Vesti iz regiona

9 avgusta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Sonja Biserko – Verovatno ste primetili da nisam odavno pisao. Na odmoru sam. Pokušao sam i odavde nešto da  napišem – bilo je to povodom onog besramnog intervjua Sonje Biserko, datog časopisu Matice hrvatske u povodu proslave „Oluje“, ali nije mi išlo. Bilo je mnogo teško. A bestidnost naše sugrađanke nadmašila je i bestidnost samog čina proslave toga što se tamo proslavljalo. Jednostavno, moj „recenzent“ mi nije dozvolio da objavim to što sam napisao – Nije na tvom nivou!

       Bratislav Gašić –  Reći će neko – kako možeš da porediš Ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića sa Sonjom Biserko. Mogu, jer ta gospođa ne vodi ovu zemlju, a ovaj bilmez je vodi, što ih na neki način dovodi u istu ravan.

       Svako po svojoj pameti – Hrvati proslavljaju „Oluju“, u Srbiji se istim povodom odaje pomen postradalima, pa tako i Gašić. Dok se rodbina poginulih u helikopterskoj nesreći priprema da im oda šestomesečni pomen, on proslavlja rođendan svog kompanjona, suorganizatora događaja koji se završio tom tragedijom, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, na svojoj pameti primeren način – poklanja mu maketu helikoptera. I tu opet stajem, šta da povodom te pameti kažem? Moze, li ono:

Kad umreš  ne znaš da si umro,

a nije ti ni teško.

Teško je onima oko tebe.

Isto je kad si glup!

       Dragan J. Vučićević – Malo je falilo da se ovog vikenda složim sa mojim omiljenim opančarom, Draganom J. Vučićevićem, vlasnikom “Informera”. To je ono kad kaže da dok Hrvati proslavljaju “Oluju”, Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, soli muda baš na ostrvu gde je svojevremeno Franjo Tuđman doneo odluku da se u “Oluju” krene.

       Nažalost, propade mi prilika za to – pameću pomenutog. To je onaj deo kad on u svom stilu iz toga izvlači dalje zaključke, o srpskoj eliti koja je antisrpska i odnarođena, o dosistima – šta to beše?, koji i dalje u ovoj zemlji određuju kolektivni način mišljenja – bar da je tako!, o nekakvim drugosrbijancima, a nemam pojma ni ko tu spada, ni šta to znači. A to bi isto bilo, kao kad bi neko kompletnu pamet ovog našeg aktuelnog rukovodstva uporedio sa pameću Bratislava Gašića.

       Omaž Đurđiji Cvetić –  Na kraju, nasuprot svim gore pomenutim likovima, nešto lepo, a mnogo tužno. Umrla je Đurđija Cvetić, glumica. Neću ja o njoj. Ne umem. Molim RTS da ponovo reprizira onaj intervju sa njom – ono kad ljušti orahe.

Dragiša Čolić, 08.08.2015.