Vrh!

5 maja, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

“NIŠTA NE BIH PROMENIO“ – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je bio najbolji i jedini demokratski predsednik u novijoj istoriji Srbije i da ništa ne bi promenio u svojim potezima tokom mandata – Blic, 3 maj 2017.

A na istoj strani članak pod naslovom: Ambasador na Kubi beži od suda uz pomoć države i nadnaslovom: Danilo Pantović, optužen za teške malverzacije, izmiče pravdi.

Lica i pojmovi:

  • Tomislav Nikolić – odlazeći predsednik Republike Srbije, čovek koji je toliko zadovoljan svojim predsednikovanjem u proteklom mandatu, da tu – da su ga ponovo izabrali, ništa nebi
  • Dipos – javno (državno) preduzeće sa 100% osnivačkog kapitala u vlasništvu Republike Srbije, osnovano radi upravljanja i održavanja nepokretnosti u svojini Republike Srbije, „koje su prvenstveno namenjene za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, diplomatskih i drugih stranih predstavnika, trgovinskih i drugih predstavništava u Republici Srbiji“ (izvorna apsolutno opravdana delatnost) sa očigledno kasnijim dodatkom: „kao i domaćih pravnih i fizičkih lica“, jer da je se ona izvorna formulacija odnosila i na ovaj dodatak, onda bi se ona „prvenstveno“ odnosila na svakoga, što bi bila neka vrsta apsurda.
  • Danilo Pantović – jedan od optuženih da su u periodu od oktobra 1996. do decembra 2000. godine „nezakonito raspolagali državnim stanovima“ tako što su ih „međusobno dodeljivali“, a što je rezultat gore pomenute male dopune delatnosti, čime je država oštećena, prema procenama iz istrage „za 1,5 milijardi evra“, predsednik Upravnog odbora Diposa u tom periodu, jedan od srećnih dobitnika izvesne nekretnine, ne piše koje, koji je iz navedenih razloga proveo u pritvoru punih šest meseci i kome je iz navedenih razloga bio oduzet pasoš u trajanju od tri godine – sve do izlaska iz pritvora zbog odlaska na novu dužnost – šef odseka za Severnu Ameriku u Ministarstvu inostraih poslova, kojom prilikom mu je vraćen i pasoš, doduše ne onaj prethodni, već novi, diplomatski.
  • Ivan Mrkić – ministar inostranih poslova Republike Srbije u vreme kada je Danilo Pantović, aktuelni optuženik u opisanom krivičnom pretresu, postavljen na navedenu funkciju u MIP-u uz dodeljivanje diplomatskog pasoša, kome je kasnije zamerano da je diplomatske pasoše davao i nekim starletama, uključujući i taštu Tomislava Nikolića, koja istini za volju u tim aferama nije tretirana kao starleta, usled čega je pod pritiskom javnosti bio smenjen sa te dužnosti i verovatno bi ostao na ulici da se nad njegovom sudbinom nije ražalio Tomislav Nikolić, što je i razumljivo jer tašta nije dugme, pa ga je imenovao za specijalnog savetnika predsednika Republike za inostrane poslove.
  • Srpsko pravosuđe – koje ni posle 16 godina suđenja nije uspelo da donese ni prvostepenu presudu u ovom predmetu, što je očita opstrukcija ovoj vlasti, koja već duže vremena ne može da računa na neke veoma značajne kadrove koji su obuhvaćeni ovom optužnicom, a što se negativno ispoljava kao manjak iskusnih kadrova za projekte ove vrste.
  • Ivica Dačić – lider SPS-a, važi za veštog političara koji ne pravi pitanje s kim će da formira Vladu, pod uslovom da se i on u njoj nalazi, koji takvom politikom opstaje u vlasti već punih 9 godina i to na najznačajnijim funkcijama – počev od zamenika predsednika i ministra policije u vladi DS-a iz 2008. godine, predsednika prve vlade SNS-a iz 2012. godine i funkcije ministra inostranih poslova na kojoj se sada nalazi, što mu kako zlobnici primećuju omogućava da ne bude precesuiran u nekim od afera sa kojima je i lično povezivan – afera „Koferče“, Miša Banana i dr., a upamćen je i po jednom presedanu koji je od značaja i za suđenje o kome je ovde reč. Naime, njegovom šefu kabineta iz vremena dok je bio ministar policije, Branku Lazareviću, je suđeno što je u to vreme odavao određene informacije narko klanu Darka Šarića, da bi ga njegov šef, Ivica Dačić, postavši ministat inostranih poslova, za vreme tog suđenja sve vreme držao na mestu atašea u Ambasadi Srbije u Atini, tako da mu nakon tog iskustva, kao ministru inostranih poslova nije bilo teško da Danila Pantovića, jednog od glavnih aktera afere Dipos, postavi za ambasadora na Kubi sa mandatom koji ističe 2020. godine, tako da je krivični postupak protiv njega izdvojen i nastaviće se – ako u međuvremenu ne postane zastareo i protiv i njega i protiv njegovih kompanjona u ovoj aferi, po njegovom povratku iz pomenute diplomatske misije na Kubi.
  • Građani Srbije – koji će smanjenjem plata i penzija otplaćivati gubitke Diposa, nastale nezakonitim dodeljivanjem vila, stanova i drugih nepokretnosti gore pomenutim uvaženim članovima ovog jebenog društva.
  • Botovi aktuelne vlasti – koji su propuštanjem dužne pažnje dozvolili da za ovu aferu blagovremeno optuže „Žute“, tako da će Predsednik – Premijer, sad pred građanima Srbije morati da preuzme i tu ulogu.

I na kraju, opet, Tomislav Nikolić, odlazeći predsednik Republike Srbije, čovek koji je toliko zadovoljan svojim predsednikovanjem u proteklom mandatu, da tu – da su ga ponovo izabrali, ništa nebi menjao.

Povezani tekst: Dobar dan, dajte mi trista grama bureka, jogurt i jedan stan … www.opancar.com pretraživač pod Dipos

Dragiša Čolić, 05.05.2017.