Zidanje Skadra u Grdeličkoj klisuri

avgust 25, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Da je početkom četrnaestog veka kada je građen Skadar na Bojani postojala BIA Bate Gašića, kur moj bi vila mogla preko noći da ruši ono što trista majstora sagradi preko dana. Zaigrala se i sada – mora da su je oni iz prethodne vlasti angažovali, ali neće još dugo.

Aman ljudi, što se zajebavate – uzmite FIDIC (International standards for the consulting engineering & construction works – međunarodni standardi za građenje). Tu će vam biti jasno i gde ste do sada grešili i gde grešite, a bogami i kako će biti presuđeno ako dođe do spora pred međunarodnom arbitražom.

Opasno je to što radite – umesto da organizujete stručnu ekspertizu, vi angažujete BIA-u. Jeste li svesni koji adut dajete u ruke izvođaču koji će kako čujem biti dužan da vam sve to nadoknadi, a ako odbije podrazumeva se da će doći do spora na arbitraži. Da sam na njihovom mestu branio bih se i tako da postoji osnovana sumnja da je u pitanju bila diverzija – dokaz: državno rukovodstvo je angažovalo državnu bezbednosnu agenciju da to ispita, jer koliko je do danas poznato u svetu još nije zabeležen slučaj da se ta vrsta eksperata angažuje u ekspertizi građevinskih radova, tako da kao logično ostaje samo ono prvo – diverzija.

Pročitah negde ovih dana ono što je rekao Mark Tven – “Ponekad se pitam da li ovaj svet vode pametni ljudi koji nas zezaju ili gomila kretena koji misle ozbiljno”. Plaši me da bi se to moglo odnositi i na ovaj slučaj.

Sve mi se čini da vila Zorana ovog puta neće moći da se izvuče, bez obzira da li je to bila njena ideja il’ joj je neko u tome pomagao – ne verujem da je ona sama tek tako mogla da okrene Batu keramičara i da mu naloži šta mu je činiti.

Dragiša Čolić, 25.8.2018.