Glupost godine!

18 septembra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Dugo sam razmiljao koji naslov da dam ovom tekstu. I na kraju sam, nezadovoljan onim što sam smislio – jer ni to dovoljno ne odslikava ono što o tome mislim, jednostavno napisao – Glupost godine! A reč je o „istraživanju“ Blica u povodu proslave dvadesetog rođendana tog lista.

       Propitivali smo ljude o nekim stvarima koje su vezane za našu državu, kažu u uvodnom objašnjenju autori ovog istraživanja. Već sama ta reč „istraživanje“ zvuči pretenciozno, pogotovu ako se iz teksta vidi da je to sprovedeno na osnovu jedne ankete, a ako se iz daljeg teksta ne vidi ni kakve ankete – ni ko su bili ispitanici, ni veličina uzorka, onda nije ni čudo što je rezultat pod nazivom „20 NAJZNAMENITIJIH SRBA“, sa sve slikama dobitnika priznanja, objavljen na dve pune unutrašnje strane tog lista, ispao onakav kakav jeste. A ispalo je svašta. Ima tu i naučnika i sportista i poltičara i umetnika i pevača i fudbalera …. i baba i žaba, tako da sam za sebe taj rezultat najviše i kazuje o ozbiljnosti ovog istraživanja. Ceca Ražnjatović, koja je i jedini predstavnik umetnika na listi najznamenitijih, dobila je, samo kao primer, isti broj glasova kao naučnica  Mileva Marić Ajnštajn i kralj Petar.

       Mene lično je najviše pogodilo to što je Aleksandar Vučić zauzeo „tek“ deveto mesto, iza Svetog Save, doduše ispred Cara Dušana. Autori su mogli anketu da sprovedu među delegatima Skupštine Srbije i tada bi stvari došle na svoje mesto kao odraz stanja u kome danas živimo, pa bismo tako bez dileme saznali i ko je najzanamenitiji Srbin.

       Nije stvar ni u istraživanjima ni u anketama. Toga je bilo i biće – i ozbiljnog i neozbiljnog. Ali objaviti tako gromoglasno i pretenciozno, bez iole objašnjenja, redosled 20 najznamenitijih Srba u istoriji Srbije je i neozbiljno i neodgovorno, jer ima mnogo onih koji će to shvaiti ozbiljno, a to je ono što je najopasnije.

 Dragiša Čolić, 16.09.2016.