“Kompletni idioti”

avgust 6, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Publika je naš dvanaesti igrač … Ovu otrcanu frazu reći će vam svaki trener naše fudbalske “Super lige”. Nisam primetio da to isto govore treneri Real Madrida, Barselone ili Mančester Junajteda, a bogami ni naši treneri kad ih zapadne (sve ređe) da treniraju neki inostrani klub.

Niko da kaže da je taj dvanaesti igrač i najskuplje plaćen, a opšte je poznato da naši klubovi kubure u nemaštini, da žive od prodaje svakog mladog talenta koji se pojavi na ovim prostorima i to kao poletarca za jeftine pare samo da bi preživeli, te da nam zbog toga fudbal danas i jeste ovakav kakav jeste. Kod nas se fudbalski uspesi više ne broje po osvojenim trofejima, već po osvojenom mestu na tabeli koje vodi ka eventualnom plasmanu u neko od evropskih takmičenja, jer je to šansa da se zaradi neka para, isplate zaostale plate igračima i skine zabrana eropske fudbalske federacije (UEFA) za nastup u tim takmičenjima. To su teme koje preovlađuju u našem fudbalu, naročito pri kraju godišnjeg fudbalskog šampionata, rekoh gore nazvanog “Super liga”.

A kad se u realizaciju tog projekta krene, na scenu stupa “dvanaesti igrač”. Već na prvoj kvalifikacionoj utakmici za ligu Evrope u utakmici protiv, možete misliti – Budućnosti iz Podgorice, oštre se grla, plakati i petarde – Gosti su Šiptari, a Šiptarima zna se šta sleduje – Ratko Mladić, Momčilo Ðujić, serdar Janko Vukotić …

UEFA koja uporno pokušava da sport zaštiti od politike najavljuje oštre kazne – “da se Partizan kazni s jednom utakmicom bez publike, kao i 100.000 evra zbog ispada navijača na meču protiv podgoričke Budućnosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona”.

Za očekivati je bilo da sledeća kvalifikaciona utakmica, protiv grčkog Olimpijakosa, protekne u miru, ali ništa od toga. Na poluvremenu utakmice, prilikom odlaska fudbalera na odmor, navijači flašama za vodu (nadam se da su sve bile plastične), gađaju protivničke fudbalere – zato što su oni u bratskim odnosima sa njihovim ljutim protivnicima “Delijama”, navijačima Crvene Zvezde! Neka se ovde ne napale odmah ljubitelji Partizana i diskvalifikuju me dalje komentarima – Ua Zvezdaš! Isto će biti, samo obrnuto, kad Zvezda bude jesenas igrala košarku protiv Panatinaikosa, čiji su navijači, kao što je poznato u bratskim odnosima sa tim klubom.

I kazna UEFE je stigla – 30.000 evra zbog gađanja protivničkih igrača u utakmici sa Olimpijakosom – sa tim parama je Partizan mogao da isplati deo zaostalih plata fudbalerima, a za ono protiv Budućnosti dve utakmice kvalifikacija pred praznim stadionom, bez publike, što je verovatno i znatno više od onih zaprećenih 100.000 evra, jer se može desiti da to budu i poslednje Partizanove utakmice u ovogodišnjem fudbalskom pohodu na Evropu koji je tako željno iščekivan da se bar donekle reše nagomilani finansijski problemi.

Šta reći – da budem u trendu i da se poslužim kvalifikacijama našeg bivšeg premijera (sada Predsednika) – kompletni idioti!

A za to vreme, kompletni idioti ćute, valjda se pripremaju za nove akcije, a niko ni da ih dirne – i to me, eto, opet podseća na bivšeg premijera, današnjeg Predsednika.

Poznati fudbalski “znalac”, generalni direktor Partizana, Miloš Vazura, najavljuje žalbu na postupke UEFA – To su drakonske kazne! Niko da pomene dvanaestog igrača zbog kojeg onih jedanaest neće primiti platu. Ni Vazura, ni fudbalski reporteri koji se utrkuju u napadima na gnusnu UEFA – eto i oni nas mrze!

Dragiša Čolić, 5.8.2017