Montevideo, kao povod – nastavak 2

14 februara, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kompletnu sliku popunjavaju navijači – popularno nazivani “dvanaesti igrač”, koji su instrumentalizovani od strane takvih uprava klubova, koje klubovi i finansiraju – troškovi putovanja, ulaznice … da  prave sranja, koja prave. Ni o njima neću više jer o tome i vrapci sve znaju, sem što se mora napomenuti da su oni zauzeli stadione i da zbog njih roditelji više ne vode decu na utakmice, pa ona sama rešavaju taj problem tako što pristupaju – kao podmladak, pomenutim navijačkim grupama egzotičnih naziva – Delije, Grobari, Alkatraz, Hijene, United forces ….

       I sad nas, kod takvog stanja stvari, Gorčin Stojanović, osvedočeni Grobar – najbolji poznavalac fudbala među rediteljima, u svojoj redovnoj subotnjoj filozofsko-fudbalskoj rubrici u “Blicu” ubeđuje da poslednjih sedam titula Partizana osvojenih u ovom vremenu, vrede više od titula evropskog i svetskog prvaka koje je Zvezda osvojila 1991 godine. Po meni, to je, za sada, bio kraj fudbala na ovim prostorima.  Ko zna, možda i nisam u pravu, jer njegov i moj fudbalski ukus se očigledno razlikuju. On obožava onaj drke-drke sistem koji sprovodi Barselona, bolje rečeno – Mesi i dva pomoćnika, Ćavi i Inijesta, kao levo i desno mudo, kao u onoj reklami – Izvinite, i meni jedan potencijal. Taj sistem će da se raspadne čim otpadne bilo koji od tih organa. To je, pre Gorčina, shvatio i Gvardiola, pa pobegao u Bajern.

       Da mi ne zamere Partizanovci – ne volim onaj naziv Grobari, jer Partizanov sam dres godinama nosio, doduše u veslanju a ne u fudbalu, ništa bolja situacija nije ni u Zvezdi, a o doskorašnjoj vladavini Vladana Lukića i ekipe, mislim isto što i o onima iz Partizana.

       Ništa nije bolja situacija ni sa košarkom, a tu smo, u ono zlatno vreme, bili i svetski prvaci i to ne jednom. I tu su se nakotili neki Čovići i Vujoševići, za razliku od nekad znanih Profesora Ace Nikolića i Bore Stankovića. Ovaj poslednje pomenuti, pravi godinama sranja i to na dnevnoj bazi. Nema utakmice da ne dobije bar tehničku, ako ne i isključujuću grešku, psuje sudije – to mu se jasno vidi i po gestikulacijama i po govoru usana, a ne libi se ni da ih fizički urazumeva po principu – jedan bije, a drugi drži vrata od svlačionice. A ne sećam se da  je zbog toga bio i u zatvoru ili bar obavljao društveno korisne poslove, ko onaj nesrećni golman Partizana, Pantič što je opalio šamar Bošku Jankoviću, pa tako taj zakon sada zovu Pantićev zakon, jer on je jedini bio njegova žrtva. E taj Duško Vujošević, koji uzgred ima totalno nakaradne stavove i po pitanju plaćanja poreza, je pre neki dan uspeo da dezavuiše i značaj nacionalnog kupa, koji nosi naziv Radivoja Koraća, proslavljene košarkaške legende sa ovih prosora – izveo je protiv FMP-a rezervni tim, izgubio utakmicu, ispao na samom početku takmičenja i sa rečima – Evo vam sad pa igrajte bez nas, a mi odosmo da se pripremamo za važnije utakmice, pa tako zajebo ne samo ovogodišnje kup takmičenje, već i samog Predsednika države, koji je u povodu značaja ovog takmičenja organizovao za učesnike specijalni prijem. Istakao se ovih dana i u povodu poziva dugogodišnjeg doktora reprezentacije Dr Vladimira Galetića, da svojim sistemom treninga prestane da ubija igrače, što je Duleta toliko iznerviralo da je ovoga javno nazvao budalom, za koju ne zna čak ni kako se zove, na šta mu je Bora Stanković, dugogodišnji Predsednik FIBA – Svetske košarkaške organizacije, dostojanstveno odgpovorio – Čovek ostaje gospodar svojih reči samo dok ih ne izgovori. Ali šta to vredi kad horde Grobara i dalje skandiraju – Dule, Dule … Šta je sve drugo prema toj slavi. Da, zaboravio sam da pomenem da je Dule, valjda značajem svog ukupnog opusa, a po kriterijumima koji vladaju u mom bivšem klubu, izabran i za Predsednika celog sportskog društva Partizan, pa je kako čuh juče na televiziji u svojstvu člana Upravnog odbora i fudbalskog kluba Partizan, zajedno sa Ministrom Ružićem bio i protiv zahtevane ostavke Dragana Đurića sa mesta Predesdnika tog kluba. Toliko od mene, što bi advokati rekli – Nemam više pitanja. Ostalo prepuštam Gorčinu Stojanoviću, čiju pretpostavljenu pripadnost, građanskom delu društva, veoma cenim.

DC, 11.02.2014.