VESTI IZ REGIONA

14 novembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Alkapone sa Kosmaja –  Ministar policije, Stefanović Dr. Nebojša, je na konferenciji za štampu obavestio medije o najnovijem uspehu srpske policije. Uhapšen je Dragoslav Kosmajac, koji je – prema podacima kojima policija raspolaže, jedan od najvećih narko bosova u regionu, i šire. Kod prisutnih predstavnika medija, za moment je zabunu izazvao deo saopštenja u kome se kaže da je pomenuti Kosmajac uhapšen zbog neplaćanja poreza, dok se za ono oko narko delatnosti još prikupljaju dokazi.  Međutim, Dr. Stefanović je i to razjasnio – Nije to ništa neuobičajeno. I Alkaponea je tridesetih godina prošlog veka američka policija uhapsila ne zbog pljački i razbojništava već zbog neplaćanja poreza.

       Proizilazi da narko delatnost Dragoslava od Kosmaja još nije dokazana što ne znači da se u međuvremenu ne mora plaćati porez na tu deelatnost. U svakom slučaju, ozbiljan je to pomak u našoj poreskoj politici – neka se pripreme Miroslav Bogićević, Željko Mitrović i ostali.

       Vratio se Šešelj – Nakon emotivnog dočeka koji mu je na samom aerodromu priredilo par stotina njegovih najvatrenijih obožavalaca – svi su želeli da ga bar dotaknu, Vojvoda od Karlobaga, Virovitice … se obratio okupljenima sa balkona iz sedišta Srpske radikalne stranke u Zemunu – Oni iz Haga su me se jedva otarasili, ali ovi ovde neće. Pominjao je i Vučića i Nikolića. Vučić je dobio čak i neke komplimente, dok se za ovog drugog to nikako ne bi moglo reći. Valjda je i to bio razlog što je Predsednik, kako izveštava “Kurir”, pobegao u manastir – Hilandar. Tamo je privremeno boravio i za vreme posete albanskog premijera, Edija Rame, da bi u međuvremenu skoknuo do Beograda da položi venac na grob neznanog junaka povodeom proslave dana primirja u prvom svetskom ratu.

       A što se tiče Šešelja – Lud otišao, luđi se vratio. Neće nam sa njim biti lako!

       Akitivnosti Predsednika – Očekuje se da će se Predsednik države danas ponovo vratiti iz svoje rezidencije u Hilandaru, jer ga je Predesednik Vlade zamolio da, umesto njega, primi delegaciju advokata Srbije, koji evo već treći mesec štrajkuju, dok on u međuvremenu sa svojom ekipom iz Ministarstva pravde ne razmotri najnoviji državni projekat – funkcionisanje države samo putem zakonodavne i izvršne, a bez pravosudne vlasti, što se u proteklih dva meseca pokazalo sasvim mogućim, a što bi rešilo i dobar broj problema u budžetu za 2015. godinu čija je izrada u toku. Sa druge strane, neće biti problema da Predsednik odmah razume o čemu se radi, jer su njegova znanja te materije, pošto je nedavno diplomirao, još uvek sveža, bez obzira što se radi o projektu Vlade a ne projektu Predsedništva.

       Javna preduzeća –  Sudeći po ozbiljnosti Vlade koja je rešena da se konačno pozabavi poslovanjem javnih preduzeća, njima se ne piše dobro. Prvi put sam čuo Premijera da se neke borbe plaši. A ima i zašto – nije lako dirnuti u plate koje su u proseku duplo veće od proseka ostalih zaposlenih u zemlji. Još je teže uručiti otkaz onome koji nema svoju radnu stolicu, pa mora radno vreme da provodi u susednom kafiću. Navike su čudo, pa treba biti obazriv. Druga je stvar sa penzionerima oni su navikli.

       Subvencije države –  Zbog poznatih budžetskih problema, Ministar finansija je predložio a Vlada prihvatila da se ukinu sve nepotrebne državne subvencije kao što su razvoj privatnog preduzetništva, poljoprivrede i sl. U idućoj godini državne subvencije će dobiti samo Bor i Fap.

       I taman kad je Minstar finansija to tako lepo smislio, otkriveno je da će Srpska banka po bilansu za ovu godinu imati gubitak od milijardu i dvesta miliona dinara! – ko kaže da je bankama lako! Naravno taj gubitak je za Ministra finansija bio potpuno iznenađenje i usled objektivnih okolnosti nije mogao ranije da se predvidi, tako da će pored Bora i FAP-a državne subvencije u narednoj godini biti date i za Srpsku banku – uzeće se od onih koji su uspešno poslovali.

DC,  14.11.2014.