Inform(biro)er

14 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

Idem na godišnji odmor, nisam imao nameru da više pišem, ali ko bi tome odoleo – pod nadnaslovom DOSTA ZLOČINA, a naslovom Blic, Pink i RRA, glavni urednik (nisam primetio ko je i odgovorni urednik) tog nesmrdljivog lista Dragan J. Vučićević, sa sve svojom slikom – suženom po ivicama tako da oni koji ga zovu “onaj okrugloglavi” nemaju za to više aduta, malo namrgođen da deluje i harizmatično, saopštava:

“Niko, pa ni RRA, nikome, pa ni Željku Mitroviću, ne sme da zabrani nijednu temu. I tačka!”

A malo zatim, sve u anterfileu, pod naslobom Veselin, ovaj Bimboje (čuo sam ovih dana taj izraz od jednog šumadijskog seljaka, pa mi se dopao), dalje saopštava:

“Odlukom RRA zabranjeno je spominjati zlodela štumbarfirera Simonovića i patriotiše cajtunga Blic.” I tačka!

Crni Bimboje, pa jesi li to sve sam smislio il’ ti je neko pomagao. Kako to misliš da niko, pa ni RRA, nikome, pa ni Željku Mitroviću, ne sme da zabrani nijednu temu. Prvo da uklonimo jednu terminološku zapreku koju si – da sam pisac tvog stila rekao, “kurvinski” provukao. Naravno da niko nikome ne može zabraniti ni jednu temu, ali to ne znači da se u okviru teme može pisati svašta, jer kad bi tako bilo onda bi svako mogao da stavi naslov TEMA i onda piše, na primer, kao ovo ti i Željko. Znaš, kao ono što piše na tarabi, pa ko voli nek izvoli! A ako bi to tako bilo, onda ne bi bilo ni potrebe da se neko zamlaćuje i osniva nekakav RRA i da mu daje kompetencije koje su mu date. Ako se ti i Željko sa tim ne slažete imate pravo da pokrenete inicijativu da se to telo ukine, njegove kompetencije redefinišu …. Naravno, da za to iznesete i odgovarajuće argumente. Željno čekam da to vidim. Valjda ću se dotle vratiti sa godišnjeg odmora.

“Politička vlast u Srbiji promenjena je pre više od godinu dana ….” – tako je, mudar si ti čovek, treba to naglasiti da ne ispadne ovo što pišeš – nešto politički, “….. Medijska nije” – a trebala bi po uzoru na tebe i Željka. A onda posle ovog siguronsnog uvoda, sledi zakucavanje: “Medijskom scenom u ovoj zemlji i dalje suvereno vladaju žuti dosistički saučesnici u post petooktobarskom zločinu” pa onda “DOSTA ZLOČINA”. U jebote, što bi ovi mladi rekli, baš ga presra! Fali još samo ono tvoje “po difoltu” – dosistički skotovi koji nam srušiše Miloševića!

Tebi narvno “ne pada na pamet da razrađuješ teme o Smrdljivim novinama, Vesi rakiji i malom Radojici” ali moraš da braniš svoj princip (napisan u boldu, da se zna), a on glasi:

“Niko, pa ni RRA, nikome, pa ni Željku Mitroviću, ne sme da, pod pretnjom uništenja, zabrani ni jednu temu sve dok ta tema ne poziva na rušenje poretka, sve dok se to ne može okarakterisati kao širenje verske, rasne i nacionalne mržnje.”

U jebote, al’ si ti pametan – Ko da su te u Mletke šiljali, što reče jedan čovek. Prvo, RRA nije Željku zabranio ni jednu temu, već ono što piše, a posebno kako piše u okviru inače dozvoljene teme. Ako to nisi shvatio pitaj ih za tumačenje. Ima tu neke razlike. Drugo, oni mu ne prete uništenjem – da to tako može i ja bi im se pridružio, već upozorenjem – i tu postoji neka razlika. I treće, tvoje tumačenje cenzure je donekle anarho liberalno. Novinar si pa znaš ili bi morao znati da cenzura uvek i svuda postoji. Cenzura je i kad sedneš da gledaš film, a ono piše – zabranjeno za one ispod 18 godina, a ono baš nema nikakve veze sa širenjem verske, rasne i nacionalne mržnje. Jednostavno, bezobrazno pa nije zgodno da deca to gledaju. Slično je i sa onim što je danima čitano na Željkovoj televiziji, sa nacionalnom frekvencijom kao javnim dobrom i uzusima pod kojima se te frekvencije daju. U Željkovom slučaju uvredljivo (a uvreda je i krivično delo) a i prosto do bola, pa nije zgodno da deca to gledaju.

Ima neke sličnosti a i razlike izmešu vas dvojice – I jedan i drugi vređate ljude, ali je pritom Željko prost, a ti smešan. Zar ti onaj nesrećnik iz Blica, Vesa rakija, kako ga ti Željko nazivate liči na štumbarfirera? Na štumbarfirera ne liči, čak ni Željko – sa onom svojom kosicom. Sa tobom je već druga stvar. Ti onako mrk, kako te opisah na početku, uzimaš na sebe ulogu ober štumbarfirera, a to se nekima koji odlučuju u prijemu u Evropsku uniju neće dopasti – A taman smo dobili datum za početak pregovora.

Evo sad me i žena zbog tebe grdi – Hoćeš li ti da se pakuješ, ili ćeš i dalje da pišeš te tvoje gluposti. – Sad ću ja, samo još nešto da dodam, kažem joj. I lako bih ja sa njom da mi se sad i tašta nije navrzla. Primetila nekako o čemu pišem, prepoznala te pa dodaje – A baš je fini čovek, gledala sam ga nedavno kod Sanje Marinković u Magazinu In. A i kod Lee Kiš dolazi. – Evo, kažem joj pomirljivo, da slučaj ne bi uzeo maha, u nastavku ću predložiti da mu Pink dodeli godišnju vajld kartu za učešće u tim emisijama. – Kamo sreće, dodaje ona već po malo ratoborno, ali ko tebe sluša!

       Ne smem više. Stvar može da se otme.

DC, 11.08.2013.