Toni Bler – lobista

22 juna, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kako izveštavaju mediji, Toni Bler, bivši britanski premijer je pre neki dan posetio Aleksandra Vućića. Imajći u vidu posao kojim se Bler sada bavi, normalno je pretpostaviti da je svrha njegove posete bila angažovanje na poslovima lobiranja, jer on je, po odlasku sa funkcije premijera, 2007. godine, osnovao svoju lobističku organizaciju.

       Ne upuštajući se u spekulacije za koje državne poslove bi Bler trebao da lobira i da li će do tog aranžmana uopšte i doći, usudio bih se, kao čovek koji je živeo u Londonu u vreme kad je Bler stupio na političku scenu Velike Britanije, da postavim pitanje – Zašto Bler?

       Ne radi se tu o poslovima lobiranja – svi to koriste, pa zašto ne bismo i mi, niti o Blerovoj ulozi pre i za vreme bombardovanja Srbije krajem devedesetih – pomirili smo se sa tim da moramo da saradjujemo i sa gorima od njega, niti što je on po prestanku premijerske funkcije otišao u lobiste – tamo uglavnom svi i završavaju, već zašto Bler?

       O Bleru sam dosta pisao u svojoj knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo – KO JE TAMO LUD? Posvetio sam mu dobar deo tog poglavlja kroz – pisma Gospodinu Bleru. U najkraćem, kao što nisam verovao u njegove državničke sposobnosti, još manje verujem u njegove današnje lobističke sposobnosti.

       Više o tome možete naći i u susednom linku O OPANČARIMA I OPANCIMA, gde upravo ovih dana to postavljam u nastavcima – danas je postavljen nastavak br. 23. Što je svojevremeno govorio Lane Gutović – ne znam da li će da koristi, ali ne može da škodi. Mislim na našeg premijera i njegov kabinet.

DC, 21.06.2014.