Shit (u daljem tekstu: šit)

15 januara, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Kad nemam temu koja me inspiriše za pisanje, a razmazio sam vas pa se odmah pitate gde sam, ja uzmem “Nezavisne novine Informer” i – ne znam odakle da počnem. To su novine koje, ubedljivo, imaju najviše šita po kvadratnom santimetru lista. Evo da danas, 15.1.2015. počnemo od naslovne strane.

       Tragom izjave potpredsednika Vlade Dačića, da su Vučića izdali njegovi ljudi a ne on, Informer je pokrenuo istragu i prvi rezultati su objavljeni već u današnjem broju – Zorana namešta sebe za predsednicu Srbije. Objašnjenje je dosta uverljivo – “Novine koje u skoro svakom broju napadaju Tomu Nikolića i Vladu proglasile juče ministarku energetike za budućeg šefa države!?!” Za momenat sam bio zbunjen, jer koliko je meni poznato Zorana je ministarka saobraćaja, a ministar energetike je Aleksandar Antić, međutim ubrzo sam shvatio svu ingenioznost ove, samo na izgled, slučajne omaške, učinjene očito u interesu dalje istrage. Na slici desno, koja je i ključni dokaz ovog ikriminisanog otkrića, nije Aleksandar Antić već Zorana u svoj svojoj bujnoj raskoši, uz prateći tekst – SRBI BI ZORANU NA ČELO DRŽAVE! A da n e bi bilo sumnje iznosi se i ključni dokaz:  HIT – PORED POSLA STIŽE I DA SE MANEKENIŠE.

       I eto što su ti žene – dok predsednik Vlade u ekspediciji od dvadesetak blindiranih automobila ide u misiju “Kosovo je naše” i tamo u Gračanici lije suze na otkrivanju spomenika kralju Milutinu, ona radi na tako gnusnom komplotu uperenom direktno protiv samih vrhova narodne vlasti, koristeći pritom one najubedljivije ženske atribute, jer opšte je poznato da Srbi posle patriotizma najviše padaju na takve argumente. Evo, moram da priznam da i ja tu spadam – Zorana mi se više dopada od Tome, pa čak i od Vučića.

* * *

       Zahvaljujući istražnoj ekipi Informera saznali smo i neke ključne detalje šita nedelje koji je izbio između našeg premijera Vučića i Evrope za koju je u ovoj utakmici nastupio njen predstavnik za Srbiju Majkl Devenport.

       Sve ključne detalje ovog uzbudljivog susreta Informer nam otkriva već u naslovima i podnaslovima:

RASKRINKAVAMO KAKO NOVINARSKA MAFIJA U IME EU REKETIRA PO SRBIJI

HTELI DA OTMU 23.200.000 EURA A I DALJE SU „UGLEDNI NOVINARI“ I DIPLOMATE – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) napala Vladu jer je posao isušivanja kopova „Tamnava“ dala „Energotehnici“ za 10,4 miliona eura, a ne nemačko-holandskom KSB, koji je tražio čak 33,6 miliona eura

UMESTO DA SE IZVINI ZBOG SRAMNIH LAŽI I FALSIFIKATA, ŠEF BIRN SLOBODAN GEORGIEV I DALJE NAPADA DRŽAVU ZBOG CENZURE!

SISTEM EU daje milione za rad BIRN, a oni onda ucenjuju da budžetske pare dobije firma iz EU

       Kod ovoliko dovoljnih i ubedljivo prezentiranih ključnih elemenata nije bilo potrebe da ih Ekipa Informera bliže objašnjava svojim čitaocima, pa bih se, bez želje da posebno iritiram mog najzahvalnijeg klijenta Dragana J. Vučićevića, usudio da pitam sledeće:

Koliko se u štampi moglo pročitati BIRN je napisao „da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla” – u čemu se sastoji reketiranje te novinarske mafije?

Čime su to ovi “ugledni novinari i diplomate”, kako ih Informer očito ironično naziva hteli da otmu od države Srbije 23.000.000 eura, ako se iz samog teksta vidi da taj posao finansira Svetska banka?

Ima li EU pravo da nadzire kako država Srbija troši pare koje joj Evropa daje, a posebno ako se ima u vidu da je ta ista EU od 2000. godine do danas dala Srbiji bespovratno preko 2 milijarde eura pomoći, a da je nedavno saopšteno da iz pristupnih fondova EU možemo da računamo i na pomoć od oko 1,5 milijarde eura do 2020. godine

Šta Ekipa Informera misli kako će na ovakvo njihovo pisanje reagovati poreski obveznici zemalja EU, te da li će posle ovakvih reakcija sa naše strane buduća pomoć biti tolika, veća ili manja?

Otkud pravo EU da za svoje istražitelje angažuje reketaški BIRN kad je nezavisni Informer toliko objektivniji od njih.

I konačno, hoće li premijer Srbije iščupati uši svom spikeru Draganu J. Vučićeviću, jer posle saopštenja koje su on i Dodik saopštili građanima Srbije o sastanku sa Majklom Devenportom, shvatili smo da je u interesu dalje saradnje taj nesporazum izglađen – ovako to više ne izgleda tako.

* * *

       Da malo ravedrimo stvari – opet sa prve strane tog istog broja Informera. Pevačica Maja Nikolić, članica Srpske napredne stranke, nesuđeni direktor Srpskih železnica i direktor nedavno osnovane firme „Špar“ (kao i istoimena austrijska firma), koja sa jednim zaposlenim u narednih pet godina u Srbiji prodajom franšiza treba da otvori 12.000 prodavnica koje će zapošljavati više od 120.000 ljudi, odlučila je da se vrati estradi i tamo zavede red. Kako saopštava Informer “ova hit pevačica je načisto prolupala”, pa sada tvrdi da na trgovima prilikom deržavnih i sličnih praznika pevaju one pevačice koje spavaju sa političarima. U toples uniformi, sisa pozamašne kalibraže, saopštila je da tu spadaju Ceca, Emina, Mira i Marija.

       A poznati roker Bora Đorđević je to otkriće propratio komentarom da mu je i Haris Džinović sumnjuiv, jer je i on nedavno pevao na trgu u Jagodini.

DC, 15.01.2015