….. suze i znoj

13 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       „Krv, suze i znoj“ je naslov najnovijeg književnog dela Milorada Ulemeka Legije. „Nudim vam krv, suze, trud i znoj“, rekao je Vinston Čerčil u čuvenom govoru kad ga je nacija pred najezdom Hitlera u Drugom svetskom ratu pozvala da je povede i spasi. “Srbi, očekuju vas suze i znoj” rekao je Premijer Vučić u nedavnom intervjuu švajcarskom listu “Noje Cirher cajtung” da je rekao svom narodu. E sad da li je Vučić to zaista i rekao svom narodu ili je to rekao švajcarskom narodu da kaže srpskom narodu, nije mnogo ni bitno – na isto se svodi. Mora nečim da se začini intervju, nismo mi Srbi obični Bizantinci kako nas često tamo nazivaju. Kad nema Vebera, mogu i oni gore pomenuti da posluže. A koga je od njih dvojice Premije imao u vidu to je valjda samo njemu i jasno.

       Narodu ostaju suze i znoj. To je nesporno. Preostaju krv i trud. O krvi nećemo, da ne bih prošao kao Borko Stefanović, koji je za vreme prethodne izborne kampanje na predizbornom mitingu u Valjevu, negde na početku ukrajinske krize, dok je sve to imalo samo karakter ekonomsko-socijalnog bunta, upozorio na opasnost ukrajinskog scenarija rekavši “da Srbiji preti bosanski i ukrajinski scenario socijalnog bunta građana na ulicama ukoliko na vlasti ostane nekompetentan režim Srpske napredne stranke”, pa ga sada svi napredni, a naročito oni najnapredniji, prozivaju kao zagovornika krvoprolića, a la onome koji se danas u Ukrajuni dešava. Po običaju, kao čuvar lika i dela Aleksandra Vučića, prvi je reagovao Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a i, tada, Predsednik Skupštine Srbije, koji je na konferenciji za štampu to ovako ocenio – „To je poziv naoružanim grupama da ulaze u stanove i obračunavaju se sa svima koji ne misle kao DS, da bi potom usledilo zakucavanje – Da li treba da uđu i u stan Aleksandra Vučića?”, a pri takvoj pomeni  Aleksandra Vučića usledila je i reakcija Zorana Babića, šefa poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije koji je ocenio da Borislav Stefanović takvim izjavama traži krvoproliće u Srbiji! Ovakvim ocenama nije odoleo ni sam Premijer, koji je na sve to uzvratio da neće dozvoliti rušenje, paljenje, nasilje …. na ulicama svog Beograda! I tako siroti Borko, ostade dežurni zagovornik krvoprolića u zemlji.

       Što se tiče truda on će pogoditi kako koga. Jorgovanki Tabaković, guvernerki Narodne banke Srbije će se količina uloženog truda za dobrobit dinara i dalje kompenzovati platom. Prema podacima koji se mogu naći na internetu njena plata je u septembru 2012. godine iznosila 551.047 dinara, u decembru prošle godine je primila 679.174,22 dinara, da bi ovih dana dobila povećanje plate za nekih pedesetak hiljada dinara. Slično je i sa Dejanom Đurđevićem, jednim od čelnika SNS-a, poznatim kao idejnim tvorcem notarijalnog sistema koji je bio uzrok četvoromesečnoj obustavi rada od strane advokata, što je dovelo do kolapsa pravosuđa u zemlji, čiji će trud i dalje biti kompenzovan sa pet plaćenih državnih funkcija u iznosu od 454.356 dinara mesečno, a isto se odnosi i na trud stotine hiljada državnih činovnika koji primaju plate a ne znaju ni gde rade ni šta rade. Što se tiče onih koji rade kod privatnih poslodavaca, kod njih je situacija najjednostavnija – oni će morati da se potrude da zadrže i ovo što imaju –  ne zbog zlih poslodavaca (naravno da ima i takvih, što bi oni bili izuzetak od drugih), već zato što su i poslodavci u istoj situaciji kao i oni. Preostaju još penzioneri, koji moraju da se trude da prežive.

       Sve su ovo opšte poznate stvari, pa se postavlja pitanje da li ih i Premijer vidi i, ako ih vidi, zašto on, kod tolike posvećenosti poslu, ništa ne preduzima da se te anomalije otklone. Naravno da ih vidi, nije on glup čovek, ali ne sme da zagrize u to jer vlast u državi koju vodi počiva na takvima. To su radikali i novo prosvećeni radikali koji se izdaju za nekakvu naprednu stranku i veliki broj karijerista koji su pohrlili njima, koji će tu i ostati sve dok bude ovako kako jeste. A pošto upravo zbog takvih on nema, kako sam nedavno reče podršku, “elitnog dela društva” on je samo na takve i spao pa se takvima i okružio, a onima drugima piše pod naslovom – Moj odgovor njima. O tome sam mnogo do sada pisao – a upravo zbog toga sve to i dajem ovih dana ponovo na svom blog sajtu www.opancar.com u linku aktuelnosti, pod naslovom – Moj odgovor njemu.

 Dragiša Čolić, 13.05.2015.