To majstori – Al ste mu ga rekonstruisali!

2 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

31.07.2013. Šahovska partija o rekonstrukciji Vlade se bliži kraju. Za sada se zna da su žrtvovana dva konja – ali, ima ih još. Meni, lično, taj rasplet baš i ne ide u prilog, jer žrtvovani su bili moji glavni opančari. Ako se ovako nastavi, neću imati o kome da pišem. A takav gubitak nisam pretrpeo još od odlaska Vojislava Dr. Koštunice – što bi Čanak rekao. A i on ode!

Prvo se pojavila vest da odlazi onaj najveći. Insajderski izvor sa sednice najužeg rukovodstva SPS-a, na kojoj se taj čin desio, kaže da je to bilo tužno za gledati. Ivica je, očito vidno uzrujan, najpre saopštio da PPV (ova skraćenica nije moja, od negde sam je skinuo), zahteva da neko od njih treba da podnese ostavku da ne bi bio smenjen. Gledao ih je onim svojim prodornim harizmatičnim pogledom, a oni su ćutali u stilu – “Kad Miljacka uzvodno poteče”. I Slavica – zvana “svako jutro idem kod frizera” i Žarko, zvani “Mala matura” …… ali dobrovoljaca nie bilo. Onda je nastupio najuzbudljiviji trenutak. Znači – Ja, skočio je i vidno revoltiran uzviknuo onaj najveći – ministar zvani “U razdeljak te ljubim”. Svi su bili potreseni ovim činom, a naročito Ivica koji je odmah ponudio svoju sopstvenu ostavku, što naravno  Najveći nije mogao da prihvati, tako da se Ivica i ovog puta pokazao kao neprevaziđeni strateg za pregovore. A u znak zahvalnosti ponudio je žrtvovanom – Evo bićeš moj savetnik!, što ovaj  nije imao srca da odbije.

Na kraju su svi ispali zadovoljni. Ivica će i dalje nastaviti da nas vodi, Slavica će, čim dođe od frizera, nastaviti da razmišlja o problemu obezbeđenja goriva za vozila hitne pomoći, Žarko neće razočarati Miću – i dalje će, kao ministar prosvete, predavati na njegovom fakultetu, Mića neće razočarati Žarka – ovaj će i dalje – kao ministar prosvete, predavati na njegovom fakultetu. A žrtvovani – on će sad još više moći da se posveti estradi a i Ivicu će moći da savetuje iz te oblasti, pošto je poznato da se i ovaj za to živo interesuje. A i narodu je estrada najvažnija, tako da je eto sve ispalo i lepo i korisno… Nastaviće se.

01.08.2013. Dok je ono sa SPS-om bilo stresno u emotivnom stilu, dotle je rekonstrukcija URS- bila mnogo uzbudljivija.

Da podsetim, počelo je tako što je njihov lider Mlađan Dinkić ušao u najavljenu rekonstrukciju u stilu – Što se nas tiče, opšte je poznato da smo mi dobri, a vi se rekonstruišite do mile volje – Ko vam brani! A za takav stav dobio je i demokratsku podršku Udruženih regiona Srbije, sa sednice Glavnog odbora koja je prenošena uživo. Potom su mu PV i PPV rekli da to ipak ne bi bilo pošteno, te da će i on morati nekog da rekonstruiše, kako oni ne bi rekonstruisali njega.

Onda je Mlađa izašao sa novim predlogom – Pristaje da rekonstruiše svoje pratilje Vericu i Suzanu, pod uslovom da on postane Ministar opštih poslova – svega onoga što nisu uzeli PV i PPV. Pošto se taj predlog nije dopao Ivici, Mlađa se, kažu, direktno obratio PPV-u s predlogom da oni sami – bez SPS-a, formiraju Vladu. On pristaje da i dalje vodi privredu, ekonomiju, regionalni razvoj, finansije i sl., a spreman je da prihvati i telekomunikacije …. Može on!

Potom su usledili najuzbudljiviji trenuci. Moglo nam se desiti da ostanemo ne samo bez URS-a već i bez SPS-a, što bi bila tragedija koja se može porediti samo sa odlaskom Miloševića. Daćić je posetio Predsednika države i rekao mu – sa nama ili sa URS-om! Pošto je dobio njegovu podršku, sa čim se složio i PPV, vratio se u svoju kancelariju i pozvao Dinkića na nastavak razgovora. Prema pisanju “Informera”, Dinkić je bio spreman na dalje konstruktivne pregovore, pa je u tom smislu molio da mu daju bilo šta, samo da ostane u Vladi. A pošto je i taj predlog bio odbijen, prema pisanju “Kurira”, dalji razgovori su tekli ovako – U tom slučaju spremi se za rat, zapretio je Dinkić, povukavši time potez sličan onom kad je svojevremeno zapretio Zoranu Živkoviću, koji je posle ubistva Đinđića kraće vreme bio premijer, na šta mu je Daćić doslovce odgovorio “Ratovao sam protiv NATO, a neću protiv tebe! Šta bre ti umišljaš? Ko sit i? Da ideš u pičku materinu!”

Time su izgleda razgovori o rekonstrukciji, koji se tiču URS-a, završeni. URS, prerasta u USR, kao što sam im svojevremeno u ovim mojim pisanijima i prorekao. Oni će, po svemu sudeći, dalje potpasti pod odredbe o restruktuiranju Zakona o privatizaciji koji se odnosi na onemoćala društvena preduzeća – Šminkam mladu da je nekome udam. A ako i taj projekat uspe onako kako je uspeo kod društvenih preduzeća, URS će i definitivno postati USR.

A što se tiče Dinkića i najavljenog rata tiče – mogla bi to biti Balkanska kanasta. Sve zavisi od toga kakve ko džokere ima u rukama. Mada, ja lično u to ne verujem. Nije ni Dinkić bio toliko naivan, da se u te igre, u kojima je već punih dvanaest godina, upusti bez valjanih aduta. Poslaće ga negde za ambasadora. Na primer na Kipar. Tamo bi mogao da nastavi sa potragom za izgubljenim blagom, od koje je iznenada odustao, zbog važnijeg projekta – projekta “Nacionalne” štedionice.

02.08.2013. Danas je stigla vest da je žrtvovan i treći skakač – Žarko Obradović iz SPS-a. Izgleda da je i Dačić morao da plati dodatnu cenu opisanog razgovora sa Dinkićem.

DC, 02.08.2013.