A sad malo ozbiljno …

17 novembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

Povodom teksta objavljenog 16. Novembra 2015. – INFO Webtribune.rs:

“Predsednički kandidat: SAD su stvorile ISIS i zato su odgovorne za napade u Parizu

Predsednički kandidat, Rik Santorum, dao je eksplozivnu izjavu o ISIS-u kada je rekao da su SAD stvorile ovu terorističku grupu i da su one samim tim odgovorne za napade u Parizu.

Govoreći na sastanku republikanaca u subotu, Santorum je rekao da su predsednik Obama i bivša sekretarka države, Hilari Klinton, direktno odgovorni za stvaranje ISIS-a.

On je rekao da je ova teroristička grupa „kreacija političke odluke Hilari Klinton i Baraka Obame da se napusti Irak – suprotno preporukama američkih generala i politike uopšte“.

„Barak Obama i Hilari Klinton su stavili politiku iznad bezbednosti naše države i stabilnosti i bezbednosti u svetu“, rekao je Santorum, koji je služio kao senator Pensilvanije od 1995. do 2007. godine.

Teroristi ISIS-a, koje je obučavala CIA u Jordanu 2012. godine kako bi destabilizovali sirijsku vladu, sada kontrolišu delove Sirije i Iraka. Oni su pritom počinili brojne zločine protiv čovečnosti u oblastima pod njihovom kontrolom.

SAD i njihov saveznici sprovode vazdušne napade protiv Islamske države u Iraku i Siriji od prošle godine.

Posmatrači kažu da su SAD i njihovi saveznici, iako tvrde da se bore protiv Islamske države, zapravoomogli da se ovakva organizacija stvori kako bi ostvarili svoje ciljeve na Bliskom istoku.

Prema rečima američkog geopolitičkog komentatora, Dina Hendersona, SAD i njihovi saveznici su ohrabrili širenje terorističke grupe ISIS na Bliskom istoku kako bi se stvorio „stalni rat“ u regionu, što pomaže isključivo američkom vojno-industrijskom kompleksu.

„Na to se ISIS svodi i upravo zbog toga postoji. Samo dok traje rat možemo prodavati gomilu oružja na Bliskom istoku“, rekao je Din Henderson, autor i kolumnista Veterans Today”.

* * *

       Još 1999. godine sam u svojoj knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA, koju sam pisao za vreme bombardovanja, poglavlje: KO JE TAMO LUD – Pisma Gospodinu Bleru, povodom ovoga o čemu sada govore gospoda Santorum i Henderson, napisao sledeće:

“Šta je vaš ministar odbrane Džordž Robertson rekao u vazduhoplovnoj bazi Đoja del Kole, u Italiji verovatno znate, a ja bih, ako dozvolite, to malo komentarisao. Proizilazi da je za EU ova trening utakmica sa Jugoslavijom kao sparing partnerom bila jako korisna – Ujedinjena Evropa je shvatila da ispred sebe ima „vojno brdo uz koje tek treba da se popne“. On razočarano konstatuje da  u ovoj utakmici Amerika još uvek učestvuje sa dve trećine efektiva, da Evropa nije u stanju da razmesti trupe, adekvatno ih opremi. Čime da ih transportuje? Ako je – vas toliko udruženih – takva nemaština snašla u ratu protiv Jugoslavije, šta će biti kad ovako napaljeni udarite na nekog jačeg, ili on na vas, ne daj bože! Rekao bi čovek da je tako otvorena izjava neviđena glupost. Nas su u vojsci učili da bi to spadalo u najstrože vojne tajne – ne sme neprijatelj da zna vaše slabosti.

Mislim, međutim, da je poruka vašeg ministra odbrane jasna i da je, u stvari, upućena vašem javnom mnjenju – treba revidirati budžet i mnogo više izdvajati za naoružanje. A od koga ćete da kupujete. Pa, razume se, od Amerikanaca, oni bar toga imaju. Siroti Robertson nije za džabe išao na Harvard da Amerikancima priča o ratnim veštinama. Izgleda da je edukacija bila obostrana.

Evo vam i nekih korisnih podataka kad Gordon Braun bude obrazlagao rebalans budžeta – za poslednjih deset godina SAD su za potrebe vojske izdvajale u proseku po 400 milijardi dolara godišnje. Za to vreme NATO je u ratnu mašineriju uložio pet hiljada milijardi dolara. Koji ste Vi glavni evropski jastreb sa onom sićom što vam taxpayer-i godišnje izdvajaju! Meni, kao prevashodno poslovnom čoveku, od pomenutih cifara kosa se diže na glavi. Koji je to biznis! I Vi i dalje pričate da se u slučaju Jugoslavije radi o nekakvoj humanitarnoj akciji. Pa Amerika zbog tog biznisa mora da izmišlja ratove. Mora to silno naoružanje negde i da se troši, da se isproba. Komercijalne demonstracije su neophodne. Ko će tu gvožđuriju da kupuje ako, nekim čudom, zavlada globalni mir. Pa Klintona bi oni koji iza tog biznisa stoje ubili ko Džona Kenedija, ako za dva mandata ne bi izmislio ni jedan rat. A u tu svrhu – humanitarne akcije deluju kao najelegantniji razlog”.

Dragiša Čolić, 17.11.2015.