Toma tajkun

7 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Žali mi se komšija iz zgrade – dobio novo Rešenje o porezu na imovinu. Za stan od 70m2 na Novom Beogradu platio prošle godine na ime poreza 10.000 dinara, a za ovu godinu treba da plati 40% više – 14.000 dinara …

       U štampi je ovih dana objavljena imovinska karta Tomislava Nikolića, predsednika Srbije. Prema tim podacima, Predsednik ima:

–          Polovinu petosobnog stana od 194m2 – na Novom Beogradu, kao i moj komšija sa početka priče. Druga polovina je, pretpostavljam, vlasništvo njegove supruge Dragice;

–          Njivu, vinograd, voćnjak i šumu – 8 hektara, 21 ari i 4m2;

–          Njivu – 2 hektara, 13 ari i 70m2;

–          Njivu, voćnjak – 2 hektara, 66 ari i 22m2;

–          Pašnjak – 18 ari;

–          Pašnjak – 55 ari i 24m2;

–          Njiva 35 ari i 2m2;

–          Automobil “Lada niva”;

–          Automobil “Audi A6”.

       Vikendice – poveće, izgrađene u priobalnom području Save kod Beograda – gde gradnja nije dozvoljena, o kojoj je štampa dosta pisala, nema na spisku. To se vodi na sina – dete na oca, pa uštedelo.

       Predsednik ima određenu ušteđevinu u banci i platu  od od 150.000 dinara mesečno pa će deo zarade potrošiti na izgradnju hrama koju je već započeo na porodičnom imanju u Bajčetini. Uz sve to, koliko je poznato, supruga mu nije zaposlena. Domaćinski, nema šta. Ma štednja je čudo! A mi plašimo ljude štednjom!

       U poređenju sa prošlogodišnjoim imovinskom kartom, Predsednik je bogatiji za 6 hektara – četiri je kupio od onoga što mu je preteklo, a dva je dobio na poklon.

       Niti sam zavidan niti sam ikada to bio. Oni koji me poznaju znaju da je moja životna deviza – voli za ručkom da otvori flašu dobrog vina, dve mu mnogo, tačna. Ali zbog onog mog komšije sa početka priče, bilo bi pošteno da Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, zatraži da nadležni poreski organi objave koliki su porez na imovinu Nikolići platili za prošlu godinu i koliko im je razrezano za ovu, tekuću godinu. Da, i da li je plaćen porez na zemljište koje mu je poklonjeno.

       Bilo bi to poučno i zbog Evropske unije kojoj smo se zaputili sa ovim našim mentalitetom. U knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA izneo sam jedan interesantan slučaj – kako se to radi u Engleskoj, gde sam jedno vreme živeo. Najdžel Loson je bio Ministar finansija u Vladi Margaret Tačer – Chancellor, kako to oni zovu. Drugi čovek u Vladi. Radio je svoj posao jako dobro pa je te godine, negde krajem osamdesetih, bio čak i kandidat za crvenu vrpcu koju su u znak priznanja dobijali najuspešniji ministri finansija u tadašnjoj Evropskoj zajednici. Svi oni imaju neke kuće u kantri sajdu (nešto kao Toma U Bajčetini), pa tamo obično idu za vikend. I pomenuti ministar je imao tamo svoju porodičnu kuću – malo poveću, pa je jedan njen deo i izdavao – još od vremena dok nije bio ministar. A pošto je bio radoholik, uvek je nosio nešto od papira sa sobom, da čita za vikend. To nije ostalo nezapaženo nadležnim službama, pa su tražili da se na imanju Losonovih – u radnoj sobi Gospodina Losona, u cilju obezbeđenja, izvedu nekakvi dodatni radovi. On se naravno nije bunio – up to you!, radite što vam je volja. Sve je to regulisano određenim pravilima – i kako to treba da izgleda i koliko treba da košta. Kad je sve bilo gotovo, opozicija se pozabavila kalkulacijom troškova i zaključila da su radovi bili skuplji za čitavih 2-3 hiljade funti od cene po kojoj je to moglo da se uradi. Mr. Loson se branio da on niti je tražio da se ti radovi izvode, niti šta treba da se radi, niti je birao izvođača, niti se pogađao o ceni – sve su to radili druge Vladine službe. Nije se odbranio. Parlament, u kome je naravno većinu imala njegova Konzervativna stranka, ga je smenio s obrazloženjem da ako Ministar finansija nije našao za shodno da kontroliše te troškove, kako će da kontroliše državne troškove.

       Englezi ko Englezi, daleko bilo od nas. Po toj logici mi bismo ostali i bez ministara i bez Vlade već u prvoj godini njihovog mandata. Šabiću ne preteruj – “Pazi tako al’ da ostanem nevina“ bio u svoje vreme jedan hit tog naziva. Mlađi se toga ne sećaju.

DC, 06.05.2014.