Izborni biseri

19 marta, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Prema tekstu koji je objavio N1pod naslovom ”Đukanovićev „izborni listić“ napravio pometnju na Tviteru”, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović, je na svom tviter nalogu postavio kompletan glasački listić, sa pravim redosledom kandidata – na kome je njihov predsednički kandidat Aleksandar Vučić naveden pod brojem 6., uz poziv glasačima da glasaju za broj 6. I ništa tu ne bi bilo čudno – odanost vođi je poznata pojava od Severne Koreje do Srbije i nazad da, kako se iz daljjeg teksta vidi, taj Đukanovićev post nije objavljen pre nego što je Republička izborna komisija saopštila redosled predseničkih kandidata, određen žrebom. Ili, ako ja to dobro shvatam, na primer – Đukanovićev post je objavljen u sredu, a RIK je redosled kandidata objavio u četvrtak! A da tu nisu čista posla shvatio je i sam Đukanović koji je, pošto je ova vidovitost provaljena, sam uklonio svoj post – nije valjda to uradio zato što je prestao da podržava Vučića u samom žaru izborne kampanje!

Inače, Aleksandru Đukanoviću, zvanom Đuka moler, ovo nije jedini biser u njegovoj poslaničkoj karijeri. U sećanju je i njegova neslavna epizoda iz 2013. godine kada je u svojstvu predsednika Skupštine „Državne lutrije Srbije“, sa svojom ekipom, usred noći izvršio prepad u zgradi lutrije, pa pošto je bio otkriven – zabeleženo na siguronosnim kamerama, jednostavno izjavio da je pošao u krečenje Lutrije, što su naravno i policija i tužilaštvo prihvatili kao dovoljno opravdan razlog. Više o tome u tekstu Priča o Đuki moleruwww.opancar.com – pretraživač pod Đuka moler.

Ima jedan test inteligencije, kažu da ga primenjuje američka CIA za odabir svojih kandidata, prema kojoj se odabir ispitanika vrši kombinacijom sledećih osobina: “vredan”, “lenj”, “pametan” i “glup”. Prema tom testu, na poslednjem mestu je onaj koji je vredan, a glup, ubedljivo ispred predposlednjeg koji je i lenj i glup, što se obrazlaže time da onaj što je vredan a glup, može da napravi daleko više gluposti od onog što je glup, a lenj. Prema toj kategorizaciji naš narodni poslanik Vladimir Đukanović bi se našao na poslednjem mestu.

Ovim tekstom otvaram takmičenje u izbornim biserima. Konačan redosled kandidata biće određen uoči izbora, kako ne bismo bili optuženi za kršenje izborne tišine.

Dragiša Čolić, 19.03.2017.