Gde je tu košarka?

4 juna, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Bio sam ovih dana na putu, znam da su prošlog vikenda u košarkaškoj ligi Srbije – zvanoj “Super liga”, trebali da igraju Zvezda i Partizan, pa u današnjim novinama pokušah da pronađem rezultat – Nema! Umesto toga, na prve dve unutrašnje strane sportske rubrike, veliki naslov – Jovčić prvi morao da zaustavi nerede, ilustrovano bakljom koja gori na terenu gde treba da se igra košarka, oko koje su okupljeni igrači “Partizana”, a na drugoj strani, isti igrači, zagrljeni, obraćaju se svojim navijačima – za podršku ili pomoć, pitam se. Druga fotografija je već po difoltu. Nije ni morala da bude snimana, mogla je da bude uzeta iz arhive sa bilo koje utakmice “Partizana” od kada taj klub vodi Duško Vujošević – sudija, trčeći okreće glavu, a iza njegovih leđa Duško Vujošević, raširenih ruku u pozi – Šta nam to radiš! Ispod toga piše NASTAVIO SUKOB: Duško Vujošević. A zatim naslov: Vujošević: Ne veđajte Filipa, on je najbolje što familija Čović ima. Zatim Čović: Vujoševiću stidi se. To su glavni naslovi sa ovog derbija. Ispod toga:  Gogić (direktor “Super lige”): Nikoga više nećemo štedeti. Znači, da ste do sada nekoga štedeli – Koga? Zašto? Da nije malo kasno? Sve to opisano, na 6/8 šlajfni, što bi rekli kad predajete štampi čitulju za dragog vam pokojnika. Na istoj strani – 1/8 šlajfni DVOJAC BOGIĆEVIĆ – SAVIĆ UZEO ZLATO. Preostala 1/8 šlajfni je reklama za Horoskop.

       Najpre o Bogićeviću i Saviću. Bravo momci! Bavio sam se tim sportom – i to u “Partizanu”!, pa znam koliko vas je truda i znoja taj trijumf – zlatna medalja na šampionatu Evrope, koštala. Oni koji se tim sportom nisu bavili ne mogu to da shvate, a sportski reporteri i izveštači o tome ne pišu – zauzeti su izveštavanjima sa košarkaškog derbija Zvezda – Partizan.

       No, nema o tome vajde pričati, pa da se vratim na košarku, ili bolje rečeno na ono što su nam dvojac Vujošević – Čović od toga ostavili, mada ni o tome više nema vajde pisati, jer neoprezno, gore, u negativnom kontekstu pomenuh Duška Vujoševića, a to dalje neminovno i kod čitalaca, a na žalost i kod košarkaških zvaničnika, rađa pitanje – za koga ovaj navija! A to je polazna osnova za razmatranje svih dešavanja u našem sportu. To ili naročito u posledne vreme – “nešto politički”. Krivi su: Vučić, ako  ako navijaš za Partizan, ili Dačić, ako navijaš za Zvezdu! To kao pravilo, kako generalno, tako i u ovom sportu u kome smo nekad bili i svetski i evropski šampioni, što nam je u ovoj zemlji “hleba i igara” pričinjavalo ogromnu radost. Toga više nema. I ovaj su nam sport – posle fudbala, uzeli vujosevići i čovići, sa svojim grobarima i delijama, kao trinaestim igračem.

       Pa zar u ovoj zemlji koja pretenduje da reši nemoguće ekonomske probleme u koje smo zapali, ne može da se reši ni ovaj problem. Kako da vam verujemo u ono drugo. Odstranite odmah iz sporta Duška Vujoševića – za primer drugima, jer ovog puta ga je zaista preterao. Šta mu znači ono: Ne veđajte Filipa, on je najbolje što familija Čović ima! Treba li posle toga neki ludi pripadniik neke od još luđih paramilitarnih organizacija: “Alkatraz”, “United Forces”, “Južni front”, “Zabranjeni” ….. u znak pripadnosti i odanosti svojoj organizaciji da ubije nekog iz familije Ćović! A nije mu prvi put da u ovaj prljavi rat meša familiju protivničkog tabora. To njegovi preci – saplemenici njegovog časnog crnogorskog soja, nikada nisu radili, čak ni u svom sopstvenom plemenu. A onda, ako ne zaćuti – jer mora da odgovori na svaku, odsecite muda i Nebojši Čoviću, za nastavak, pa zatim to isto i novinarima koji više pišu o ovome nego o košarci, pošto su i oni isti – navijaju ili za vujoševiće ili čoviće. Što ne pišu o Mega Vizuri, klubu koji nema ni svoj grad, ni svoju publiku, ni pare …. a i ne kuka da mu država da, a bolji su i od Zvezde i od Partizana, jer tamo igraju sve naša deca – Micić, Jokić, Dangubić, Miljenović ….. za razliku od ovih plaćenika što igraju u Zvezdi i Partizanu. Pa tako redom, sve dok ne izađemo na zdravu granu. Druge nam nema, duboko smo zaglibili.

P.S. Taman ovo napisah, kad skrenuše mi pažnju – Nisi video šta piše u Kuriru, a ima i video:  SRAMNO PONAŠANJE: Vujošević na terenu davio Bogdanovića! Pa ovaj čovek zaista nije normalan – da davi svog igrača, koji je nedavno proglašen za najtalentovanijeg mladog igrača u Evropi! Gde je tome kraj?

DC, 02.06.2014.