… .. usta da niste pusta

6 aprila, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Bio jedan veliki advokat – krivičar. Zvao se Fila Filota. I njegov sin je advokat – zove se Toma Filota. U čemu je razlika između njih – u tome što Toma Fila nije veliki advokat, a priča da jeste, za razliku od svog oca koji je to bio, a nije pričao da jeste.

       Odbranio bih Miloševića od optužbi za ubistvo, kaže Toma u intervjuu za Kurir od 5. aprila, ali eto nije mu se dalo. On je pitao Miloševića u Hagu, da li je naredio ta ubistva, a ovaj mu je odgovorio – pokaži mi ko je ubijen po mojoj naredbi. I niko od ubijenih nije pokazan, tako da on ne zna ko je naređivao politička ubistva i u čije ime, a i pravno gledano, nijedan krivični postupak protiv Slobodana Miloševića o tome nikada nije vođen.

       Pa u tome i jeste stvar. Dok je Milošević bio na vlasti, kome je uopšte takva pomisao mogla i da padne na pamet. A i kad je zbačen sa vlasti, bilo je dosta onih koji su se postarali da do toga ne dođe, pre svega tako što nisu dozvolili da dođe do lustracije, pa su u policiji i državnoj bezbednosti i dalje ostali mnogi izvršioci radova o kojima je ovde reč, koji su bili dovoljno kadri da osujete svaki ozbiljniji pokušaj u tom smislu. A kad na funkciji predsednika države imate jednog od najvećih zaštitnika lika i dela Slobodana Miloševića, a potom i ubistvo Zorana Đinđića od strane onih koji su štrajkovali na sred „Gazele“ pod punom ratnom opremom, uz razumevanje i odobravanje tog istog predsednika, razumljivo je što se pitanja – ko stoji iza tih silnih političkih ubistava, nikada nisu ozbiljno ni postavljala.

       I onda Toma upriliči intervju i to u „Kuriru“, pa kaže – Nudio sam zameniku specijalnog tužioca da protiv Miloševića podigne optužnicu. Predložio sam da branim Miloševića. Nije to učinio. Šteta što nije, valjda nije smeo, jer da je to učinio, Toma bi ga odbranio i skinuo sve ljage sa tog čoveka, pa bi ostalo da se priča kako je za sva ta ubistva odgovoran predsednik narodnog odbora Bajina Bašta, koji nije hteo da sluša, pa mu eto ni Milošević nije mogao ništa. A Toma bi sad o tome mogao da raspreda – uzo deda svog unuka met’no ga na krilo …

       Uzgred, nisam znao da advokati tako sa tužiocima pregovaraju – i koja će optužnica da bude podignuta i ko će da bude branilac…. Eto i po tome se Toma Filota razlikuje od File Filote, barda advokature.

       A možda i grešim. Jer ako je Toma mogao istovremeno da bude i advokat i savetnik premijera i ministra policije – a advokati se, kao što je poznato, ne mogu baviti drugim poslom sem advokaturom, onda je sve moguće.

       Da, zaboravih da pomenem – advokatima je zabranjeno i da se reklamiraju, suprotno je kodeksu advokatske etike.

       Znate li onaj vic o Muji i Hasi: Mujo – Joj, ponovo mi se ide u Australiju. Haso – a kad si ti tamo bio. Mujo – nisam nikad bio, al’ mi se i juče išlo.

DC, 05.04.2014.