Incident …

11 januara, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Juče sam pod naslovom “Vesti iz regiona” pomenuo nešto o otkriću “nezavisnih” novina “Informer” o slučaju Olje Bećković i njenog – ukinutog “Utiska nedelje” i malo više o Premijerovoj konferenciji za štampu posle nedavnog sastanka Predsedništva njegove “Srpske napredne stanke”.

       Na ono prvo ću se svakako vratiti jer ne mogu da propustim razradu te teme u ovonedeljnom vikend izdanju tog lista, a u izvođenju njegovog vlasnika, takođe nezavisnog Dragana J. Vučićevića, lično.

       Što se tiče one druge teme, njen nastavak se – zaslugom Premijera, sam nametnuo, tako da će o tome više biti reči na ovom mestu.

* * *

       Šetajući sinoć po TV kanalima naiđoh na Pinkove  vesti „u 2 minuta“. Obično su to kratke vesti, više kao najave, međutim ovog puta ne. U pitanju je neki tekst, očito neko saopštenje – poduže preko koga ide i glas spikera. Pažnju mi privuče pominjanje Maje Kocijančić, Devenporta, Vučića …

    Neznajući o čemu se radi, potražih jutros na internetu i nađoh na tekst – EU: Snažno odbacujemo neosnovane Vučićeve tvrdnje, koji prema “Politici”, onako kako je objavljeno na sajtu Krstarica, glasi:

 “BRISEL – Evropska unija je danas „snažno odbacila kao neosnovane” tvrdnje srpskog premijera Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji kao od Vučića kritikovana mreža BIRN „bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti”.

EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija”, navodi se u izjavi Maje Kocijančič.

„Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire”, navodi se u izjavi Maje Kocijančič, portparolke evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

„Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije”, istakla je port-parolka Hana i Mogerinijeve, „i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka”.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, „uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge”, stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, „kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše”.

Srpski premijer Vučić za novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao da su „lažovi” koji su, po njegovim rečima, „dobili pare” od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje”.

U tekstu BIRN-a pod naslovom „Ispumpavanje kopa i budžeta” navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla”

       Dakle, BIRN je u pomenutom tekstu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla, a Vučić je potom na konferenciji za štampu rekao da su oni lažovi, koji su dobili pare od šefa delegacije Evropske unije u Beogradu Majkla Devenporta, da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade …

       Redakcija BIRN-a je nakon toga ponovila da ostaje iza svih tvrdnji izenetih u pomenutom tekstu, potom je i NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) označila Vučićevu reakciju kao pritisak na novinare BIRN-a, a evo sada tim povodom se oglasila i Evropska unija, što je izazvalo još žešću reakciju našeg premijera koji im je u pisanom saopštenju objavljenom u svim medijima, a prema prikazu na sajtu Krstarica, otpisao:

“Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije, naveo je Aleksandar Vučić u izjavi.

„Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijancic u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, istakao je Vučić.

„Svestan činjenice da sam samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančič i gospodin Davenport veliki i važni funkcioneri EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi“, naveo je Vučić.

Premijer je upitao Maju Kocijančič i Majkla Davenporta da li onu zabranjuju predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara i da li pokušavaju da mu zabrane da javnosti Srbije saopšti da oni koje oni plaćaju ne govore istinu.

„I da li je sloboda svakojkh reči dozvoljena vama, a sloboda istine i izražavanja istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima?“, upitao je Vučić.

„Uzgred, znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije, građane naše zemlje nisam ni obavestio da su ti, koji su kod vas pobedili po strogim procedurama, pokušali da natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. Za vas tričavih 23 miliona. Za mene Iizemlju koju vodim velikih 23 miliona“, naveo je Vučić.

Istakao je da istinski veruje u evropske vrednosti, u vrednosti EU. „Ali ne verujem da su su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti. Moj izbor je, uprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU“, poručio je Vučić.

„Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite. I ne brinite, skloniću vam se sa puta ,a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu“, zaključio je premijer Srbije”.

       Šta da kažem na sve ovo. Prvo dao sam sve ovo u citatima jer to govori više od svih opisa i kvalifikacija koje bih kao komentator dao. U najmanju ruku, zbunjen sam. Reći – i to Predsednik vlade zemlje koja očekuje početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, toj istoj Uniji da ona podržava pa ćak i plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade u najmanju ruku je nerazumno, pa mi se neizbežno nameće i pitanje – da nije izbor već napravljen, samo što mi o tome nismo obavešteni!?

       Voleo bih – i to u cilju odbrane tog čoveka, da sve ovo predstavim samo kao karakter njegove ličnosti, samo kao njegovu osionost i bahatost, nastalu kao posledica ponašanja onih koji ga udvorički bespogovorno podržavaju, sa jedne strane i populističke politike koja je zaludela one koji će i danas glasati za njega.

       A da ga je preterao sa takvim ponašanjem, preterao je. Potražite na Yu tubu, onu scenu kad je poslednji put bio u Skupštini – Razgoropađen, žestoko se obrušio na poslanike opzicionog DS-a, ovi hoće nešto da mu kažu, predsedavajući, potpredsednik Skupštine Bečić (SNS) im isključuje mikrofone, oni ustaju i pokazujući rukama na to pokušavaju da mu objasne da su im mikrofoni isključeni, a on besno kidiše na njih stalno ponavljajući – ‘El vi to meni nešto pretite ….  Potom stvari postaju čak i zabavne – a na žalost to ni najmanje nisu. Predsedavajući daje poslaniku Zoranu Živkoviću – odjednom, tri opomene i četvrtu isključujuću, što je ovaj okarakterisao rečima – Stoko jedna!, da bi stvar konačno začinio Zoran Babić, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, koji u izjavi za štampu ističe da bi nekima pre ulaska u skupštinsku salu trebalo uraditi „alko tekst“ – siguran sam da tu nije mislio na Vučića.

DC, 11.01.2014.