Opanak

1 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke!

Obuješ ih, popenješ se na soliter

 i skočiš sa desetog sprata –

 ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

To je moto pod kojim sam nedavno objavio knjigu pod naslovom O OPANČARIMA I OPANCIMA. I naravno, pošto majstori imaju prednost, tu je uglavnom o njima – opančarima, bilo reči, tako da su opanci, kao njihovi produkti, donekle bili zapostavljeni. Ovog puta reč je o jednom takvom produktu – Željku Mitroviću, koji je svojom sopstvenom zaslugom izborio taj status, a neposredni povod za to je njegova najnovija polemika sa listom “Blic” koju je navodno započeo samo zbog toga što je ovaj list ružno pisao o nedavnoj tragediji u kojoj je jedna mlada i lepa devojčica izgubila život, a koju je izazvao njegov sin, čiji je život time takođe unesrećen. I odmah da kažem, ovde o toj deci nije reč, a ako tražimo krivca za tu tragediju onda je to pre svih otac nesrećnog Aleksandra, Željko Mitrović. Dugogodišnji sam i iskusan vozač i nikad svom dvadesetogodišnjem sinu ne bih kupio tu “alu” od automobila BMW X5. Tu mašinu treba savladati, a to ne može vozač početnik. Vozač se postaje vožnjom i samo vožnjom, a to dvadesetogodišnjaci s viškom adrenalina, a manjkom iskustva, još uvek nisu.

Drugu grešku Željko Mitrović pravi ovim što upravo radi. Umesto da se u toj svojoj nesreći ućuti, da kao roditelj u tihu pokuša da smiri svog sina a one druge roditelje – nesrećnike, bar ne iritira ako drugih reči za njih nema, on ovom nesuvislom polemikom, neviđeno ružnom i prostačkom od kuda god da joj priđeš, iritira i izaziva ne samo kompletnu javnost već i kompletno pravosuđe, počev od istražnih organa koji to sada istražuju, tužilaca koji će Aleksandra da tuže, sudije koji će da mu sude, pa na kraju – i to se mora reći, one u čijoj će nadležnosti on biti po izricanju presude, kakva god ona bila. To kako ga njegov otac brani, nesrećnom Aleksandru ne ide u prilog i neko od njegovih bližnjih bi trebao da ga zamoli da to tako više ne čini.

No, da se vratim Željku, odnosno opanku, kao opšte opančarskom produktu, jer Željko-brend je neverovatan. Svirao je svojevremeno gitaru preko koje se, kako se priča, i pojavio na javnoj sceni. Oni koji su bolje upućeni u njegove rane radove kažu da ta svirka i nije bila nešto posebno, a postigao je od nje – gitare, toliko toga da mu ni čuveni Hendriks nije ravan. Kažu da Željko nije bio običan svirač, već i majstor igre, što se nekima posebno dopadalo. Tako je nedavno, dok je bio na lečenju u Nemačkoj, fascinirao i jednu babu “koja mu je poklonila svoj ferari”, a priča se da je na sličan način zaradio i svoj prvi million.

Nekako u isto vreme, dok je bio na tom lečenju, lansirao je i sagu o sopstvenom trovanju, koje sprovode ne samo njegovi najbliži saradnici već i njegova najbliža rodbina. To je iskoristio ne samo kao opravdanje za svoju bolest već i kao priliku da se sa “trovačima” obračuna – direktno pa u glavu, preko sopstvene televizije. Pljuštale su najave tužbi sa obe strane, koje su potom sasvim nenadano i utihnule, onako kako su i nastale.

Preko svoje televizije Željko i edukuje naciju. Ne samo našu, već i šire, jer u pitanju je televizija od regionalnog značaja. Majstor je za rialiti programe. Najnovija “Farma” je oborila sve rekorde gledanosti. Zaposleni ujutru idu mamurni na posao, a nezaposleni su pronašli svoje zaposlenje. Po celu noć gledaju kad će onaj maneken da kresne onu starletu, a ona – neda pa neda! Tokom dana se – preko iste televizije, organizuju javne rasprave. Jedni tvrde da je pomenuti maneken ipak kresnuo pomenutu starletu ali da to nije moglo biti utvrđeno i audio dokazima, jer su oni, protivno svim pravilima, za vreme tog spornog čina skinuli bubice, što treba oštro sankcionisati, jer uzbuđeni gledaoci su ostali uskraćeni za taj najuzbudljiviji čin, a kad već ne spavaju i grade rejting gledanosti tim kultnim emisijama, što je, kako ja poznato, u ovoj zemlji i jedini kriterijum kvaliteta, onda nije u redu da im omiljena televizija to uskraćuje.

Oni koje te stvari više ne interesuju imaju zadovoljstvo da gledaju – i uče, kako izgledaju polemike s vređanjem, pljuvanjem, čupanjem za kosu, šamaranjem ….. oni koji imaju poseban smisao za povećanje adrenalina mogu da gledaju u živo kako neko ustane u toku noći, napravi sebi kajganu od dvanaest jaja od čega se potom i usere …. za svakog po nešto!

Trenutno je letnja programska šema, a ono najbolje treba ostaviti za jesen, za početak nove radne sezone, tako da se ova pauza užurbano koristi za pripremu nove “Farme” u kojoj će biti otklonjeni svi pomenuti nedostaci tako da se očekuje da ona obori sve rekorde gledanosti.

Tu pauzu je iskoristio i Željko da se po proverenom farmerskom receptu obračuna sa “Blicem”. Navodno, uzbuđeno građanstvo je toliko bilo iritirano izveštavanjem “Blica” o saobaćajnom udesu koji je izazvao njegov sin, da je preko društvenih mreža pokrenuta opšte narodna inicijativa da se ime ovog lista promeni u “Smrdljive novine” a njegov glavni urednik proglasi notornim alkoholičarem koji, eto, to sve radi u pratnji neizbežnog Dragana Đilasa!

Sve i da shvatim ovo za “Blic” – pogodilo ga njihovo pisanje o sinu a roditelji su osetljivi, ali kakve veze sa tim ima Dragan Đilas. Serijal posvećen “dragom Đikiju” takođe čitan na njegovoj nacionalnoj televiziji u udarnom terminu njegovog nacionalnog dnevnika je tek nedavno završen. Neće valjda opet o tome.

Kako sam mogao da pravim takve greške – da budem toliko neobavešten i čitam takve novine. Neizmerno sam zahvalan i Željku i pomenutim građanima koji su mi ovim putem na to skrenuli pažnju. Predlažem da glavni akteri ove inicijative budu nagrađeni direktnim učešćem u narednoj farmi – bilo u kom svojstvu, a ostali barem da imaju prednost kod izbora publike u studiju prilikom narednog emitovanja ovog kultnog programa i prednost u potonjoj javnoj raspravi “Narod pita” koja će sasvim sigurno po njegovom završetku narednih meseci biti vođena.

Ima, međutim, i onih koji o svemu tome imaju drugačije mišljenje. U toku je rekonstrukcija Vlade koja evo traje duže od “farme”, a Blic o tome svašta piše. Mora da se nekome to ne dopada pa je Željku – kome se eto i poseban motiv ukazao, dao mig da se obračuna sa “Blicem”. A Željko nije “kuče od juče”. Zna on kako se to radi. U celoj priči nije ni “Blic” naivan. Bolje da se misli da je nezadovoljni Željko u pitanju, nego neko drugi, jer naš narod kad oseti da je tu nešto “politički”, pobeže na drugu stranu, ka pobedniku. To nam je nacionalni sport.

Ostaje da se vidi. Ako RRA – regulatorna Agencija za dodelu i praćenje korišćenja nacionalnih radio difuznih frekvencija, koja je protiv Pinka zbog ovakvog izveštavanja pokrenula postupak, izrekne odgovarajuću kaznu, što bi objektivno trebalo i očekivati, biće da je ono prvo u pitanju, a ako mu i ovog puta ne izreknu kaznu ili se sve svede na “oštru opomenu”, biće da su u pravu oni drugi.

DC, 29.07.2013.