Dve strane iste medalje

14 oktobra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Šalje mi poruku jedan prijatelj sa fejsa – niste odavno pisali o aktuelnoj političkoj situaciji a stanje u zemlji odavno nije bilo ovako ozbiljno. U pravu je. Ja sam o ovo što se sada događa opisao još pre više od godinu dana, pa ne vredi da pišem o istom. I o imovini na Kosovu i o izbeglicama i za divno čudo sve predvideo. Ako ne verujete, pogledajte na mojoj fejsbuk strani – Sećanja,  koja postavlja administracija fejsbuka, pa mu to dođe kao u onom ruskom vicu – Dolazi Medvedev kod Putina i traži da se ukine računanje vremena po vremenskim zonama. Zbunjujem se, kaže on, nikako da se naviknem na promenu vremena – negde kasnim na sastanke, negde dolazim pre vremena … ali nije to najgore. – Pozovem Varšavu da im izjavim saučešće zbog pada aviona u Smolensku i pogibije predsednika Kačinjskog, a oni mi kažu da avion još nije ni poleteo.

       Kad je reč o Kosovu poslednje je bilo pre neki dan pod naslovom – Ne dam Gazivode, a kad je reč o izbeglicama o tome možete dosta toga naći na sajtu www.opancar.com Pisao sam o tome čitav serijal pod naslovom Daleko je Amerika.

       Svi smo se raspisali o aktuelnoj vlasti a niko ne primećuje da nju čini trojac Vučić, Nikolić i Šešelj koji im se od nedavna takođe priključio – prva postava Radikala, koja je čak i kod Miloševića služilla samo za razna politikantska potkusurivanja. A niko ne pominje ni glavnog krivca, onu političku zamlatu Tadića, koji ih je i doveo na vlast. Pa bar da shvati tu svoju ulogu i pobegne što dalje – zaboravili bismo ga, on se i dalje guzi oko vlasti. Vidim, u poslednje vreme raspisao se i onaj njegov bivši savetnik Nebojša Krstić. Guzi se i on, sve očekujući da će ga Vučić primetiti i udeliti mu koju mrvicu pažnje.

* * *

       Idemo na veselije teme. O noćnom životu u Beogradu. O tome, u rubrici Noćni život, opširno izveštava „Kurir“ ilustrovanom reportažom pod naslovom i podnaslovima: NEVIĐEN SPEKTAKL – ŽURKA GODINE: Dodeljene nagrade, evo koje zvezde su ih odnele i zašto! U pitanju je tradicionalna zabava za poznate, Story Celebrities Only Party, jer magazin Story proslavlja svoj 11. rođendan.

       Nisam učestvovao, pa željno idem kroz izveštaj da vidim koje su ličnosti i zašto prošetale „najglamuroznijim crvenim tepihom u zemlji”.

       Na samom početku fotografija dva Aleksandra – NJKV Aleksandar Karađorđević i predsednik AMG (Kurira) Aleksandar Rodić sa suprugama. To me već malo zbunjuje, ne zbog ovog drugog, već zbog onog sa predznakom NJKV – Aleksandre, Aleeksandre, nikad od tebe neće biti kralj. Znao sam da voliš prasetinu, Beli dvor i dr. ali da bazaš po žurkama u Beogradu i sprovodiš noćni život, to nisam mogao ni da pretpostavim. I da znaaš da si me baš iznenadio.

       Na sledećoj fotografiji Lepa Brena – nju sam odmah prepoznaao, sa nečim na glavi i nekim pored sebe. To bolje da ne komentaarišem jer ispašću glup u društvu – niti znam šta joj je ono na glavi, niti ko je onaj pored nje.

       Potom Seka Aleksić, koja je nedavno, uz budnu pažnju javnosti, rodila princa, sa svojim Veljkom, koji za razliku od njenog ozarenog lica, uverljivo glumi princa Čarlsa u stilu – koji mi je Q… sve ovo bilo potrebnno.

       Očekivalo se da na žurki učestvuje i Cecin Veljko, ali razlozi njegovog odsustvovanja nisu saopšteni. Kažu upućeni da je on bio jedan od kandidata za nagradu u kategoriji – Zadivljujuća životna priča, sa opisom svog prvog seksualnog iskustva, ali je iz neobjašnjivih razloga ta nagrada pripala Draganu Džajiću, pa se njegovo odsustvo tumači kao znak protesta.

       Zatim fotografija na kojoj se ponovo nalazi Aleksandar Rodić (prepoznaćete je – u širem društvu: Vladimir Cvetković sa suprugom, Lepa Couture – ko god ona bila, Nataša Rodić, Zoran Bašanović sa suprugom), koji za razliku od Seke tek treba da se porodi – samo što nije, tako da će Kurir i Story imati o čemu da pišu i naredne godine.

       Ima i onih koji nisu imali sreće da stignu na događaj. Priča se da je jedan Vranjanac kad je stigao u Beograd, naleteo na izvesnog Marijana Šerifofića, pa ga je ne znajući gde se to dešava, upitaoIzvini momak, kude je ovde Storijeva žurka? – Alo bre majmune, nisam ti ja momak! odgovorio mu je ovaj – Ne ljuti se be, nesam znaja da si ženjen!

       Za razliku od Vranjanca i Marijana Šerifofića, Marija Šerifović je bila bolje sreće. Pobedila je u kategoriji – Postignuće godine. Ne piše zbog čega, ali se pretpostavlja da je to zato što se oženila.

       Bilo je još jako interesantnih dešavanja, a najdirljivija je, kažu, bila dodela nagrade u kategoriji – Najlepša porodična priča, koju su dobili Sonja i Aca Lukas, što je i razumljivo jer porodične vrednosti treba  razvijati. Pitajte o tome Željka Šašića, koji – opravdanno, na ovaj performans nije bio ni pozvan.

       I tako je to bilo – veselo i razdragano, kao u onoj kultnoj pesmi:

Poljubce je čak iz Luvra,

slala Šapcu Mona Liza,

noćni život na Balkanu,

bio je ko sred Pariza.

Dragiša Čolić, 14.10.20116.