evropljani bezuspešno vijaju po raspisanoj međunarodnoj poternici.

DC, 08.05.2014.