Nezavršena priča

9 septembra, 2013 u rubrici Kolumne

Beograd, 2.9.2013. – Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić otvorio je danas u Beogradu modernu štampariju „APM Print“, koja je vlasništvo kompanije „Ringier Axel Springer“. Vrednost ove investicije je 8,3 miliona eura, od čega je u budžet Srbije, po osnovu poreza i drugih fiskalnih plaćanja, uplaćeno 39,5 milijuna dinara. Tim povodom, Gospodin Vučić je istakao i značaj upošljavanja domaćih građevinskih kapaciteta angažovanih na ovom projektu, otvaranje novih radnih mesta i dr. Dnevni list Blic (“Smrdljive novine” – po kriterijumima Pink televizije i lista Informer, vatrenog zaštitnika te televizije), koji je takođe u vlasništvu ovog investitora, objavio je tu vest na prvoj strani.
Nisam primetio da je „Nesmrdljiva televizija „Pink“ prenela tu vest. Zauzeti su celodnevnim emitovanjem „Farme“ – koje reprizom prethodne „Farme 4“, koje novim projektom „Farma 5“, koji će kako je najavljeno biti i duži i interesantniji od „Farme 4“.
Interesantniji je slučaj „Nesmrdljivih novina“ – Informer. Oni, kako se čini, u svom džepnom izdanju nemaju mesta za ovakve belosvetske vesti. Treba ostaviti prostor za Đilasa, Vesu rakiju, gorostasa iz Kučeva i ostale „skotove“.
Kad sam pošao na odmor pisao sam nešto (Inform(biro)er) povodom napisa pod naslovom DOSTA ZLOČINA njihovog harizmatičnog urednika Dragana J. Vučićevića. Ne stigoh da prokomentarišem i udarni članak – na dve strane, iz istog broja, pod naslovom BLIC MAFIJA JAČA OD DRŽAVE i nad naslovom BRUKA – Ko i zašto sprečava istragu milionskih mahinacija?! Bio je to nastavak serijala na istu temu u kome su prethodnog dana, na strani 5 rezervisanoj za UDARNE VESTI (i misli gore pomenutog Dragana J. Vučićevića) pod naslovom „Kako je Blic ojadio lutriju“, iznete neke tvrdnje na koje je Blic dao odgovor a koje je Informer, po zakonu o štampi, morao da objavi. Odgovor Blica je i objavljen – istog dana i na istoj strani, i njime se taksativno, kratko i jasno pobijaju navodi iz pomenutog napisa.
Ništa novo za našu tabloidnu štampu. Međutim, zapanjuje nešto drugo – Odgovorom oklevetanog lista se kratko i decidno pobijaju optužbe Informera i ovaj list ih je i objavio – jer je morao. Samo to i ništa više! Ni reči izvinjenja – ni Blicu, ni svojim dragim čitaocima! Čak, eventualno, ni nešto tipa – istraga će pokazati ko je u pravu i slično, pa proizilazi da su ono što je Informer prethodnog dana objavio bile laži. Umesto toga, nastavak – BLIC MAFIJA JAČA OD DRŽAVE i nad naslov: BRUKA – Ko i zašto sprečava istragu milionskih mahinacija?! Da li je to bila intencija zakona kojim je oklevetanom dato pravo na odgovor? I još nešto – Gospodine Vučiću, izbegavajte da se slikate za Blic. Možete se zameriti Draganu J. Vučićeviću i Željku Mitroviću.

DC, 03.09.2013.