To je nešto politički

9 septembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kad u selu pitate zašto je neko od njihovih u zatvoru, obično dobijete odgovor – to je nešto politički. Toga se drži i Ivica Dačić, povodom objavljenjih snimaka – njega i njegovih najbližih saradnika, sa narko dilerom Mišom Radulovićem, zvanim Miša Banana, koji je nedavno u sudskom procesu protiv klana Darka Šarića osuđen na 11 godina zatvora. Snimci su iz peroioda od kraja novembra 2008. do početka aprila 2009., osam snimaka, snimila ih je BIA, a njihova vremenska učestalost u određenim intervalima u okviru tog perioda, verovatno ima i posebno značenje za izvođače tih radova.

       Ivica Dačić se brani rutinski – u vreme tih susreta Miša Banana nije bio ni na jednoj listi osumnjičenih i važio je za uglednog građanina sa kojim su se, sem njega, viđali i mnogi drugi političari na vlasti. Lepo. Proizilazi da je gastarbajter, zvani Miša Banana, bio toliko popularan među srpskim političarima, da su oni jedva čekali da se nađu na listi njegovih planiranih sastanaka, pa je onda bilo i logično da tadašnji potpredsednik Vlade i prvi čovek policije, dobije i najviše termina za sastanke sa ovim uglednim gostom – osam puta za nešto više od 3 meseca. Pa ja toliko, u vreme dok sam radio napolju, nisam uspevao ni svog oca da vidim, a bio sam, pretpostavljam, manje zauzet od potpredsednika Vlade i Ministra policije.

       Mene niko iz BIA nije upozorio da je taj čovek predmet pažnje državne bezbednosti, a znaju da me upozore da ne mogu da primim ni baštovana ako se oni za njega interesuju, kaže dalje Dačić. Pa u tome i jeste stvar – sa baštovanom ne morate da se viđate, ima nešto politički, reći će vam prijateljski. Ali, ako se sa tolikom strašću viđate sa trgovcem koji svojim brodovima razvozi banane širom sveta, a ni u opisu poslova potpredsednika vlade, ni ministra policije ne piše da se oni bave uvozom banana, onda je normalno pretpostaviti da to može da izazove pažnju državne bezbednosti, jer to piše u opisu njihovih poslova i radnih zadataka, a kod takvog stanja stvari nije uobičajeno da se objekat pažnje na to prethodno i upozori – pazi pratimo te.

       A na pitanje ko se još od političara iz vlasti viđao sa Mišom Bananom, Dačić takođe ima spreman odgovor – Boris Tadić, tadašnji Predsednik džave. Mašala, pravo pa u rebra – Miša Banana, je toliko biio popularan u vrhovima naše vlasti, da se i sam šef države družio s njim! Nema šta, kratko i efektno!

       Boris Tadić na sred televizora uzrujano izjavljuje da u životu nije sreo tog čoveka, a Dačić mu kratko replicira – Jesi, ti i Miki Rakić, bili ste zajedno. Miki Rakić je pokojni, pa ne može više da svedoči, a Tadić je trenutno nisko rangiran u vrhovima vlasti da bi po kredibilitetu svojih izjava mogao da se meri sa kredibilitetom Ivice Dačića, aktuelnog potpredsednika vlade i ministra inostranih poslova. Tako da je za sada i Dačićeva odbrana kredibilna, a dali će takva i ostati, zavisi od rezultata predstojećih izbora.

       Nemam ni jedan razlog da branim Borisa Tadića, posebno i zato što ga smatram direktno odgovornim  za propast Demokratske stranke, ali nije mi baš mnogo značajna Dačićeva izjava da ga svojevremeno niko nije upozorio kojom se delatnošću Miša Banana stvarno bavi, ali za pretpostaviti je bilo da će Saša Vukadinović, tadašnji šef BIA, član DS-a, upozoriti svog partijskog šefa Tadića ko je zapravo Miša Banana i da je on predmet njihovog praćenja, te da se ne druži s njim i obratno – da na to neće upozoriti njihovog politički lelujavog koalicionog partnera od koga zavisi i njihova vlast, što se potom pokazalo i tačnim. Dakle, Dačić je u tom momentu bio potreban DS-u, pa sem praćenja ništa konkretno nije preduzimano, a kad je posle narednih izbora prešao kod Naprednjaka, ni njima tada nije bilo u interesu da ga diraju.

       I sad zaludni komentatori pitaju – a zašto ga niko nije dirao punih sedam godina, da je tu nečega bilo to bi već bilo procesuirano i slično. Pokušao sam ovde da dam neke od mogućih odgovora na ta pitanja, pri čemu je najlakše ovo poslednje – novi izbori su na pragu, dolazi do novog mešanja karata, pa nije loše na vreme skrenuti pažnju Dačiću da, ako zatreba, taj predmet uvek može da se aktivira.

       Dačić to, navodno, ne vidi tako. On ima odgovor sa početka ove priče – To je nešto politički! Neko pokušava da obori Vladu! Ko bi to, pri sadašnjem stanju stvari na političkoj sceni Srbije mogao da bude, ne kaže, jer to je već teže pitanje.

Dragiša Čolić, 09.09.2015.