Bravo! – To je pravo pitanje.

27 maja, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Nedavno sam objavio crticu pod naslovom – Galenika, skica za portret:

       “Pita me žena – Šta gledaš toliko u tu sliku. – To je taj, kažem. Drugačije sam ga zamišljao. Čovek koji je bio Predsednik Upravnog odbora Galenike u vreme kad je i ova, naša poslednja farmaceutska fabrika, sjebana….”

      “…….. Razmišljam o liku sa slike. Direktor SPS-a! Nisam znao da je SPS privredno društvo, pa da ima direktora! Ali, ima se tu para, a gde su pare mora neko i da gazduje sa njima. Ne samo da vodi evidenciju o trošenju, već i o prihodima. Da ih zanavlja, kako se to stručno zove. Kažu, taj o kome sam počeo, da je povodom “Galenike” već više puta saslušavan u polciji, pa ništa….”       “……..Vraćam se ponovo na direktora SPS-a. I dalje gledam sliku. Buca, dobro uhranjen, lep ljubi ga majka – po jednom obrazu da ga udariš, drugi da pukne, od zdravlja mislim – ko sme njega da udari, kosa kratko podšišana, moderno, blage šiškice protkane gelom, odelo po kodu oblačenja, košulja bela, kravata partijskih boja – crvena. Sve u fulu, što bi ovi mladi rekli. Piše u novinama da su pre neki dan trebali da ga hapse, sve je bilo pripremljeno, a onda je neko iz vrha policije – ko li je taj?, pozvao i rekao da se akcija obustavi – mora prvo da napravi finansijski izveštaj o prethodnoj izbornoj kampanji SPS-a. U međuvremenu je objavljeno da ta partija ponovo ulazi u Vladu, pa je akcija hapšenja odložena na neodređeno vreme – trebaće on nama još! Ispalo – mečka izašla iz rupe, osvrnula se, videla da još nema sunca i – vratila se u rupu! …..”

* * *

       Juče je, povodom “Galenike” uhapšena nova grupa osumnjičenih – njih osmoro. Među njima je i Bucko. Ne bih o tome pisao ponovo da ne čuh, tim povodom, na vestima i jednu stvar koju do sada nismo slušali – Istraga će se pozabaviti i pitanjem gde su završile te silne pare. Samo od “Galenike”, kako se saopštava nekih 85 miliona eura. A ni to nije sve. SPS je u partijskom vlasništvu imao još firmi – Dunav osiguranje, na primer. I njima fale pare – velike! A zašto bi samo one bile izuzetak? Imali nekog iole ozbiljnog koji misli da su Ognjenović, direktor “Galenike” i Backović, to sami smislili i sve te pare uzeli za sebe? Gde su pare?

DC, 26.05.2014.